Saai is het nooit bij metaalbewerker Sif die ruim twee jaar genoteerd is aan de Amsterdamse beurs. Grillige winst- en omzetcijfers hebben al een paar keer tot een afstraffing van het aandeel geleid. Maar de onderneming blijft positief: 2018 is een overgangsjaar.
De recente aandeelhoudersvergadering van Sif, bouwer van palen voor windmolens, mag op zijn minst onconventioneel genoemd worden. Aandeelhouders waren bijeengeroepen om een nieuwe topman te benoemen, een stap die noodzakelijk was na het onverwachte vertrek van CEO Jan Bruggenthijs in maart. Veel interesse van beleggers was er echter niet: alleen de VEB stuurde een afgevaardigde om de nieuwe topman te bevragen.
De desinteresse bleek wederzijds want ook van de kant van Sif was de opkomst minimaal. Alleen de beoogd CEO Fred van Beers en CFO Leon Verweij waren aanwezig, geen enkele commissaris had de moeite genomen om de agenda vrij te vegen voor deze gelegenheid.
Veel werk had Sif niet gemaakt van deze vergadering. Een goed CV van de beoogde topman had Sif vooraf niet beschikbaar gesteld en ook het beloningspakket ontbrak in de vergaderstukken. Tijdens de bijeenkomst van drie heren lichtte Van Beers zijn loopbaan toe. Zijn laatste klus was het weer oppoetsen van scheepswerf Blohm en Voss. Hij kreeg hier vijf jaar voor maar het lukte hem naar eigen zeggen al na twee jaar een goede verkoopdeal te sluiten. Na wat interim opdrachten was het nu weer tijd om de handschoen op te pakken.
Rustig zal het voorlopig niet worden bij Sif. De onderneming heeft aandeelhouders sinds de beursintroductie in 2016 het nodige te verstouwen gegeven. Sif kwam naar de beurs met groeiverhalen, zowel wat betreft winst als omzet en in eerste instantie leek het die belofte waar te maken. In 2017 bleek de bomvolle orderportefeuille langzaam leeg te lopen en moesten tegenvallers in kosten worden gemeld, wat een jaar geleden eindigde in een winstwaarschuwing en een gestage glijvlucht van de koers. Nog steeds noteert het aandeel boven de introductiekoers van 14 euro en hebben aandeelhouders bijna 65 eurocent dividend ontvangen, maar van de oorspronkelijke koersspurt is weinig meer over.
Volgens Sif is de turbulentie vooral te wijten aan onzekerheid rond timing van aanleg van grote windmolenparken op zee. De overheid speelt hierin een grote rol vanwege vergunningen en subsidies en dat zorgt voor onzekerheid.
Maar druk hoeven we ons daar niet over te maken, zo meent CFO Leon Verweij. De financiële topman van Sif straalt altijd al een vastberadenheid uit alsof hij de stalen windmolenpalen eigenhandig de zeebodem in wil slingeren en de recente tegenslag heeft daar weinig aan veranderd.
2018 is volgens Verweij een overgangsjaar, maar voor de jaren daarna loopt het orderboek weer vol. Voor 2019 is dit al voor tweederde gevuld en hij praat zelfs al over opdrachten in 2020 en 2021. Met de onheilsverhalen in de media over stilvallende productie kan Verweij dan ook niks. Na publicatie van de halfjaarcijfers werd hij naar eigen zeggen zelfs gefeliciteerd door zijn twee belangrijkste financierende banken voor de gang van zaken. Niets verontrustend was gemeld, hetgeen hun welkom was.
Hoe groot is de kans dat Sif extra geld moet ophalen bij aandeelhouders? Alleen de suggestie al leidt tot een gulle lach bij de CFO. Dit is totaal niet aan de orde. Sif klimt alweer omhoog uit een tijdelijke dip.
Natuurlijk, het werkkapitaal schommelt nogal en de operationele kasstroom heeft last van het hoge werkkapitaal, maar daaruit moeten geen verkeerde conclusies getrokken worden. Er is bijvoorbeeld zeker geen sprake van veranderd betaalgedrag van klanten.
De felicitaties van de banken kwamen Verweij waarschijnlijk goed uit, aangezien hij toch wilde praten over nieuwe bankafspraken. De huidige kredietlijn loopt tot juni volgend jaar. De CFO zag in het mooie orderboek een troef om de financiering tegen gunstige voorwaarden voort te zetten.
Verweij voelt zich comfortabel bij de huidige kredietlijn van 90 miljoen euro, waarvan slechts 50 miljoen wordt gebruikt. De resterende ruimte is genoeg om de bedrijfsvoering gaande te houden en te investeren, bijvoorbeeld in coatings; daaraan worden steeds zwaardere eisen gesteld door klanten.
Nog ruim drie maanden en dan zit overgangsjaar 2018 erop voor Sif. De toekomst gloort en die ziet Sifs financiële topman met veel vertrouwen tegemoet dankzij het klimaatakkoord van Parijs en de ontwikkelingen in de windenergie-markt in het algemeen. De nieuwe CEO heeft maar geluk met zijn nieuwe baan.