Duizend laadstations, met gemiddeld één miljoen euro omzet per jaar. Dat is de doelstelling van snellaadbedrijf Fastned voor 2030. Het bestuur van Fastned houdt vast aan deze stip op de horizon, hoewel de financiële doelstellingen voor het lopende jaar naar beneden zijn bijgesteld. Maar beleggers schatten de kansen van Fastned compleet anders in.
Bij weinig bedrijven is de discrepantie tussen het optimisme van bestuurders en de bezorgdheid van beleggers zo groot. Een opgewekte cfo Victor van Dijk sprak onlangs van een “gigantische kans” bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal.
Van Dijk waarschuwde voor een tegenvallend lopend boekjaar, maar hij bleef rotsvast vertrouwen houden in het financieel plan voor de langere termijn. Dat plan in één zin: in 2030 moet Fastned duizend laadstations hebben, die per stuk één miljoen euro omzet genereren met een ebitda-marge van 35 procent.
“Wij hopen dat onze aandeelhouders deze kans ook zien”, aldus Van Dijk. Daar lijkt het niet op. Enig rekenwerk wijst uit dat momenteel een koers van boven de 90 euro reëel zou zijn als Fastned-aandeelhouders er inderdaad op zouden anticiperen dat Fastned deze doelen haalt (zie kader).
Dat koersniveau lijkt echter lichtjaren verwijderd van de circa 21 euro die nu op de borden staat.
De lage koers van Fastned geeft aan dat beleggers weinig fiducie hebben in de 2030-doelstellingen
Bron: zie kader voor berekening van de koers bij het behalen van de doelstellingen voor 2030.
Waarom zijn beleggers zoveel somberder dan de bedrijfsleiding? De grootste drie risico’s rondom de strategie van Fastned:
Risicofactor 1: vertraging bij de bouw van nieuwe stations
Het in 2012 opgerichte Fastned is de afgelopen jaren hard gegroeid. Het aantal laadstations verdubbelde in de laatste drie jaar tot 346. Maar het bedrijf moet nog wel flink aan de bak om de grens van 1000 stations te halen.
Het snellaadbedrijf wist vorig jaar ruim 100 locaties vast te leggen waar nieuwe stations gebouwd kunnen worden (sites secured). Ongeveer de helft van de aanwas kwam in 2024 uit publieke tenders. Een voorbeeld hiervan is Zwitserland, waar Fastned een aanbesteding won om elf laadlocaties neer te zetten. Ook zorgt een samenwerking met het Londense vervoersbedrijf Places for Londen ervoor dat Fastned vijf laadlocaties in de Britse hoofdstad kan openen. Naast deze tenders sluit het concern overeenkomsten met eigenaren van privégrond langs snelwegen om daar snelladers neer te zetten.
Dat een locatie is verworven om te bouwen, betekent niet dat er ook direct een schep in de grond kan. Dat blijkt wel uit het feit dat er in 2025 al minder nieuwe stations bijkomen dan enkele maanden geleden nog was begroot.
Bij de derdekwartaalcijfers in oktober 2024 had topman Michiel Langezaal nog “veel vertrouwen” dat het bouwtempo “significant” omhoog zou kunnen. Het doel van 420 tot 450 stations in 2025 was volgens hem haalbaar. Enkele maanden later moet deze verwachting alweer naar beneden worden bijgesteld. Aan het eind van 2025 zullen slechts 400 tot 425 Fastned-stations operationeel zijn, zo luidt nu de aangepaste prognose.
Fastned ziet de tegenvallende verkopen van elektrische auto’s als boosdoener. Daarnaast blijkt het lastiger vergunningen rond te krijgen en nemen aansluitingen op het elektriciteitsnet meer tijd in beslag dan gedacht. Langezaal liet in de call met analisten weten dat “congestie van het stroomnet in de afgelopen jaren steeds meer een ding is geworden.”
Fastned geeft geen exacte informatie over de termijn waarbinnen de verworven stations gebouwd kunnen worden. Wel is duidelijk dat de het bedrijf geen verdere vertraging kan gebruiken. Fastned heeft een zeer steile groeicurve met meer dan 100 nieuwe stations per jaar voor de boeg, als het de doelstelling van 1000 stations in 2030 inderdaad wil realiseren.
Fastned moet nog meer dan 600 stations bouwen
Bron: rapportages Fastned. * Aantal stations in 2025 op basis van de outlook van Fastned. Aantal stations vanaf 2026 op basis van het groeipad om tot 1000 stations in 2030 te komen.
Risicofactor 2: de omzetgroei stagneert
Ook de omzet per laadstation moet nog fors omhoog om de doelstellingen te halen. Als de omzet van het vierde kwartaal 2024 over een heel jaar wordt doorgetrokken, dan leverde één station gemiddeld 315 duizend euro omzet op. Dat is een sterke stijging ten opzichte van een jaar eerder (267 duizend euro ‘geannualiseerd’ op basis van het vierde kwartaal). Toch lijkt een omzet van één miljoen euro per station nog ver weg.
De verkopen van Fastned zijn sterk gerelateerd aan het aantal elektrische auto’s op de weg. Hoe meer voertuigen met een stekker, hoe meer stops er zijn bij Fastned-stations om stroom te tappen.
Het komt daarom hard aan dat het aantal verkochte elektrische auto’s minder hard groeit dan Fastned had voorzien. Hierdoor heeft het snellaadbedrijf de omzetdoelstelling voor het lopende jaar verlaagd. Het concern gaat momenteel uit van minimaal 325 duizend euro per station, waar de outlook voor 2025 enkele maanden geleden nog 400 duizend euro omzet vermeldde.
Toch stijgt het aantal elektrische auto’s op de weg gestaag. In de landen waar Fastned actief is (onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk) was in 2020 slechts 1,3 procent van de voertuigen elektrisch. In 2024 was dat getal al opgelopen naar zo’n 5 procent. Het concern verwacht dat deze trend onomkeerbaar is, ondanks mogelijke tegenslagen zoals het afschaffen van subsidies. Maar de omzet zal de komende jaren – net als het aantal stations – met een hockeystickcurve moeten groeien om de 2030-doelstelling te halen.
Ook de omzet per station moet de komende jaren stijl omhoog
Bron: rapportages Fastned. Bedragen in duizenden euro’s. *Omzet per station in 2025 op basis van de outlook van Fastned. Omzet per station vanaf 2026 op basis van het groeipad om tot de doelstelling te komen.
Risicofactor 3: hoge winstmarges blijken niet houdbaar
Het stijgende aantal stekkerauto’s vertaalt zich wellicht niet één op één in extra klanten voor Fastned. Dat kan naast de omzet, ook de winstmarges verder afknijpen.
Dit jaar verwacht Fastned dat de operationele ebitda-marge (operationele winst, zonder kosten voor het bouwen van nieuwe stations) tussen de 35 procent en 40 procent uitkomt. Eerder rekende Fastned nog op een marge van meer dan 40 procent, maar dat is nu naar beneden bijgesteld.
Vanwege de lagere omzetverwachting moet ook de winstprognose worden verlaagd. De kostenpost voor het beheren van de laadstations - denk aan de klantenservice of de monteurs die rondrijden om problemen met de laadpalen te verhelpen - moet nu over een kleinere omzet worden uitgesmeerd.
Concurrentiepositie
De winstmarge kan verder onder druk komen te staan als de concurrentie serieuzer wordt. Op dit moment zijn de stations met de gele bogen een geliefde stopplaats voor elektrische rijders. In de presentaties van Fastned komt steevast terug dat klanten zeer tevreden zijn, vooral vanwege de betrouwbaarheid van de laadsystemen.
Hierdoor worden de Fastned-stations vaker bezocht dan die van de grootste rivalen (zie pagina 14 van de kwartaalpresentatie). Dit zorgt voor aantrekkelijke brutomarges. Op een gemiddelde verkoopprijs van 62 cent per kilowattuur stroom, realiseerde Fastned vorig jaar een brutowinst van 48 cent per kilowattuur (77 procent brutowinst).
Het valt op dat vooral de elektrische laadstations van de traditionele spelers Shell en TotalEnergies sterk achterblijven. Alleen de stations van Tesla zijn drukker bezet dan die van Fastned. Waar Fastned gaat voor locaties langs drukke wegen, zijn de laadstations van Tesla verder van de snelwegen te vinden. Tesla weet klanten desondanks met aantrekkelijkere tarieven te lokken.
De vraag is of Fastned het hoge marktaandeel (en de hoge marges) kan behouden. De grootse concurrent blijft de eigen laadpaal, die aanzienlijk goedkoper is dan tanken buiten de deur. De ANWB becijferde dat iemand die bij commerciële partijen gaat snelladen al snel drie keer meer kwijt is dan de thuislader.
Vergunningen
Een ander risico blijft dat de traditionele spelers zich kwaad gaan maken en laadpalen niet meer als een bijzaak zien. Hier speelt een strijd rond vergunningen. Zo loopt er in Duitsland een rechtszaak met Tank & Rast – een uitbater van tankstations langs de snelwegen – die snelladers wil plaatsen naast de benzine- en dieselpompen.
Fastned en Tesla bestrijden dat de uitbreiding naar elektrisch is toegestaan binnen de verkregen vergunning van Tank & Rast. Het Europese Hof van Justitie buigt zich nu over de zaak nadat een lagere rechter in Düsseldorf geen uitspraak durfde te doen. De uitkomst van de zaak zal ongetwijfeld impact hebben op de verdiencapaciteit van Fastned in Duitsland, waar het nu 42 stations uitbaat.
Hoeveel is Fastned waard? |
De prognoses voor 2030 en de waarde van het aandeel Bron: Nettoschuld op basis van door Bloomberg |