VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken rapporteerde woensdag een prima set resultaten. De kwartaalcijfers waren over vrijwel de gehele linie beter dan analisten hadden voorzien. Beleggers reageren ook verheugd op het feit dat Heineken voor het eerst in een decennium aandelen gaat inkopen.

Heineken-topman Dolf van den Brink meldde woensdagochtend 12 februari dat de netto-omzet in het vierde kwartaal is uitgekomen op 7,5 miljard euro. Dat komt neer op een autonome omzetstijging (exclusief overnames) van bijna 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.  

Die omzetgroei was een stuk beter dan wat het analistengilde voorafgaand aan de kwartaalcijfers had verwacht (3,3 procent). Er was dan ook weinig aan te merken op de resultaten: het bierconcern zag zowel de prijzen als de volumes sterker stijgen dan voorzien en de toename van de netto-omzet werd gedragen door alle regio’s, met uitzondering van Europa. 

Ook de groei van de operationele winst (beia) over het hele jaar kwam door een sterk vierde kwartaal boven de verwachting uit, ondanks dat Heineken meer geld uitgaf aan marketing. De operationele winst steeg voor heel 2024 op autonome basis met 8,3 procent, terwijl Van den Brink uitging van 4 tot 8 procent. Vooral deze winstgroei zal het vertrouwen van beleggers goeddoen. Om een idee te geven: analisten gingen uit van een winsttoename van slechts 5 procent.  

Het aandeel Heineken steeg op de Amsterdamse beurs met ruim 14 procent in de middaghandel.  

Kers op de taart is de aankondiging dat Heineken de komende twee jaar voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen gaat inkopen. Sommige analisten hielden daar al rekening mee, maar het bericht is desondanks heel positief ontvangen door beleggers.  

Autonome omzet stijgt in alle regio’s, behalve in Europa 

Bron: kwartaalverslagen Heineken. Analistenconsensus van Visible Alpha. Betreft jaar-op-jaar toename van de autonome kwartaalomzet. 

Groeimotor Vietnam komt op gang 
Wie inzoomt op de vijf regio’s waarover Heineken rapporteert, ziet dat de grootste omzetverrassing uit de regio Azië (Asia Pacific) komt, waar de landen Vietnam, India, Indonesië, Cambodja en Maleisië onder vallen (zie grafiek).  

Vietnam is na China en Japan de grootste biermarkt van Azië. En Heineken heeft daar als marktleider een gunstige uitgangspositie. “De kernmotor van onze groei”, noemde Van den Brink het land eerder. Maar die groeimotor haperde de afgelopen jaren. Niet alleen zat de biermarkt tegen - onder meer door een sputterende economie en strenger optreden door de Vietnamese politie tegen rijden onder invloed - ook verloor Heineken marktaandeel aan concurrenten als het Thaise Sabeco en het Deense Carlsberg. 

Maar door zwaarder in te zetten op de goedkopere biermerken en meer geld uit te geven aan advertenties en reclames, lijkt Heineken erin te slagen om klanten terug te winnen. Over heel 2024 steeg de netto-omzet met een hoog-enkelcijferig percentage (7 tot 10 procent, red.), gedreven door zowel prijs als volume (midden-enkelcijferig percentage).  

Dat ging wel ten koste van de winstgevendheid. De (operationele) winstmarge in Vietnam is in twee jaar tijd afgenomen van meer dan 40 procent tot nog geen 30 procent, zo bleek eerder tijdens een bijeenkomst voor drankensectoranalisten, georganiseerd door de Britse zakenbank Barclays. 

Operationele winst uit Americas 
Dat Heineken de operationele winst op autonome basis met liefst 8,3 procent wist te laten stijgen, was dan ook niet te danken aan de (ondanks de afname van de winstmarge) lucratieve activiteiten in Vietnam, maar vooral aan dat andere belangrijke land: Mexico (regio Americas).  

Het land is de grootste individuele markt voor de brouwer. Bovendien haalt Heineken er, net als in Vietnam, hoge winstmarges. Mexico is dus een belangrijke markt om in de gaten te houden voor beleggers. 

Heineken kocht 15 jaar geleden de bieractiviteiten van het Mexicaanse concern FEMSA en verwierf zo de merken Sol, Tecate en Dos Equis. Het Nederlandse bierconcern heeft inmiddels zeven brouwerijen in het land. Het afgelopen decennium had FEMSA een marktaandeel dat schommelde rond de 40 procent. De rest van de Mexicaanse biermarkt is vrijwel geheel in handen van Modelo (bekend van Corona), onderdeel van de grote Belgische concurrent AB InBev. 

Ondanks de depreciatie van de Mexicaanse peso en lokale verkiezingen die van invloed waren op het consumentenvertrouwen, wist Heineken door omzetgroei en kostenbesparingen een sterke groei van de organische operationele winst te realiseren.  

Niet alleen in Mexico, maar ook in Brazilië (het derde land in omvang, na Mexico en Vietnam) wordt de Nederlandse brouwer steeds winstgevender. Sinds de overname van de Braziliaanse activiteiten van het Japanse Kirin in 2017 is Heineken de tweede speler, na marktleider AB InBev. 

Van den Brink gaat voor 2025 wederom uit van een autonome stijging van de operationele winst van 4 tot 8 procent voor het gehele concern. Dat Heineken het afgelopen jaar de operationele winst met 8,3 procent wist te laten stijgen, zal de hoop onder beleggers aanwakkeren dat de groei ook dit jaar aan de boven- en niet de onderkant van de bandbreedte zal uitkomen.   

Operationele winstgroei sterker dan verwacht 

Bron: kwartaalverslagen Heineken. Analistenconsensus van Visible Alpha. Betreft de jaar-op-jaar toename van de organische operationele winst in 2024.  

Aankondiging inkoop eigen aandelen  
Heineken meldt ook dat het de komende twee jaar voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen gaat inkopen. Het is tien jaar geleden dat het bedrijf voor het laatst aandelen inkocht, buiten aandeleninkopen die nodig waren om verwatering als gevolg van personeelsbeloningen en het deels uitstappen van het familiebedrijf FEMSA tegen te gaan.  

Heineken heeft hier ook de financiële ruimte voor. De schuldratio, de verhouding tussen de nettoschuld (schulden op de balans minus cashpositie) en de opbrengsten, daalde het afgelopen jaar van 2,4 naar 2,2. De brouwer streeft naar een nettoschuld van maximaal 2,5 keer het brutobedrijfsresultaat (ebitda). 

Het aandeel Heineken verloor het afgelopen jaar ruim een kwart van zijn waarde. De aankondiging van een noemenswaardig inkoopprogramma kunnen beleggers interpreteren als signaal dat de aandelen volgens de brouwer ondergewaardeerd zijn. 

Aandelen Heineken werden in de periode voor de publicatie van de kwartaalcijfers verhandeld tegen een (historisch) lage waardering. En na de koerssprong van woensdag oogt het aandeel nog steeds niet overdreven duur. Heineken noteert woensdagmiddag tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 15. Het gemiddelde in de laatste tien jaar bedraagt circa twintig. 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap