VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recordomzet, recordwinst, record beurskoers. Bij ASML kan het in het nieuwe jaar tot nu toe niet op. Zowel voor de korte als de lange termijn ziet het bedrijf de toekomst zonnig in. Zelfs de heftige cycli die de halfgeleiderindustrie altijd doormaakte lijken tot het verleden te behoren.

Traditioneel trapte ASML deze week het cijferseizoen af. De producent van chipmachines boekte vorig jaar 9,1 miljard euro omzet en 2,1 miljard euro nettowinst.

De verkoop van systemen op basis van extreem ultraviolet licht, EUV, was een belangrijke drijver van de groei. In het laatste kwartaal was de nieuwe generatie goed voor een kwart van de omzet.

2018 belooft ook weer een recordjaar te worden. ASML verwacht 22 EUV-systemen te leveren waardoor de inkomsten hieruit ruim verdubbelen tot 2,3 miljard euro. Ook de omzet uit de ‘oudere’ systemen zal verder groeien. Het doel van 11 miljard euro omzet in 2020 staat daarmee nog fier overeind.

Op de beurs kan het ook niet op. Het aandeel bereikte na publicatie van de cijfers een nieuwe recordstand. ASML is nu ruim 70 miljard dollar waard.

Financieel topman Wolfgang Nickl wees er in een presentatie voor de pers ook even op dat de beurswaarde inmiddels meer dan zes keer zo groot is als het eigen vermogen op de balans. Deze is nog geen 11 miljard dollar.

“Een ding dat je niet op de balans kunt zetten is het intellectueel eigendom dat in dertig jaar is gecreëerd. Aan het eind van de dag is dit een bedrijf dat draait om intellectueel eigendom, een technologiebedrijf.”

Langs deze meetlat is het aandeel ASML duurder dan veel Amerikaanse technologiebedrijven. Chipproducent Intel (2,8) heeft bijvoorbeeld een veel lagere verhouding tussen de marktwaarde en de boekwaarde. Voor Alphabet is dit kengetal 5, ook lager dan dat van ASML. Ook op basis van de koers-winstverhouding is ASML niet echt goedkoop: het aandeel kost nu zo’n 30 keer de winst die voor 2018 wordt verwacht. Daar staat tegenover dat analisten en het bedrijf zelf ervan uitgaan dat die winst de komende jaren nog sterk zal groeien.

De toekomst zal dus meer brengen, dat was ook de boodschap van bestuursvoorzitter Peter Wennink. Hij liet tijdens de cijferpresentatie nog een keer zien hoe het aantal transistoren op microchips in de loop van de tijd is toegenomen. Ook wees hij erop dat chips tegenwoordig in veel meer producten worden gebruikt. “Het was altijd alleen in pc’s en mobiele telefoons, maar als je nu kijkt is het veel breder.”

Een bij-effect van deze ontwikkeling is dat de heftigheid van de cycli waar de halfgeleiderindustrie om bekend staat minder wordt. Het aandeel ASML is deze eeuw verschillende keren meer dan gehalveerd. De laatste grote daling dateert nu echter uit 2015 toen de koers circa 30 procent zakte in negen maanden.

"De geschiedenis herhaalt zichzelf, maar in welke mate? We zijn nu meer gekoppeld aan de macro-economische ontwikkelingen”, zei Wennink daarover. Het lijkt dus niet op te kunnen in Veldhoven en zolang de wereldeconomie op volle toeren draait zal dat zo blijven.

 




Gerelateerde artikelen