VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gigant Apple groeit door tot waarde-aandeel

Sinds de dood van icoon Steve Jobs is het aandeel Apple met 75 procent gestegen. En er zit meer muziek in het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld dankzij de uitpuilende balans.

Op het aandeel Apple lijkt al jaren geen maat te staan. Het bedrijf is tegenwoordig meer waard dan de hele Amsterdamse beurs bij elkaar.

De beurswaarde van de maker van de iPhone en iPad is inmiddels twee keer zo groot als die van ‘onze' beurskampioen Royal Dutch Shell.

Apple brak in september dit jaar ook eindelijk het record van meest waardevolle bedrijf ter wereld aller tijden, dat al sinds eind 1999 op naam van Microsoft stond.

Contrast

Per aandeel koerst Apple nu dik boven de 600 dollar, en dat was in 2003 nog maar 10 dollar. Ter vergelijking: in 2003 stond Microsoft rond de 30 dollar en dat staat dat aandeel nu nog steeds.

Ook de koers van Shell is sinds 2003 per saldo nauwelijks vooruitgekomen, hoewel er door Royal Dutch wel een ruim dividend werd betaald.

Het is de vraag of de koers van Apple, net als die van Microsoft in 1999, niet te ver is doorgeschoten.

Analisten zijn verdeeld. Technisch schijnt er in het laatste stukje van de lange grafiek een hoofd-schouder-patroon herkenbaar te worden, wat op stevig neerwaarts risico duidt als de zogenaamde ‘neklijn' gebroken wordt.



Sommige analisten die minder naar de grafieken maar meer naar het bedrijf zelf kijken durven het dure Apple ondanks de raketachtige koersstijging echter gewoon een ‘value play' te noemen. Een waarde-aandeel dus, een aandeel dat duidelijk meer waard is dan de actuele koers.

Dividend
Nu hebben waarde-aandelen meestal een stabiele en hoge cashflow, waardoor zij meestal royaal dividend kunnen uitkeren en/of op grote schaal eigen aandelen kunnen inkopen. Bedrijven in de farmacie en tabaksindustrie zijn er goede voorbeelden van.

Apple keert pas sinds kort weer dividend uit. In augustus werd 2,65 dollar per aandeel uitbetaald. Dat was het eerste dividend op een aandeel Apple sinds 1995.

Het dividendrendement op jaarbasis is daarmee slechts 1,6 procent, maar de vooruitzichten op dividendgebied zijn goed. Apple wil meer aan haar aandeelhouders gaan teruggeven en kan dat nu ook.

Verwachting
De tijden van extreme groei lijken voorbij bij Apple. Maar ook voor het komende jaar wordt door analisten verwacht dat de omzet met ongeveer 24 procent zal toenemen, bepaald geen stilstand.

Maar de belangrijkste reden om Apple een waarde-aandeel te noemen is de cash. Een belangrijk deel van de enorm opgezwollen balans van het bedrijf bestaat uit contanten en liquide beleggingen. Apple gaat die nu aanwenden, onder meer door de komende tijd voor ongeveer 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Niet dat daardoor het aantal uitstaande aandelen gaat afnemen, want door personeelsopties en aandelenprogramma's zal het aantal vermoedelijk zelfs nog toenemen, maar het inkoopprogramma zal de koers ondersteunen.

Er gaat de komende drie jaar ongeveer 45 miljard dollar richting aandeelhouders Apple in de vorm van dividend en het terugkopen van aandelen.

De cijfers over het afgelopen boekjaar, dat in september eindigde, worden op 25 oktober bekend gemaakt. Vermoedelijk was er een omzet van 150 miljard dollar en een nettowinst van meer dan 40 miljard (42 dollar per aandeel).

Groeikampioen Apple doet nu dus zo'n 15 keer de winst, dat is niet eens zo gek veel meer dan veel bedrijven die in de afgelopen tien jaar per saldo stilstonden. Apple gaat er inderdaad steeds meer als een waarde-aandeel uitzien.