Het populaire sportkledingmerk Lululemon Athletica begon zo’n 25 jaar geleden in Vancouver, Canada, met een ontwerpstudio en wat later een enkele winkel met yogakleding voor vrouwen. Sindsdien is het aantal filialen fors opgeschroefd, het assortiment uitgebreid en is de doelgroep verbreed (mannen zijn goed voor een kwart van de omzet). Lululemon heeft een premium positie in de gestaag groeiende athleisure-markt: sportieve kleding bedoeld voor zowel sportactiviteiten als alledaags gebruik.
Lululemon houdt zich bezig met het ontwerpen, distribueren en verkopen van kleding en tegenwoordig ook schoeisel en accessoires. De daadwerkelijke productie is uitbesteed aan partijen in Azië. E-commerce en de verkopen in eigen filialen zijn beide goed voor ongeveer de helft van de omzet. Zo’n 80 procent van de inkomsten komt uit de Verenigde Staten en Canada. Van de 20 procent omzet die internationaal gerealiseerd wordt – ook in Amsterdam is een filiaal te vinden – is China goed voor de helft. Vooral buiten de Verenigde Staten groeit Lululemon stevig, met name dus in China.
Lululemon lift mee op de trend van wellness en actief en gezonder leven, maar belangrijk aandachtspunt is en blijft de afhankelijkheid van één merk. Kledingmerken die jarenlang heel populair zijn geweest, raken soms opeens uit de gratie – het is nog maar te bezien of Lululemon hierop een uitzondering is.
Betrokken klant
De marktpositie van Lululemon is vrij goed. Positief is dat het Canadese bedrijf in de loop der jaren een grote groep loyale klanten heeft opgebouwd. Via sociale media en speciale evenementen probeert het bedrijf zijn ‘gasten’ – zo worden klanten bij Lululemon genoemd – betrokken te houden bij het merk.
Concurrenten zijn onder meer, Adidas, Under Armour, Levi Strauss, Gap en Nike (de operationele marge ligt bij Lululemon overigens dubbel zo hoog als bij Nike: 23 procent versus 11,6 procent). Daarnaast zijn er nog tal van bedrijven actief in de athleisure-markt, die allemaal strijden om marktaandeel. De term athleisure is afgeleid van de woorden athletic (atletisch, sportief) en leisure (vrije tijd) en verwijst naar sportieve kleding die veelal voor dagelijks gebruik wordt gedragen.
De beurswaarde van Lululemon bedraagt zo’n 45 miljard dollar. Kortingen geeft het bedrijf vrijwel niet. Schulden zijn er ook niet, terwijl er wel ruim 2 miljard dollar aan cash beschikbaar is. Lululemon kent een hoge winstgevendheid – de Return on Invested Capital bedraagt ruim 30 procent – wat het bedrijf in staat stelt snel te groeien zonder hiervoor schulden te hoeven aangaan.
Groeiplan
Een kans voor Lululemon zit in het meeliften op de verdere groei van de athleisure-markt. Waar het sport- en lifestylebedrijf zich aanvankelijk richtte op yogakleding voor vrouwen, is het assortiment inmiddels verbreed met meer soorten sportieve kleding en schoeisel. Tegenwoordig biedt Lululemon ook een collectie voor mannen, die ook steeds vaker aan yoga doen.
Naast uitbreiding van het assortiment, groeit Lululemon ook door het aantal filialen op te schroeven. Inmiddels heeft het bedrijf 711 winkels wereldwijd en dat aantal zou – mits het merk in trek blijft – aanzienlijk opgevoerd kunnen worden. Het afgelopen jaar kwamen er 56 filialen bij.
Met het groeiplan Power of Three x2 mikt Lululemon erop de omzet van artikelen bedoeld voor mannen te verdubbelen, de e-commerceverkopen te verdubbelen en de omzet buiten de Verenigde Staten en Canada te verviervoudigen. Hiermee moeten de totale verkopen in 2026 verdubbeld zijn ten opzichte van 2021, om dan uit te komen op 12,5 miljard dollar. Met inmiddels bijna 10 miljard dollar omzet ligt Lululemon hiervoor goed op schema.
Compleet assortiment
Het grootste risico voor Lululemon betreft het merk zelf. Het hele bedrijf is daarvan afhankelijk. Veel soortgelijke bedrijven vechten in dezelfde lucratieve omgeving om marktaandeel en in volwassen markten zoals de Verenigde Staten ondervindt Lululemon daarvan de gevolgen, met een omzet die achterblijft bij de verwachtingen.
Nu het assortiment van Lululemon is uitgebreid van vrijwel uitsluitend leggings voor vrouwen die yoga en pilates beoefenen naar een compleet assortiment athleisure-kleding, is het bedrijf in het vaarwater gekomen van grote bedrijven zoals Nike en Adidas. Het is nog de vraag of Lululemon zich over een wat langere periode tussen deze gevestigde spelers goed staande weet te houden.
Met een Earnings Yield van 5 procent is de waardering niet bijster aantrekkelijk, maar hier staan wel gunstige winstgroeiverwachtingen tegenover. Voor de ietwat speculatieve belegger is Lululemon een aandeel dat in een gespreide portefeuille niet misstaat.
Dit artikel is verschenen in Effect 2, 2025
Over de auteur
Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van waardebeleggen en auteur van de bestseller: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’
De auteur bezit geen aandelen Lululemon.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |