VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een belangrijke invalshoek die de prestaties van een bedrijf bepaalt, zijn sectorontwikkelingen. De ene sector is dan ook aantrekkelijker dan de andere. Een beschrijving van (het belang van) de sectoranalyse.

Wat is de sectoranalyse?
Een sector is een segment binnen de economie waarbinnen bedrijven een vergelijkbaar product of vergelijkbare diensten aanbieden. Voorbeelden van sectoren zijn ‘gezondheidszorg’ en ‘energie’.

Sectoren bestaanSectoranalyse op hun beurt weer uit industrieën die betrekking hebben op specifiekere producten of diensten. Onder de sector gezondheidszorg kunnen bijvoorbeeld vallen de industrieën: biotech, materiaal en benodigdheden, zorgaanbieders, gezondheidstechnologie en farmaceuten. Maar ook andere indelingen zijn denkbaar, er zijn allerlei verschillende classificaties.

In een sectoranalyse worden sectoren en industrieën tegen het licht gehouden. Doel daarbij is voorspellen hoe deze zullen veranderen ten gevolge van trends en allerlei andere ontwikkelingen. En wat dit betekent voor de winstgevendheid van (bedrijven in) de sector.
 

Belang van de sectoranalyse 
Veel beleggers zijn bezig met de vraag of zij Unilever of Danone moeten kopen. Of dat zij beter kunnen beleggen in BP in plaats van Shell. Het vergelijken van verschillende industrieën wordt daarbij nog weleens overgeslagen. Een gemiste kans, want sector- en industrie-ontwikkelingen hebben een flinke impact op de prestaties van bedrijven. Sectoranalyses zijn daarom onmisbaar. 

Geen exacte wetenschap
De voorkeur voor aandelen vergelijken, is te verklaren. Financiële kengetallen en (veelal daarvan afgeleide) maatstaven zijn immers gemakkelijk tegen elkaar af te zetten en komen het dichtst bij exacte wetenschap. Dat geeft een gevoel van zekerheid.

Bij de sectoranalyse ligt datCruciaal voor de aandelenbelegger: de sectoranalyse voor een groot deel anders. Je wordt geconfronteerd met complexiteit en onvoorspelbaarheid vanuit trends en allerlei andere ontwikkelingen. Daarbij is het vaak onduidelijk welk gevolg deze zullen hebben op een sector of industrie. Neem het internet. Niet veel beleggers voorzagen 20 jaar geleden welke impact het zou hebben op bijvoorbeeld de muziek-, retail-, uitgevers-, reis- en transportindustrie. Of hoe bedrijven (op een dag) zouden inspelen op deze trend.

Meer visie en filosofie
Ook voor sectoren geldt de werking van de efficiënte markthypothese Het centrale uitgangspunt van deze theorie is dat alle publieke informatie en toekomstverwachtingen verwerkt zijn in de prijs van een effect. Het is daarom onmogelijk om de markt te verslaan, anders dan door geluk.

Wanneer er nieuwe, vooraf niet te voorspellen ontwikkelingen zijn, past de markt zijn verwachtingen aan en verandert de prijs van een effect. 
. Daarom heeft het waarschijnlijk niet veel zin om gewoonweg te gaan beleggen in de sectoren waarvan vandaag de meeste groei verwacht wordt. Die verwachting, met al zijn onzekerheden, is reeds verwerkt in de koersen.

Je moet daarentegen een stap verder denken. Wat is algemeen bekend en wat zijn jouw verwachtingen daarbij voor de toekomst? Kortom, een visie ontwikkelen en hopen dat je het bij het juiste eind hebt.
 

Een sectoranalyse uitvoeren