VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX-fonds Altice overweegt zijn in 2015 gekochte Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen. Het is een signaal dat er zelfs bij deze kabelgigant een punt is waarop de schuldenberg gaat knellen.

Altice bevestigde vrijdag eerdere berichten dat het overweegt de Amerikaanse tak een beursnotering te geven. Het bedrijf zou een minderheidsbelang naar de beurs willen brengen.

Opvallend genoeg zijn de Amerikaanse activiteiten nog geen jaar in handen van Altice. Het is ook opvallend gezien het strategisch belang dat Altice toekent aan de Amerikaanse tak, inmiddels de nummer vier op de kabelmarkt aldaar. Bij de halfjaarcijfers werd nadrukkelijk gewezen op het groeipotentieel in de VS en het feit dat zowel de omzet als winstgevendheid hier toenam.

Altice heeft de intentie door te gaan met groeien door overnames in de VS. Een blik op de balans van Altice USA maakt echter duidelijk waarom een beursgang en het verse kapitaal dat dit kan opleveren nodig zijn.

Met de aankoop van de twee kabelbedrijven die nu de Amerikaanse tak van Altice vormen kwam namelijk ook zo’n 15 miljard dollar aan schuld mee. Daarnaast werd een deel van de overname met nieuwe schuld gefinancierd. In totaal stond er halverwege dit jaar 18,8 miljard dollar aan nettoschuld op de balans.

Rekening houdend met de operationele winst van 2,7 miljard, kwam de verhouding tussen de operationele winst en de nettoschuld in juli dit jaar uit op circa zeven. Zelfs voor Altice, dat vorig jaar door de financieel topman van branchegenoot Mobistar een ‘financiële partij’ werd genoemd, is dat stevig. Ter vergelijking: de Franse activiteiten van Mobistar rapporteerde halverwege het jaar een schuldratio van vijf.

 

Opbrengst 

Altice heeft voor de aandelen van de twee Amerikaanse bedrijven zo’n 11 miljard dollar betaald. Als het een kwart van de aandelen verkoopt, kan tegen deze waardering zo’n 2,75 miljard dollar worden opgehaald bij beleggers.

Daar kan ook weer schuld bovenop worden gezet zonder dat de schuldratio verslechtert, waarmee de overnamemachine dus weer even doordraaien.

Het lijkt erop dat binnen de top van Altice verschillend wordt gedacht over de schuldenberg. Bestuursvoorzitter Dexter Goei liet eerder weten dat in 2016 werk gemaakt zou worden van schuldenafbouw.

“We zijn onze investeerders verplicht om een pauze in te lassen in het overnametempo, vooral wat betreft de grote overnames”, luidde het bericht. Ruim een jaar verder, nadat de schuld is doorgegroeid naar 50 miljard dollar, zegt financieel directeur Dennis Okhuijsen dat dit geen reden tot zorg is.

Wellicht dat er geen acute reden tot zorg is, maar dat de hoge schulden beginnen te knellen lijkt aannemelijk. 

 




Gerelateerde artikelen