VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootaandeelhouder van Simac wil dan toch het hele bedrijf hebben

Jarenlang hebben beleggers er bij de grootaandeelhouder van Simac op aangedrongen om het bedrijf van de beurs te halen. Dat lijkt nu te gebeuren. Het bod is flink hoger dan de beurskoers, die veelal als te laag is beschouwd.

Eén persoon die twee bedrijven controleert met soortgelijke activiteiten. De één beursgenoteerd, de ander niet. Dat is lang de curieuze werkelijkheid geweest rond automatiseerder Simac.

Bestuursvoorzitter Eric van Schagen van Simac heeft ook de leiding bij de stichting Simal, die op haar beurt meer dan tachtig procent van de stemrechten in Simac heeft.

Te lage koers
Het is een constructie die andere aandeelhouders van Simac jarenlang heeft dwarsgezeten. De vele dwarsverbanden tussen stichting en beursfonds - er wordt over en weer zaken gedaan- heeft beleggers meermaals afgeschrikt.

De dubbelfunctie van de bestuursvoorzitter zijn nu eenmaal een risico bij dit bedrijf, waardoor het aandeel onaantrekkelijk is voor professionele beleggers, met alle gevolgen van dien voor de koers.

Bod
Aan die praktijk lijkt nu een einde te komen. Simac wil de beurs verlaten, via een overname door Simal Beheer, dat al ruim 80 procent van de aandelen Simac bezit.

Simal biedt 3,00 euro per aandeel Simac, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op 43,6 miljoen euro. Directie en de raad van commissarissen steunen het bod dat 22 procent boven de slotkoers van woensdag ligt (2,45 euro).

De stappen die Simal en Simac nu nemen zijn niet onlogisch. Simac is al bijna een familiebedrijf. Bij een free float van minder dan 20 procent was de vrij verhandelbare marktkapitalisatie gisteren slechts 6 miljoen euro.

Dat is weinig voor een beursgenoteerde onderneming. Simac werd twee keer per dag verhandeld volgens veilingsysteem, voor een doorlopende notering was de orderstroom te gering.

Dubbelrol
De overnameprijs van 3 euro komt neer op 18 keer de winst per aandeel die in 2012 werd behaald en ruim 20 keer de gemiddelde winst per aandeel sinds 2005. De meeste beleggers zullen een positief rendement overhouden aan Simac: de koers beweegt sinds 2005 zijwaarts in range tussen 1 euro en 3,36 euro.

Met 3 euro verkopen beleggers dus aan de bovenkant van die range. Simac probeerde het al eens in 2009, maar bood toen 1,75 euro per aandeel. Dat vonden beleggers toen te weinig.

Toch speelt de dubbelrol van topman Eric van Schagen nog één keer een hoofdrol. Als bestuursvoorzitter is hij perfect op de hoogte van de potentie die Simac in de toekomst heeft. Daarvan kan hij profiteren als overnemende partij.

Een heel hoog bod is niet in zijn voordeel want die rekening komt terecht bij Simal, het familievehikel waar hij de scepter zwaait. Simac-beleggers zullen dat beseffen en weten dat het een gevolg is van de omstandigheden zoals die te lang hebben kunnen blijven voortbestaan.

Uitleg
Als reden voor het bod op dit moment noemt Van Schagen de toenemende regelgeving die een notering steeds lastiger maakt voor kleinere bedrijven. Hij noemde het in het belang van Simac, de aan haar verbonden onderneming en haar klanten, leveranciers en medewerkers dat Simal haar enige aandeelhouder wordt.

Dat argument klinkt valide maar het blijft de vraag waarom die lasten juist op dit moment zo beginnen te knellen. In april, tijdens de aandeelhoudersvergadering - en toen niet voor het eerst- werd een volledige overname door Simal nog afgewezen.

Een ingelaste vergadering met aandeelhouders moet meer duidelijkheid bieden. Die bijeenkomst staat voor later dit jaar gepland.

Simal wil het biedingsbericht in oktober gereed hebben. In die periode kunnen beleggers ook hun aandelen aanmelden.

De extra vergadering met aandeelhouders moet minimaal zes werkdagen voor het einde van de aanmeldingstermijn bijeen worden geroepen.

Als 95 procent van de aandelen worden aangeboden zal Simal het bod gestand doen en wordt de beursnotering beëindigd.



Gerelateerde artikelen