VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verdeeldheid bij Smit-commissarissen over verhoogd bod van Boskalis

Baggeraar Boskalis verhoogt zijn bod op Smit Internationale met 2,75 euro. Opvallend is dat twee van de vijf commissarissen van Smit het bod niet aanbevelen.

Beide bedrijven maakten maandag bekend dat zij een fusieovereenkomst hebben getekend.

Daarmee is weliswaar een einde gekomen aan ruim twee maanden vol onduidelijkheid over de overnameprijs van Smit door Boskalis, maar van harte is het niet gegaan.

Uit de vandaag uitgebrachte fusieovereenkomst blijkt dat Boskalis nu bovenop het bod van 60 euro, toch 2,75 euro aan dividend over 2009 uitkeert. Het vorige bod van de baggeraar, op 12 november 2009, bedroeg 60 euro inclusief dividend.

Principeakkoord
Het was lang spannend voor aandeelhouders in beide partijen. De raad van commissarissen van Smit maakte in november met het ondertekenen van een al bekend op strategische gronden achter de fusie te staan.

Over de hoogte van het bod konden vanwege het "korte tijdsbestek" geen uitlatingen worden gedaan.

Waarom aandeelhouders bijna tweeënhalve maand moesten wachten wordt nu duidelijk. Twee van de vijf (liefst 40 procent) van de commissarissen bevelen het bod niet aan.

"Nee"
Frank Dorhout Mees en Willem Cordia zeggen "nee" omdat zij "niet akkoord zijn met de transactie als geheel", aldus Smit-bestuursvoorzitter Ben Vree.

Dat is opmerkelijk aangezien zij bij het ondertekenen van het principeakkoord in november hun stem niet lieten horen. Het lijkt aannemelijk dat Dorhout Mees en Cordia ook het tweede bod aan de lage kant vinden. Ook Vree denkt dit, zegt hij tegen persbureau .

Bedenkingen
De VEB had eveneens zijn bedenkingen bij het eerste bod. Al was het omdat Smit het bod van een jaar eerder, in september 2008 - dat 2,50 euro hoger was, schandalig laag vond. Deze "magere waardering" houdt onvoldoende rekening met de verwachte sterke groei van Smit.

Daar komen twijfels bij over de "strategische fit" van beide bedrijven. De meeste activiteiten van de maritieme dienstverlener Smit, zoals berging en zwaar transport, hebben niets van doen met baggeren, waardoor er nauwelijks sprake kan zijn van synergie tussen beide bedrijven.

Verder is het bedenkelijk dat topman Vree een veilig plekje in het bestuur van de nieuwe combinatie heeft verworven. De topman zal in het volgend jaar een flinke salarissprong maken.

Geen cent meer
"We betalen 60 euro per aandeel en "that's it", aldus president-commissaris Bert Heemskerk van Boskalis in een speciale aandeelhoudersvergadering van 7 december 2009. Nu tast de baggeraar toch dieper in de buidel.

Of dit verstandig is, is nog de vraag. Over het algemeen vernietigen diversifiërende overnames waarde door gebrek aan focus. De aandelen van bedrijven met onsamenhangende activiteiten zijn vaak tegen een korting te verkrijgen op de beurs. Het is te hopen dat de twee tegenstribbelde commissarissen niet denken dat Smit zo'n overname is.

75 procent
Boskalis zal het bod, dat naar verwachting in de tweede helft van februari wordt uitgebracht, gestand doen indien meer dan 75 procent van het uitstaande aandelenkapitaal is aangemeld. Normaal gesproken is dit 95 procent. 

Waarom hier van wordt afgeweken geven de partijen niet aan. Een woordvoerder van Boskalis stelt dat naar 'onze inschatting minimaal 75 procent van het aandelenkapitaal mee zal gaan met dit bod.'

Meest logische verklaring is - gezien de opstelling van de commissarissen - de angst dat grote partijen het bod nog steeds te laag vinden. 




Gerelateerde artikelen