Zeer tot mijn chagrijn typeerde mijn baas mij recentelijk als conservatief. Hoewel hij dit na mijn woedeaanval – behept met een gebrekkig empathisch vermogen en een kort lontje ben ik geen ideale verjaardagsgast – noodgedwongen enigszins nuanceerde, had hij natuurlijk gelijk: met Elon Musk deel ik alleen het irritante karakter, niet het geniale, visionaire en stoutmoedige ondernemerschap.
Ik bezie sceptisch allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en moet mijzelf dwingen nieuwe producten in ieder geval een kans te geven. Zo heb ik vorig jaar de proef op de som genomen door ChatGPT een column in Keyner-stijl te laten schrijven. Deze AI-tool viel compleet door de mand, want dat brouwsel was opmerkelijk, origineel en geestig. Het gaat dus nog even duren alvorens ChatGPT mij kan vervangen, zo concludeerde ik opgelucht.
Ik was te optimistisch, want de ontwikkelingen gaan snel. Collega Nick attendeerde mij vorige week op NotebookLM, een AI-tool van Google. Dit vernuftige stuk kunstmatige intelligentie kan veel dingen, waaronder het maken van een Engelstalige podcast op basis van een lading tekst (voor de mede-digibeten: een podcast is een soort opgenomen radio-uitzending die je op je pc of telefoon kunt afspelen).
Als test heb ik mijn twaalf vorige Effect-columns in de tool geladen. Binnen enkele minuten spuugde hij er een Engelse podcast uit van een dik kwartier, waarin een vrouwelijke en mannelijke presentator met elkaar mijn columns bespreken. Niks robotachtig, maar in een natuurlijk gesprek met vet Amerikaans accent gaan ze soepel door de inhoud. Daarbij raken ze niet alleen perfect de kern van elf van de twaalf columns, maar weten ze ook de rode draad over het geheel te vinden. Op het eind wordt het even griezelig, als ze de onderliggende psychologische drijfveren van de auteur menen te hebben gevonden.
Welke wijsheden zouden naar voren komen als niet twaalf columns maar miljarden artikelen worden geanalyseerd, en wat betekent dit voor beroepen, industrieën en beleggingen?
Als een bekrompen geest als ik al overtuigd kan worden van het potentieel van AI, zult u als ruimdenkend mens en belegger geen twijfel meer hebben.
Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB
Deze column is verschenen in Effect 2, 2025.