Maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen.
Ahold-Delhaize presenteerde sterke resultaten over 2016. De integratie van Ahold en Delhaize ligt op koers was de boodschap. Tegelijkertijd werd ook duidelijk wat de zwakste plek is van het concern: de Belgische activiteiten.
De omzet van het gefuseerde bedrijf kwam over heel 2016 uit op ruim 62 miljard euro. Dat was 2,4 procent meer dan een jaar eerder. De winstgevendheid nam ook toe. De onderliggende winstmarge van het hele concern steeg van 3,5 naar 3,7 procent.
Op de beurs werd opgetogen gereageerd. Het aandeel steeg bijna 4 procent in een overigens ook goedgeluimde AEX.
Ahold communiceerde nadrukkelijk dat het op koers ligt met de integratie van de twee supermarktbedrijven. Daarbij werd gewezen op de in 2016 gerealiseerde 22 miljoen euro aan kostenbesparingen.
Gezien de uiteindelijke doelstelling lijkt dat echter nog wat voorbarig. Deze komt namelijk neer op een half miljard euro aan jaarlijkse kostenbesparingen in 2019. Voor eind 2017 is een tussendoel van circa 200 miljoen euro, voor eind 2018 is dat 400 miljoen euro. Eigenlijk is dus op zijn vroegst over een jaar echt te zeggen of Ahold op koers ligt.
Een belangrijke maat of het bedrijf in staat is om de gehoopte baten van de fusie binnen te hengelen is de ontwikkeling van de winstgevendheid en dan vooral de winstgevendheid in België. Van alle onderdelen is dit namelijk de tak die het slechtst presteert.
De operationele winstmarge in België was in 2016 met 2,4 procent over het hele jaar aanzienlijk lager dan die in de rest van het bedrijf. In de VS was dit 3,5 procent voor de activiteiten van Delhaize en 4 procent voor die van Ahold. In Nederland ligt deze winstmarge zelfs op 4,8 procent, het dubbele dus van die in België.
Ook wat betreft de omzetgroei doen de Belgische activiteiten het relatief slecht. Over het hele jaar was de omzetgroei hier 1,7 procent. Dat steekt redelijk af tegen de 0,5 procent omzetgroei bij Ahold USA, maar afgezet tegen de ontwikkeling in Nederland (5,3 procent omzetgroei) is het karig.
Het gat tussen de Nederlandse en Belgische supermarkten was in het vierde kwartaal zelfs nog aanzienlijk groter. Terwijl in Nederland 6,6 procent omzetgroei werd neergezet, nam de omzet in België met 0,9 procent af. Ahold-Delhaize weet dit aan een zwak kerstseizoen.
De vraag of de fusie van Ahold en Delhaize een succes wordt staat nog open, maar de eerste positieve signalen zijn er. Het definitieve antwoord hangt af van de resultatenverbetering in België. Als de groeicijfers en winstmarge daar verbeteren is dat een signaal dat het fusiebedrijf Ahold-Delhaize echt op de goede weg is.