VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Franse kabel- en telecombedrijf Altice is voornamelijk in het nieuws door de vele overnames die het doet. Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt het daar goed mee om te gaan.

Niet iedereen is even gecharmeerd van Altice, het France kabelimperium van de Fransman Patrick Drahi. 

De onderneming verkreeg eind januari 2013 een beursnotering in Amsterdam met als voornaamste doel dit te gebruiken voor verdere groei. 

Drahi houdt woord. Hij koopt zich suf aan allerlei telecombedrijven en daarbij lopen de schulden flink op. 
De beurskoers is intussen geëxplodeerd. 

Synergievoordelen, die Altice vooral bereikt door het aanbieden van totaalpakketten (internet, televisie en telecomdiensten), gecombineerd met een lage rentestand doen wonderen. 
De cijfers over het eerste kwartaal zijn sterk. De sinds de beursgang verdrievoudigde koers krijgt er van beleggers nog maar eens 10 procent bij. 

Cijfers eerste kwartaal
Altice haalt het leeuwendeel van de omzet uit Frankrijk. Daarnaast is er nog een internationale tak met activiteiten in de Domincaanse Republiek, Israël, België en Luxemburg en Franse overzeese gebieden. 

Op pro forma basis, alsof alle overnames al per 1 januari 2014 meetelden, heeft Altice als geheel op een 3,3 procent lagere omzet van 3,3 miljard euro het ebitda-resultaat met liefst 20 procent opgevoerd. De vrije kasstroom steeg met 12 procent. 

In deze cijfers zit nog niet de overname van Portugal Telecom waar het vorige maand van de Europese Commissie de goedkeuring voor kreeg. Deze deal zal eind deze maand zijn beslag krijgen. 

De operationele marge verbeterde daarbij met 690 basispunten tot 36,1 procent. Het concern laat weten dat de beoogde synergievoordelen sneller geeffectueerd worden dan verwacht en datzelfde geldt voor de implementatie van de groeistrategie. 

Altice wist de ebitda-marge bij de combinatie Numericable-SFR (belang 78 procent) met niet minder dan 720 basispunten op te schroeven. Een beter illustratie van een succesvolle integratie is haast niet te geven. 

Vooruitzichten fraai
De ebitda-marge in Frankrijk ligt nu op 34 procent en Altice ziet verdere ruimte richting de 45 procent. 
Altice mag zich in Frankrijk de duidelijke marktleider noemen in glasvezel en heeft ambitieuze plannen dit verder in Frankrijk uit te rollen en datzelfde geldt voor 4G. 

Frankrijk loopt achter wat betreft glasvezel en biedt dus nog voldoende kansen voor Drahi en de zijnen. 
Altice durft het aan ook voor de rest van het jaar voor de Franse tak een ebitda-groei van minimaal 20 procent in het vooruitzicht te stellen. Dat zou een ebitda van minimaal 3,7 miljard euro impliceren. Het concern overtreft daarmee de gemiddelde analistenverwachting die uitging van 3,37 miljard euro .

Schuldbeheersing
Voor beleggers is echter minstens zo belangrijk in welke mate het AEX-fonds de schuldenlast weet te managen. Groei van winstgevendheid is namelijk een must om de alsmaar stijgende schuldenberg het hoofd te bieden. 

Op pro forma basis inclusief de aanstaande overname van Telecom Portugal torst het concern als geheel een nettoschuld van 24,5 miljard euro met zich mee. 

Inclusief beoogde synergievoordelen zou daarmee de verhouding nettoschuld/ebitda op 4,0 uitkomen. Dat is natuurlijk nog veel te hoog, de meeste beursfondsen zitten rond de 2.

Analisten van ING, die toegegeven de koerssprong van het aandeel goed hadden ingeschat, zien ruimte voor nieuwe overnames. 

Worden die net zo goed gemanaged als eerdere acquisities dan zou dat tegen 2018 nog eens 61 euro kunnen toevoegen aan het 12-maands koersdoel van 127 euro dat ING momenteel hanteert. Ook Rabo heeft Altice bij zijn favorieten staan. 

Beleggers en analisten houden zich vast aan de snelle winstgroei, want het eigen vermogen van slechts 804 miljoen euro zou toch juist om wat meer terughoudendheid vragen.




Gerelateerde artikelen