VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Detacheerder DPA lijkt het lek boven te hebben

Na zeven magere jaren van verlies hoopt detacheerder DPA op zwarte cijfers. Daarvoor is de organisatie flink overhoop gehaald.

"Vertrouwen in een gezonde toekomst na transitiejaar", zo kopt financieel detacheerder DPA boven het persbericht over de jaarcijfers.

Nu heeft het bedrijf wel vaker over een transitiejaar gesproken, maar nu lijken beleggers het te geloven, de koers stijgt in een eerste reactie 25 procent hoger op 1,30 euro.

Volgens CEO Eric Winter is met de integratie van het vorig jaar mei overgenomen NIG en een herstructurering een basis gelegd voor winstgevende groei.

Miljoenen afboeken
Door reorganisatiekosten, goodwill-afboekingen en een storting in de pensioenpot is over 2011 nog weliswaar een verlies geboekt van 11,5 miljoen euro. Zonder deze posten zou een kleine winst van 1,2 miljoen euro zijn gemaakt.

Mocht 2012 inderdaad winstgevend worden afgesloten, dan zou het voor het eerst sinds 2005 zijn dat DPA weer zwarte cijfers schrijft.

Jaarcijfers
DPA heeft het afgelopen jaar de organisatiestructuur vereenvoudigd en drastisch en structureel de kostenbasis weten te verlagen. De effecten zijn goed te zien in de cijfers over met name de tweede helft van 2011.

De omzetstijging van 39 procent tot 50,3 miljoen euro komt volledig op naam van de bijdrage van de overname NIG. Het oude DPA verloor dik 11 procent omzet en dat valt eigenlijk nog mee.

Over deze periode werd een brutowinstmarge behaald van 30,8 procent, tegen 21,7 procent over geheel 2010. Heel 2011 leverde een brutowinstmarge op van 27,4 procent.

Door stevige kostenbesparingen, vooral ook overhead van 16 naar onder de 6 procent van de omzet, genereerde de tweede jaarhelft een gezonde ebitda-marge op van 8,4 procent

Verdere groei voorzien
Door de nichestrategie denkt DPA de onderneming verder winstgevend te kunnen laten groeien. Schaalgrootte blijft hierbij noodzakelijk om kostenefficiënt, innovatief en duurzaam specialisten in specifieke werkgebieden te kunnen plaatsen. DPA wil dan ook zowel autonoom als via overnames verder expanderen.

Hoe sterk het winstherstel dit jaar zal zijn moet worden afgewacht. Want de marktomstandigheden blijven moeilijk voor DPA. Banken en overheden, de belangrijkste klanten, hebben het zwaar en bezuinigen op personeel.

Dat is ook terug te zien in de cijfers van grote uitzendorganisaties als Randstad en Manpower. DPA heeft een sterk herstel laten zien, maar toch ook vooral door kostenbesparingen en de bijdrage van NIG.




Gerelateerde artikelen