Bij BinckBank was 2017 een jaar waarin het krimptempo sterk terugliep. Tegelijkertijd, moet dat wel in de context worden gezien van een sterk groeiende concurrent en een lage rente-omgeving die beleggen als alternatief voor sparen interessant maakt
Binck had op zich geen slecht laatste kwartaal wat betreft de beleggingsactiviteiten. Het aantal transacties kwam uit op ruim 2,1 miljoen, 6 procent meer dan een jaar eerder. Over het hele jaar 2017 lag het aantal transacties op hetzelfde niveau als in 2016.
Over de laatste vier kwartalen tellen de inkomsten van alle operationele activiteiten op tot bijna 149 miljoen euro. Dat was zelfs iets meer dan in 2016, een jaar waarin de inkomsten sterk daalden, in 2015 had Binck nog 170 miljoen euro aan inkomsten.
Daarmee lijkt het alsof de krimp en stagnatie op zijn einde loopt. Binck wordt geholpen door de lage rente-omgeving die beleggen als alternatief voor sparen interessant maakt; daarentegen timmert concurrent DeGiro flink aan de weg en wint marktaandeel. De goedkope concurrent meldde onlangs een stijging van het aantal transacties met iets meer dan 50 procent naar 14,7 miljoen over heel 2017.
Naast dat Binck de slag verliest wat betreft beleggen, gaat het met het vermogensbeheer ook nog niet goed. Het totale vermogen dat Binck onder beheer had daalde vorig jaar van 1,28 naar 1,1 miljard euro. De uitstroom bij Alex Vermogensbeheer is daar debet aan. Per kwartaal nemen klanten zo’n 60 tot 70 miljoen euro op.
Vorige week kwam Alex opnieuw negatief in het nieuws. Het roept de vraag op of het merk nog wel te redden is?
Tegenover de uitstroom bij Alex staat wel een instroom bij andere Binck-producten. Onder de noemer ‘Laten beleggen’, ontwikkelt BinckBank nieuwe producten. Omdat bij Alex vorig jaar 350 miljoen euro uitstroomde, maar het vermogen onder beheer maar 190 miljoen euro afnam, betekent dit dat de instroom en het effect van koersverschillen per saldo goed is geweest voor zo’n 160 miljoen euro.
Topman Vincent Germyns zei maandag dat ergens dit jaar een keerpunt zal worden bereikt waarop de uitstroom bij Alex kleiner zal zijn dan de instroom bij de nieuwe producten. Het betekent echter dat de doelstelling voor 3,5 miljard vermogen onder beheer dit jaar verreweg niet gehaald zal worden.
Dit gebeurt allemaal in een omgeving die eigenlijk niet veel gunstiger had kunnen zijn. Door de extreem lage rente zijn veel spaarders op zoek naar alternatieven. Vorige week bleek nog dat Nederlanders in 2017 per saldo maar 300 miljoen euro op spaarrekeningen hebben ingelegd. Het succes van DeGiro is ook veelzeggend.
Dat Binck in deze situatie de inkomsten maar net stabiel weet te houden en verwacht dat dit jaar een keerpunt wordt bereikt, is dan wel wat mager.