Aandelen van Europese verzekeraars worden relatief laag gewaardeerd. Dit betekent dat de aandelen ASR die binnenkort in de verkoop komen een relatief hoog dividendrendement zullen bieden. De keerzijde is bekend: onzekerheid over de houdbaarheid van dat dividend door de solvabiliteitsratio.
De overheid maakte vrijdag bekend dat ASR naar de beurs wordt gebracht. Nog dit kwartaal moet een deel van de aandelen worden verkocht.
Er is nog geen prospectus en prijsindicatie. Op basis van het jaarverslag en de waardering van andere verzekeraars is echter wel een schatting te maken van de prijs die ASR zal opbrengen.
De meeste verzekeraars hebben een marktwaarde die aanzienlijk lager is dan hun boekwaarde. Voor NN Group is dit op dit moment circa de helft, voor Delta Lloyd circa 64 procent. Het Franse Axa, vele malen groter dan de Nederlandse verzekeraars, noteert op 85 procent.
Eind 2015 stond er bij ASR voor 3,5 miljard euro aan eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders in de boeken. Een waardering van 1,75 tot zo’n 2,9 miljard euro lijkt daarom reëel.
Deze lage waardering vertaalt zich direct in een aantrekkelijk dividendrendement. Over 2016 zal in ieder geval 175 miljoen euro dividend worden uitgekeerd. Dit is eenmalig zo vastgesteld, maar het lijkt erop dat dit het bedrag is dat aandeelhouders voor de jaren daarna wordt voorgespiegeld.
Volgens het dividendbeleid zal dan namelijk 45 tot 55 procent van het nettoresultaat min de rentekosten voor hybride effecten worden uitgekeerd. De betreffende rentekosten zijn circa 45 miljoen euro per jaar. Uitgaande van een gemiddelde jaarwinst over de afgelopen drie jaar van 422 miljoen euro zou de dividenduitkering uitkomen op 145 tot 187 miljoen euro.
Bij een waardering van 0,85 keer de boekwaarde, aan de hoge kant, komt met 175 miljoen euro een dividendrendement van 5,8 procent uit de bus. Wordt ASR net als NN Group gewaardeerd op de helft van de boekwaarde, dan stijgt het dividendrendement naar een spectaculaire 10 procent.
Linksom of rechtsom krijgen de nieuwbakken aandeelhouders van ASR dus een stevig dividend. De grote kanttekening is wel dat de dividenduitkering net als bij andere verzekeraars afhankelijk is van de van de solvabiliteitsratio, de verhouding tussen het eigen vermogen en het door de toezichthouder vereiste vermogen. Deze moet boven de 140 procent blijven.
En hier wringt de schoen. Recente ervaring met andere verzekeraars, eerder Delta Lloyd en deze week Aegon, maakt duidelijk dat de solvabiliteit voor vervelende verrassingen kan zorgen. Bij Aegon Nederland zakte de ratio afgelopen kwartaal plotseling tot de ondergrens.
Aegon verandert vooralsnog niets aan het dividend, maar het aandeel kreeg desondanks flinke klappen. In twee dagen is er circa 13 procent van de koers af gegaan.
De aantrekkelijke waardering van verzekeraars heeft dus een prijs. Voor beleggers zal de onzekerheid over de solvabiliteit bij de beursgang dus aandachtspunt nummer een moeten zijn.