Brokers rekenen verschillende kosten, van vaste maandelijkse fees tot variabele kosten. Daarnaast rekenen ze regelmatig meerkosten voor bijvoorbeeld transacties in andere valuta’s en soms zelfs voor ‘te weinig’ handelen. Een overzicht van de kosten die brokers in rekening brengen.
Brokers die op het eerste gezicht goedkoop lijken, kunnen door allerlei randtarieven toch nog prijzig blijken. Bedenk daarom eerst waar je de broker voor gaat inzetten. Lees vervolgens de tarievenoverzichten van potentiële brokers zodat je weet of de voorwaarden voor jou gunstig zijn. Je kunt deze vaak gemakkelijk vinden op de websites van brokers.
Hieronder een overzicht van de verschillende tarieven.
Vaste fees en variabele kosten
Bij sommige brokers betaal je maandelijkse bewaar-, service- of beheerkosten. Soms is dat een percentage over (een deel van) je beleggingsportefeuille, in andere gevallen een vast maandelijks bedrag. Soms beide.
Kostenverschillen tussen productsoorten en regio's
De kosten voor bijvoorbeeld het handelen in aandelen worden anders berekend dan die voor het handelen in opties. Daarbij kunnen per land andere tarieven gelden.
Valuta omwisselingskosten
Deze worden berekend bij aankopen van effecten in niet-euro landen. Vaak betreft het een percentage, soms gaat het om een vaste fee die bovenop de reguliere transactiekosten komt of zit het in de valutakoers verwerkt. Soms kan daarbij een minimumbedrag gelden en worden kosten mogelijk in rekening gebracht in de vreemde valuta. Let er ook op, of de valuta automatisch wordt omgewisseld of dat je dit zelf moet doen.
Valutakosten kunnen flink oplopen doordat de gehanteerde wisselkoers betrekking heeft op het volledige orderbedrag. Bovendien zijn er grote verschillen in de tarieven die verschillende brokers rekenen. Lees meer in Effect over de hoogte van valutakosten. Let ook op de verborgen valutakosten bij het handelen in buitenlandse effecten.
Overboekkosten
Wanneer je vertrekt bij een broker gaat je portefeuille met je mee. Hiervoor rekent de broker kosten. De kosten gelden meestal per effectensoort (‘regel’) en komen vaak neer op zo’n 25-100 euro per regel. Vaak worden deze kosten (voor een deel) vergoed door de nieuwe broker. Lees meer over de overboekkosten.
Inactiviteitsfee
Een broker kan ook kosten rekenen wanneer je gedurende een langere periode (bijvoorbeeld zes maanden) niet handelt. Voor de echte ‘buy-and-hold’-belegger is dit natuurlijk niet wenselijk.
Beperkte verhandeldbaarheid
Let op de tarieven die gelden voor specifieke effecten. Voor sommige beleggingsfondsen kunnen bijvoorbeeld hogere tarieven gerekend worden, omdat de broker deze transacties niet geautomatiseerd kan verwerken.
Corporate actions
Sommige ontwikkelingen bij een onderneming (aandeel) kunnen extra kosten opleveren. Bijvoorbeeld een claimemissie. Verschillende banken brengen hiervoor andere kosten in rekening. Voor beleggers die hun claimrechten willen verkopen, rekenen de meeste banken de gebruikelijke transactiekosten die gelden voor de handel in aandelen.
Telefonische orders
Tegenwoordig verloopt beleggen bijna uitsluitend via internet. Wanneer je je orders per telefoon doorgeeft, worden hier doorgaans kosten voor gerekend.
Buitenlandse belastingen
Bij aankoop van bepaalde Franse, Engelse, Italiaanse en Ierse effecten wordt belasting in rekening gebracht op het moment van aankoop.
Tools, informatie en overige diensten
Brokers kunnen extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van onder andere educatiemodules, real-time koersen, spoedoverboekingen en aanmelding voor aandeelhoudersvergaderingen.
Kosten bij afsplitsing bedrijfsonderdelen
Wanneer een bedrijf overgaat tot een splitsing – waarbij bedrijfsonderdelen worden afgestoten – kan dat bij sommige banken kosten opleveren.
Dividendkosten
Een aantal brokers brengt kosten in rekening voor de administratieve afhandeling van dividenduitkeringen.
Lees ook in Effect over de kosten voor extra diensten van brokers.