VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reesink sluit aan in rijtje dividendfloppers

Reesink, distributeur van landbouwmachines en industriële producten is door afwaarderingen in de rode cijfers beland en passeert het dividend. Een nieuwe waarschuwing voor de dividendval.

De koninklijke status van Royal Reesink heeft een stuk van zijn glans verloren.

Door afwaarderingen op gronden, vastgoed en verliezen bij de staalactiviteiten en doe-het-zelf artikelen is er geen ruimte dividend uit te betalen.

Een aderlating voor beleggers, omdat Reesink in het verleden altijd een goede dividendbetaler is geweest en aandeelhouders gewend waren geraakt aan dividendrendementen van 5 procent of soms nog veel hoger.

Gemengd beeld markten
Het aan Alternext genoteerde Reesink haalt tweederde van de omzet uit de distributie van allerlei machines in de groensector als agrarische bedrijven, golfbanen, groenvoorziening en gemeenten.

Hoewel omzet en resultaat hier stijgen, voelt Reesink steeds meer de krappe gemeentekassen en terughoudende investeringsbeleid van private partijen.

Veel tegenwind ervaart Reesink in het industriële segment en bij de niet geconsolideerde 36 procent deelneming in THR, actief in doe-het-zelf artikelen.

Vanaf de zomer vorig jaar zakte met name de vraag bij de staalactiviteiten in door de aanhoudende malaise in de bouw en voelt THR de zwakte op de Nederlandse huizenmarkt.

Resultaat is een forse spiegeling van het resultaat. Per uitstaand aandeel gaat de winst van plus 8,22 euro naar een min van 6,22 euro.

Geen dividend
Het distributiebedrijf zegt dat het gezien de groeiplannen en de daarvoor benodigde financiële middelen voorstelt het dividend te passeren.

Over 2011 werd van nog 6 euro uitgekeerd, een pay-out percentage van 73 procent liefst.

Reesink wil vooral expanderen in het groene segment. Vorig jaar zette het voor het eerste een stap buiten de Benelux door met het Duitse CT Agro de Kazachstaanse markt voor landbouwmachines te gaan bewerken.

Voor verdere groei deed Reesink eind vorig jaar nog een aandelenemissie van 10 procent . Deze stukken werden geplaatst tegen een prijs van 74 euro per stuk.

Na een ritje richting de 85 euro zijn deze kersverse aandeelhouders weer terug bij af en is er geen dividend.

Toekomst onzeker
Groeikansen zijn er voor Reesink zeker. Landbouwgrond wordt steeds schaarser en wordt daardoor rendabeler intensief bewerkt te worden.

Aan de andere kant is het zaak de verliezen in het industriële segment te stelpen.

Waar ceo Gerrit van de Scheer bij de derde kwartaalcijfers nog beweerde dat de doorgevoerde herstructurering afdoende moest zijn dit jaar break-even te draaien, pint hij zich daar nu niet meer op vast.



Gerelateerde artikelen