VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kunnen tevreden door de jaarcijfers van ASR bladeren. “Alle doelen zijn gehaald”, concludeerde topman Jos Baeten. Zo genereerden alle bedrijfsonderdelen van de verzekeraar meer kapitaal, wordt het dividend verhoogd en gaat het bedrijf meer eigen aandelen inkopen.

Jos Baeten was bij de cijferpresentatie in een opgewekte bui. “Hebben we deze call nog wel nodig?”, zo opende Baeten een tikkeltje hooghartig het gebruikelijke gesprek met analisten. “Alle doelen zijn gehaald. Wat is er níet leuk aan deze resultaten?”, aldus de topman die sinds 2009 ceo is van de Utrechtse verzekeraar en daar al zijn hele leven werkt.

ASR doet wat van een verzekeraar mag worden verwacht. De koersuitslagen zijn niet spectaculair. Maar door de ruimhartige uitkeringen in de vorm van dividend en aandeleninkoop kan toch een mooi aandeelhoudersrendement worden behaald.

Beleggers zijn vooral gespitst op één getal. Gaat het dividend omhoog? Sinds de beursgang in 2016 kan ASR deze vraag met ‘ja’ beantwoorden. Over het boekjaar 2024 wordt 3,12 euro per aandeel uitgekeerd. Circa een kwartje meer dan een jaar eerder.

In de laatste jaren werd, afgezet tegen de beurswaarde, ieder jaar tussen de 6 en 10 procent uitbetaald aan aandeelhouders, in de vorm van dividend en aandeleninkopen.

Ook gaat de Utrechtse verzekeraar dit jaar voor 125 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Voor de komende twee jaren is alvast respectievelijk 175 miljoen euro en 225 miljoen euro gereserveerd voor nog meer inkoopprogramma’s. Die bedragen kunnen naar voren worden gehaald, zo liet topman Baeten weten.

Na de overname van Aegon Nederland – die mede met nieuwe aandelen is gefinancierd – bezit Aegon zo’n 30 procent van de aandelen ASR. Als Aegon dit belang met een huidige marktwaarde van circa 3 miljard euro gaat afbouwen, dan wil ASR een deel van deze aandelen opkopen.

Met al deze uitkeringen in het vooruitzicht, komt de vraag op: wat is de motor achter het succes van ASR?

ASR: aandeleninkoop en dividend in de lift

Bron: rapportages ASR. Uitgekeerde bedragen over betreffende boekjaren. Dividend en aandeleninkoop in miljoenen euro’s. *Aandeleninkoop over 2024 bevat nieuw aangekondigde inkoop ter waarde van 125 miljoen euro. *Dividend vanaf 2025 op basis van door Bloomberg geraadpleegde analisten, aandeleninkoop op basis van verwachting ASR. Het uitkeringspercentage is berekend op basis van de beurswaarde per jaareinde.

Kapitaalgeneratie is key
Volgens ceo Baeten moeten beleggers vooral kijken naar de organische kapitaalgeneratie (organic capital creation, of OCC) om de prestaties van ASR te beoordelen. Die maatstaf komt het meest overeen met de vrije kasstroom van reguliere (niet-financiële) bedrijven.

Een verzekeraar genereert op verschillende manieren kapitaal. Zo houdt het bedrijf een bedrag over als ontvangen premies van de levens- of schadeverzekeringen hoger uitvallen dan de (daadwerkelijke) uitkeringen aan polishouders. Daarnaast innen verzekeraars premies ruim voordat ze uitkeringen moeten doen, waardoor ze lange tijd kapitaal beschikbaar hebben om te beleggen. Het rendement op die beleggingen is een andere inkomstenbron.

Ook roomt de vermogensbeheertak van ASR provisies af op beleggingen die voor derden worden beheerd. Het bedrag dat jaarlijks aan kapitaal wordt gegenereerd, kreeg in 2023 een steuntje in de rug door de overname van Aegon Nederland. ASR verwacht volgend jaar 1,35 miljard euro kapitaal te genereren, zo maakte de verzekeraar vorig jaar bij een beleggersdag bekend. In 2024 stond de teller op bijna 1,2 miljard euro aan kapitaalaanwas.

Het extra kapitaal moet vooral komen uit verdere kostenbesparingen na de overname van Aegon. ASR heeft al 100 miljoen euro bespaard en verwacht een verdere 100 miljoen per jaar te kunnen besparen. Zo is er al afscheid genomen van meer dan 500 voltijdsmedewerkers die overbodig werden door het samenvoegen van activiteiten. De komende tijd worden de IT-systemen verder samengevoegd en wordt het oude Aegon-kantoor in Den Haag gesloten.

Als ASR dit soort bedragen kan halen uit zijn activiteiten, biedt dat voldoende ruimte voor uitkeringen aan aandeelhouders. Over het jaar 2024 keert ASR 74 procent van de OCC weer uit in de vorm van dividend en aandeleninkopen. Het restant blijft in de onderneming en wordt gebruikt voor verdere groei, bijvoorbeeld voor acquisities in de pensioenmarkt die aan de vooravond van een verdere consolidatieslag staat.

ASR genereert ieder jaar meer kapitaal

Bron: rapportages ASR. Blauwe staven geven de organic capital creation (OCC) in miljoenen euro’s weer. De oranje lijn is het percentage van de OCC dat wordt aangewend voor dividend en aandeleninkopen. *2025 en 2026 op basis van verwachtingen ASR.

Afhankelijk van levensverzekeringen
De resultaten stemmen Baeten duidelijk tevreden. Maar wie dieper in de cijfers duikt, ziet dat ASR sterk afhankelijk is van de levensverzekeringstak. En die afhankelijkheid is alleen maar groter geworden na de overname van Aegon Nederland.

Het gros van de kapitaalaanwas kwam vorig jaar uit de levensverzekeringen. Dit segment genereerde iets meer dan 1 miljard euro aan kapitaal. Saillant gegeven, net geen twee derde van dit bedrag wordt verdiend met winsten op belegde verzekeringspremies. Daar wordt meer mee verdiend dan met het verzekeren zelf, oftewel het verschil tussen ontvangen premies en uitkeringen.

De overige verzekeringen, denk aan schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, brachten 273 miljoen euro in het laatje. Vermogensbeheer en andere diensten zoals verzekeringsadvies, leverden iets meer dan 100 miljoen euro op. Als daar de holdingkosten (kosten voor het hoofdkantoor) van af worden getrokken, blijft circa 1,2 miljard euro over.

Groot deel kapitaalaanwas komt uit levensverzekeringstak

Bron: rapportages ASR. Bedragen in miljoenen euro’s.

Nieuwe inkomstenbronnen
ASR wil minder afhankelijk worden van de levensverzekeringstak. Topman Baeten noemde de Nederlandse levensverzekeringsmarkt tijdens de analistencall “een krimpende markt”. Het aantal nieuwe levensverzekeringen dat wordt afgesloten daalt structureel.

Daarom probeert het bedrijf nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Zo mikt het bedrijf op een gemiddelde jaarlijkse groei van 3 tot 5 procent voor de premie-inkomsten uit schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dat getal kwam vorig jaar uit op iets meer dan 5 procent.

Ook wil ASR groeien in de pensioenmarkt, waar het door de pensioenhervormingen kansen ziet.  Vooral veel kleinere spelers hebben onvoldoende schaal om alle kosten te dragen die samenhangen met de invoering van de nieuwe pensioenwet. ASR wil de komende drie jaar voor 8 miljard euro aan belegde pensioengelden overnemen van kleine vermogensbeheerders. De eerste stap was een overname van een pensioenpot van tandartsen met 1,6 miljard euro aan belegd vermogen.

De pensioentak groeit, maar de inkomsten blijven vooralsnog achter bij die uit levensverzekeringen. Baeten praat graag honderduit over de schadeverzekeringen, maar de harde cijfers vertellen dat ASR nog vooral een levensverzekeraar is. 

 




Gerelateerde artikelen