VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM en Heineken gaan met vertraging profiteren van de sterke dollar

De vierde kwartaalresultaten van DSM en Heineken zijn wat beter dan verwacht en worden door beleggers met kooporders begroet. Maar de gunstige gevolgen van de sterke dollar moeten nog komen, vooral bij Heineken.

Het gevreesde Zwitserse frank-effect op de cijfers van DSM viel mee.

De voedingstak van DSM, goed voor de helft van de omzet, is juridisch gevestigd in Zwitserland. Het chemiebedrijf zag het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal met vier procent afnemen vergeleken met vorig jaar.

DSM noemt in zijn toelichting de sterkere dollar expliciet als factor die gunstig was, hoewel dit effect deels teniet werd gedaan door zwakte in andere valuta, zoals de Zwitserse frank.

De omzettoename in Human Nutrition & Health bedroeg 2 procent, maar zou een krimp zijn zonder de 5 procent valutameevaller. Ook hier wordt met name de dollar genoemd. De omzet bij Biomedical nam 8 procent toe, weer vooral dankzij de sterke dollar.

Ook in de outlook voor het komende jaar verwijst DSM expliciet naar de valutamarkten: ‘de volatiliteit in wisselkoersen met het verzwakken van de euro tegen de dollar en het aantrekken van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro kan van invloed zijn op DSM's resultaten in 2015.'

Het effect lijkt echter beperkt, want op basis van de huidige koersen en de hedges zou volgens DSM de invloed op het bedrijfsresultaat neutraal moeten zijn.

Heineken

Heineken stelt in het vierde kwartaalbericht dat ongunstige wisselkoersbewegingen een negatief effect hebben gehad op het operationele resultaat (beia) van 49 miljoen euro.

Hier speelde de waardedaling van de Mexicaanse peso, de Indonesische roepia en die van de kina van Papoea Nieuw-Guinea (!).

Op de nettowinst hadden valutabewegingen per saldo een negatief effect van 32 miljoen euro. Heineken heeft op dit moment nog weinig voordeel van de aantrekkende Amerikaanse dollar.

De bierbrouwer vertraagt de impact van de dollarbewegingen door de verwachte exportkasstromen 18 maanden vooruit te ‘hedgen'.

De gemiddelde koers waartegen in 2014 dollars werden omgezet in euro was 1,31 dollar per euro en dat was hetzelfde niveau als in 2013.

Voor heel 2015 wordt een netto instroom verwacht van 529 miljoen dollar, waarvan 90 procent is gehedged op 1,34 dollar. Voor 2016 wordt 503 miljoen dollar voorzien, waarvan nu 43 procent is gehedged op 1,21. Op dit moment is de verhouding 1,13.

Voordelen later
Heineken ziet van de stijgende dollar dus nog weinig terug in de omzet, de schuld van het bedrijf wordt wel hoger. De nettoschuld nam toe tot 11,1 miljard euro omdat 29 procent van Heinekens schuld in dollars luidt.

In de taxaties is het vertraagde effect ook te zien. Analisten verwachten voor Heineken een winst per aandeel van 3,37 euro in 2015. In 2016 loopt dat op tot 3,75 euro en in 2016 wordt maar liefst 4,22 euro verwacht. Dan lijkt het sterk gestegen aandeel Heineken ineens wat minder duur.




Gerelateerde artikelen