Met de megaschikking die SBM Offshore heeft bereikt met het Nederlandse Openbaar Ministerie hoopt de olieplatformbouwer een inktzwarte periode af te sluiten. Maar daar lijkt het te vroeg voor.
Ruim tweeënhalf jaar was SBM Offshore (SBM) in de ban van corruptieonderzoeken en alle geruchten die daarbij horen.
Die onzekere periode wil het bedrijf met de nu bereikte schikking afsluiten.
Het lijkt er niet op dat dit helemaal gaat lukken. Volgens Braziliaanse media heeft de rekenkamer van Brazilië, de Controladoraria-Geral da União (CGU), inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de handelswijze van SBM in het verleden. Desondanks heeft SBM met de in Nederland bereikte schikking een behoorlijke stap voorwaarts gezet.
Rusten
De producent van oliewinning- en productieschepen uit Schiedam is met het Openbaar Ministerie (OM) overeengekomen om in drie termijnen 240 miljoen dollar over te maken aan de Nederlandse Justitie vanwege smeergeldaffaires in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië.
Dat bedrag komt tot op de cent nauwkeurig overeen met de voorziening die SBM begin augustus al in haar cijfers had verwerkt. Op dat moment waren de gesprekken met het OM over de afwikkeling van de affaire al in volle gang.
De betalingen in die drie landen, met medeweten van een voormalig lid van de raad van bestuur, leveren volgens het OM de strafbare feiten van ‘ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping’ en ‘valsheid in geschrifte op’.
Bovendien heeft de Amerikaanse Justitie toegezegd de kwestie verder te zullen laten rusten na dit akkoord.
Dat is een meevaller. De Amerikanen hadden ook zelfstandig verder kunnen gaan met de zaak.
Ongewis
Volgens topman Bruno Chabas is nog wel ongewis hoe enkele onderzoeken in Brazilië zullen uitpakken voor SBM.
Behalve een mogelijk onderzoek door de Braziliaanse rekenkamer wil Chabas l ook snel weer in gesprek met staatsoliebedrijf Petrobras om te praten over ‘de toekomst van hun relatie’. De relatie was onder druk komen te staan vanwege de beschuldigingen aan het adres van SBM over haar handelspraktijken in het Zuid-Amerikaanse land.
Het staatsoliebedrijf is SBM’s grootste klant en zorgt voor mega-orders, terwijl de gehele Braziliaanse markt voor SBM van groot belang is. Zo zijn negen van de twintig leasecontracten voor drijvende olieplatforms met Petrobras afgesloten.
Het gaat hier ook nog eens om langlopende overeenkomsten, terwijl regelmatig nieuwe potentiële opdrachten op de markt komen.
SBM is wereldmarktleider en biedt allerhande diensten aan de offshore olie- en gassector aan. Het neemt het ontwerp, bouw en installatie van drijvende productie- en opslageenheden (fpso’s) op zich, net als de uitbating van dergelijke schepen.
Smeergeld
Uit onderzoek is vast komen te staan dat de maritiem dienstverlener tussen 2007 en 2011 ongeveer 200 miljoen dollar aan commissies betaalde aan handelsagenten.
Het grootste deel van die commissies (180,6 miljoen dollar) heeft betrekking op Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië, zo blijkt uit het persbericht van het OM.
Het schikkingsbedrag bestaat voor 40 miljoen dollar uit een boete. De overige 200 miljoen dollar is een zogeheten ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Ontnemen betekent in juridische zin het terugnemen van bedragen die met criminele activiteiten zijn verdiend.
OM vond wel bewijs
SBM vond in een eigen onderzoek eerder geen concreet bewijs voor smeergeldbetalingen in Brazilië. Het OM wel, zo blijkt nu.
In de periode van 2007 tot en met 2011 heeft SBM haar handelsagenten 139,1 miljoen dollar betaald aan commissies met betrekking tot Brazilië.