VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ongelukkige vertaling kost KPN kleine 400 miljoen euro aan beurswaarde

Het rommelt weer in de board van KPN. Na ruim twee jaar vertrekt financieel directeur Carla Smits-Nusteling. Beleggers zijn sceptisch over het zoveelste plotselinge vertrek bij KPN: het aandeel van het defensief geachte fonds daalt drie procent.

Naar verluidt gooien Angelsaksische beleggers het aandeel in de prullenbak. En dit zou te maken kunnen hebben met een onfortuinlijke vertaling.

Het Nederlandse persbericht meldt dat Smits-Nusteling zich niet "kan vinden in de wijze van besluitvorming en aansturing van het bedrijf in de nieuwe topstructuur".

Het in het Engels vertaalde bericht vermeldt dat zij het niet eens is met de "internal governance".

Volgens marktvorsers zou hierdoor bij beleggers de indruk kunnen ontstaan dat het vertrek te maken heeft met de invallen van de mededingautoriteiten bij het telecombedrijf.

Toezichthouders verdenken KPN mogelijk van het maken van prijsafspraken. Daarbij komt nog eens dat het toezicht van de Opta op KPN onlangs is verscherpt.

Andere oorzaken
Uit het Nederlandse persbericht blijkt hiervan geen sprake. Maar of dit beleggers echt gerust stelt is de vraag.

De raad van bestuur heeft iets weg van een duiventil: rondom het vertrek van topman Ad Scheepbouwer begin vorig jaar vertrokken vier van de vijf bestuurders. In november maakte bestuurder Baptist Coopmans, eindverantwoordelijk voor alle telecomactivtiteiten, bekend dat hij KPN ook per 1 april zal verlaten.


 

In de markt gaat het gerucht dat de bestuurscarrousel bij KPN wel eens te maken zou kunnen hebben met de leiderschapskwaliteiten van topman Eelco Blok, die begin dit jaar het stokje van Scheepbouwer overnam.

SNS Fondsanalist Corné van Zeijl laat weten dat de wil van topman Eelco blok wel eens wet zou kunnen zijn. "Als je daar niet mee eens bent dan heb je een probleem".

Een andere genoemde reden voor het vertrek is de decentralisatie van de structuur van de onderneming. Blok heeft vorig jaar een "executive committee" ingesteld van twaalf hooggeplaatste directeuren die per 1 januari een bredere verantwoordelijkheid krijgen.

Analist Jeffrey Vonk van ING speculeert dat Smits-Nusteling het wellicht niet fijn functioneren vindt met een dikke managementlaag vlak onder haar.

Ruimhartig gebaar
Opvallend is dat Smits-Nusteling vrijwillig afstand doet van een vertrekpremie. De drie heren die voor haar een vertrek bekend maakten gingen niet met lege handen naar huis.

Stan Miller en Smits-Nustelings voorganger Marcel Smits kregen met respectievelijk 2,3 miljoen euro en 1,4 miljoen euro riante vertrekpremies mee. Zelfs meer dan de code voor goed ondernemingsbestuur voorschrijft.

Ook met het vertrek van Coopmans is een ontslagvergoeding gemoeid van een kleine zes ton euro, oftewel een basissalaris.

Met de ruimhartige opstelling van Smits-Nusteling bespaart KPN in ieder geval een basissalaris van 481.000 euro. Een schrale troost in verhouding tot de kleine 400 miljoen euro aan beurswaarde die verdampte op het Damrak als gevolg van haar vertrek.




Gerelateerde artikelen