Als belegger doe je er verstandig aan om voordelig te beleggen, want kosten hebben een flinke impact op je eindkapitaal. Maar wat is goedkoop beleggen en hoe bereik je het? We helpen je op weg.
1. Ga voor goedkope beleggingsproducten en -diensten
Aanbieders van beleggingsproducten profiteren van de complexiteit en het gebrek aan duidelijkheid in de financiële wereld. Daardoor kunnen nagenoeg dezelfde producten fors in prijs verschillen.
Vaak worden de hogere kosten gerechtvaardigd met betere verwachte rendementen (meestal gebaseerd op eerdere resultaten) en een superieure beleggingsstrategie. De praktijk toont echter dat het weinig professionele beleggers lukt om jaar in jaar uit de markt te verslaan. Zeker niet als de hogere kosten worden meegerekend. Bekijk successen uit het verleden daarom met de nodige argwaan en stel daarover kritische vragen.
Beleggers die goedkoop willen beleggen zonder er veel tijd aan kwijt te zijn, kunnen overwegen mixfondsen te kopen. Deze producten hebben niet als doel de markt te verslaan en zijn daarom een stuk goedkoper. Voor minder dan één procent per jaar kun je zo al een goed gespreide portefeuille bouwen. Dat is echt goedkoop beleggen.
- Kostenvergelijking soorten dienstverlening
- Beleggingsfondsen vergelijken
- Totaalpakketten/online vermogensbeheer vergelijken
2. Goedkoop beleggen met de juiste broker
Als belegger heb je in veel gevallen een broker nodig. Door de juiste broker te kiezen, beleg je al snel vele malen voordeliger. Goedkope brokers kunnen zomaar vier keer minder in rekening brengen dan een dure broker voor dezelfde transactie.
Vergeet daarbij niet te letten op de kosten die brokers rekenen voor bijkomende diensten. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alsnog niet goedkoop belegt.
3. Vermijd derivaten en andere ingewikkelde producten
Wanneer je online zoekt op de woorden ‘goedkoop beleggen’, kom je (indirect) verwijzingen naar cfd’s tegen. Dat is onterecht. Uit onderzoek blijkt dat de meeste cfd-beleggers juist veel geld verliezen. Het gaat hier om zeer risicovolle (hefboom) producten die meer weghebben van gokken dan beleggen.
Bovendien zijn er hoge kosten verbonden aan het handelen in cfd's. Datzelfde geldt voor de meeste andere derivaten. Lees bijvoorbeeld op onze website over de kosten en risico's van Turbo's, Speeders, Boosters en Sprinters.
Naast de rentekosten die je als belegger betaalt voor menig derivaat (de hefboom wordt gefinancierd vanuit geleend geld) is dikwijls ook sprake van grote verschillen tussen de bied- en laatprijzen (resp. de prijs waartegen een belegger het product kan verkopen en kopen). De bank strijkt zo soms flinke percentages op. Het is niet voor niks dat aanbieders van dit soort producten zoveel kunnen adverteren. Ze boeren goed.