De Amerikaanse handelstarieven zullen een flinke impact hebben, maar een antwoord op de vraag welke ondernemingen hard of minder hard geraakt gaan worden, is complex. Beleggers verwachten dat beursgenoteerde ondernemingen op de aankomende aandeelhoudersvergaderingen meer duidelijkheid kunnen geven. Centrale vraag: hoe houdbaar zijn de eerder afgegeven financiële doelstellingen?
De tarievenkaart die president Trump deze week presenteerde, zal bij veel beursfondsen aandachtig bekeken zijn. En daarna begint de analyse om de impact op de bedrijfsvoering en resultaten in kaart te brengen.
Tijdens recente jaarcijferpresentaties onthielden bedrijven zich van commentaar op vragen over mogelijke gevolgen van handelsbelemmeringen. Het zou nog te vroeg zijn om te “speculeren”.
Maar nu Trump maatregelen aankondigt die het voorstellingsvermogen van veel economen te boven gaan, is een afwachtende houding niet langer gepast. Beleggers hebben recht op duidelijkheid over de manier waarop bedrijven omgaan met de risico’s van de nieuwe handelstarieven. De VEB vraagt beursfondsen op de jaarvergadering inzichtelijk te maken hoe hun scenario- en impactanalyses eruitzien.
Daarbij is in ieder geval inhoudelijk antwoord gewenst op de volgende vragen:
- Welke scenario’s hanteert de onderneming om de impact van de nieuwe importtarieven onder de regering-Trump in te schatten?
- Wat zijn de potentiële gevolgen voor de omzet, operationele kosten en winstgevendheid van de onderneming?
- In hoeverre worden toeleveringsketens verstoord door de nieuwe heffingen van Trump, direct of via leveranciers?
- Zijn de eerder afgegeven financiële doelstellingen nog houdbaar in het licht van deze nieuwe handelsmaatregelen?
- Worden maatregelen overwogen om de impact van tarieven te beperken, bijvoorbeeld door het verplaatsen van productiecapaciteit?
Direct en indirect geraakte bedrijven
Duidelijkheid over de visie van ondernemingen is broodnodig voor beleggers. President Trump kondigde dit jaar al meer dan 20 verschillende handelstarieven aan en de gevolgen van de meeste aangekondigde maatregelen zijn complex. Sommige ondernemingen worden direct geraakt door de maatregelen. Heineken en ArcelorMittal exporteren respectievelijk bier en staal naar de VS. Als de prijs van Heineken-bier fors hoger komt te liggen dan die van lokale alternatieven zoals Budweiser, kan dit leiden tot omzetverlies en druk op marges.
Andere bedrijven, zoals Philips en AkzoNobel, lijken op het eerste gezicht minder kwetsbaar omdat zij ook productiecapaciteit in de VS hebben. Zo realiseert Philips 40 procent van zijn omzet in Noord-Amerika en heeft het daar ook 34 van zijn 77 productielocaties.
Maar de kwetsbaarheid zit in de details: de herkomst van halffabricaten is cruciaal. Als componenten zoals elektronica of plastics uit landen komen die óók getroffen worden door importheffingen, kunnen zelfs lokaal producerende bedrijven in de problemen komen.
Ketenimpact breder dan gedacht
Veel bedrijven zitten verweven in internationale ketens. AkzoNobel (lakken), Aalberts (coatings), TKH (bandenmachines) en ArcelorMittal kunnen indirect geraakt worden als bijvoorbeeld de export van Duitse auto’s naar de VS daalt vanwege hogere heffingen.
Het is vaak lastig te achterhalen waar in de keten de grootste risico’s zich bevinden – en dus is transparantie van bedrijven hierover essentieel.
Ultieme stresstest
De coronapandemie legde al bloot hoe kwetsbaar mondiale toeleveringsketens zijn. Lege schappen en vertraagde leveringen leidden tot de stellige belofte van veel ceo’s: “dat nooit meer.”
De huidige handelsspanningen vormen een nieuwe stresstest. Hebben bedrijven hun beloftes waargemaakt? Zijn ketens flexibeler, zijn er voorraden aangelegd, of zijn leveranciers dichter bij huis gezocht?
Centrale vraag
Uiteindelijk zullen beleggers zo goed als mogelijk antwoord willen op de vraag welke invloed de tarieven hebben op eerder afgegeven financiële doelstellingen.
In de jaarvergaderingen staat het afgelopen boekjaar – 2024 dus – centraal in besluitvorming. Maar misschien wel meer dan ooit zal de actualiteit deze keer domineren.