VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Adyen heeft de naam zich weinig aan te trekken van kortetermijn-bewegingen in het aandeel, maar dat zal na de bekendmaking van de halfjaarcijfers een stuk moeilijker zijn. De cijfers wijzen uit dat  Adyen blijft investeren in personeel terwijl het groeitempo fors terugvalt. Het gevolg: een flinke dreun in de winstmarge en een record-koersval in het aandeel.

Het was jarenlang een gouden formule voor Adyen: hengel grote technologiebedrijven als Spotify, Netflix, Uber en Booking binnen als klant en lift vervolgens gratis mee op de groei die zij realiseren.  

Tot nu toe, zo lijkt het. 

De totale volumegroei van deze groep bedrijven vertraagde namelijk sterk in het afgelopen halfjaar. Zo steeg de vergelijkbare transactiewaarde (gross bookings) bij een klant als taxiplatform Uber met ‘maar’ 21 procent. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 37 procent.

Meer dan 80 procent van de totale groei van Adyens transactievolume komt voort uit bestaande klanten. Maar techbedrijven zijn doorgaans aangesloten bij meerdere betalingsverwerkers. Nu ze geconfronteerd worden met lagere groei, maken ze daar ook in toenemende mate gebruik van. Dat raakt Adyen. Vooral in Noord-Amerika lijkt de (prijs)concurrentie van partijen als Stripe en Braintree (onderdeel van PayPal) te zijn toegenomen.

Die concurrentie is terug te zien in de halfjaarcijfers. Adyen verwerkte in de eerste helft van 2023 voor 426 miljard euro aan transacties. Dat is een stijging van 23 procent jaar-op-jaar. Maar een jaar eerder lag datzelfde percentage nog op 60 procent (zie grafiek).

Analisten die het aandeel volgen rekenden bovendien op meer: namelijk 463 miljard euro aan transactievolume. De vrees is dat de groeiversnelling blijvend een tandje lager staat.

Volumegroei Adyen neemt sterk af

Bron: halfjaarverslagen Adyen, berekening VEB. Totale volume in miljarden euro’s.

Daarnaast kan Adyen inmiddels -als het gaat om de groeicijfers- ook niet langer profiteren van de overstap van onlinemarktplaats eBay op het Amsterdamse betaalplatform. Door de komst van eBay kreeg het transactievolume van Adyen de afgelopen jaren een stevige impuls, maar de geleidelijke overstap van eBay naar Adyen is sinds medio vorig jaar helemaal afgerond.

Druk op winstgevendheid
Terwijl de groei van het transactievolume en de netto-omzet van Adyen vertraagt heeft het Amsterdamse techbedrijf wel in hoog tempo nieuw personeel aangenomen (H1 2023: 551 nieuwe medewerkers).

Bovendien stegen bij Adyen ook de salarissen van het personeel dat nodig is om al die groeiplannen te kunnen verwezenlijken. Volgens berekeningen van de VEB zijn de loonkosten per Adyen-werknemer over de afgelopen twaalf maanden opgelopen tot gemiddeld 122.000 euro, tegenover 99.000 euro een jaar geleden.

Dat raakt de winstgevendheid. Adyen zag de operationele marge (ebitda) voornamelijk door de stijgende loonkosten teruglopen tot 43 procent over de eerste helft van 2023 (terwijl 47 procent verwacht werd volgens de analistenconsensus).

Het zal niet verbazen dat analisten en beleggers schrokken van de fors lagere groei en winstgevendheid.

Het aandeel Adyen noteerde eind van de middag (17 augustus 2023) ruim 38 procent lager, de grootste koersdaling in een dag sinds de beursgang in 2018. Van de ruim 30 analisten die het aandeel volgen, voorzag er geen één dat het transactievolume en de ebitda-marge zo ver weg zouden zakken.

Marge Adyen onder druk door loonkosten

Bron: halfjaarverslagen Adyen, berekening VEB. Ontwikkeling op 12-maands basis

Bouwen voor lange termijn
Adyen trapt pas in 2024 op de rem. Het wervingstempo zal dan vertragen en de operationele hefboomwerking die inherent is aan het platformmodel van Adyen – meer omzet levert disproportioneel meer winst op omdat veel kosten ‘vast’ zijn – moet dan weer gaan werken.

Omdat de netto-omzet van Adyen vanaf dat moment harder moet gaan stijgen dan de loonkosten, kan de operationele marge toenemen richting de langetermijndoelstelling van meer dan 65 procent. Adyen rekent voor de middellange termijn ook op een gemiddelde omzetgroei van 25 tot iets in de 30 procent per jaar.

“Hoewel in onze resultaten te zien is dat er andere tijden zijn uitgebroken in de techsector, blijven we geconcentreerd op het bouwen van Adyen voor de lange termijn”, aldus co-ceo’s Pieter van der Does en Ingo Uytdehaage in een brief naar aandeelhouders.

Het bestuur van Adyen lijkt daarmee beleggers te vragen om geduld en vertrouwen. Dat zijn beleggers vandaag echter even helemaal kwijt.  

 

 

 

 

 

 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap