Triodos Bank heeft aangekondigd haar certificaathouders meer zeggenschap te geven en een eenmalige extra uitkering te doen. Met deze maatregelen hoopt de duurzame bank de relatie te herstellen met particuliere beleggers. Deze hebben een sleutelrol gespeeld in de groei van Triodos, maar zijn de afgelopen jaren financieel stevig benadeeld.
De overeenkomst is gesloten tussen Triodos Bank en de Stichting Certificaathouders Triodos Bank, een collectief dat duizenden certificaathouders vertegenwoordigt. De partijen hebben een pakket van zowel financiële als niet-financiële maatregelen afgesproken om de verhoudingen te verbeteren. Triodos biedt alle certificaathouders een compensatie van 10 euro per certificaat dat zij op 28 juni 2023 in bezit hadden. Dit was het moment waarop Triodos, na een handelsstop van ruim twee jaar, een besloten platform opende voor de aan- en verkoop van certificaten. Om de compensatie te ontvangen moeten certificaathouders afzien van verdere juridische actie tegen Triodos.
Achtergrond
In de afgelopen 44 jaar heeft Triodos ruim 1,25 miljard euro aan kapitaal opgehaald bij particuliere beleggers. Daarmee werden deze beleggers certificaathouders. In ruil voor hun investering ontvingen zij beperkt zeggenschap. Deze achterstelling werd lange tijd geaccepteerd vanwege de impliciete sympathie voor de duurzame missie van de bank. Veel certificaathouders waren zich echter onvoldoende bewust van het daadwerkelijke risicoprofiel van de certificaten.
Dit risico kwam scherp aan het licht toen Triodos in 2021 plots stopte met het op verzoek van beleggers terugkopen van certificaten tegen de intrinsieke waarde, vastgesteld op basis van de boekwaarde van de bank. Vanwege het grote aanbod vanuit beleggers om te kunnen verkopen tegen die vaste waarde werden de vermogensreserves te sterk aangetast. De continuïteit van de bank kwam onder druk te staan. De bank kon de afspraak om als tegenpartij te functioneren niet langer nakomen. Triodos besloot dat certificaathouders hun stukken voortaan alleen via een semi-besloten platform met elkaar konden verhandelen, en niet meer via de bank zelf. Van een koppeling met de intrinsieke waarde was niet langer sprake.
Deze maatregel leidde tot grote onvrede, aangezien de handel beperkt bleef en de waarde van certificaten drastisch daalde. Certificaathouders waren vaak ingestapt met de verwachting dat ze bij verkoop te allen tijde de intrinsieke waarde terug zouden kunnen krijgen. Certificaten waarvoor eerder circa 80 euro was betaald, werden op het platform verhandeld voor minder dan 30 euro. Het semi-besloten karakter van het platform en de gebrekkige zeggenschap voor certificaathouders vergrootten de frustratie. Dit bracht de machtsverhoudingen binnen Triodos en de belangen van certificaathouders in de schijnwerpers.
Juridische stappen en herstelmaatregelen
Certificaathouders, waaronder de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hebben juridische stappen ondernomen om duidelijkheid te krijgen over de interne besluitvorming en gebreken daarbij die hebben geleid tot de vermaledijde handelsstop en het daaruit voortvloeiende verlies. In december 2022 besloot de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam (OK) dat een onderzoek niet noodzakelijk was, ook al omdat Triodos in het kader van de rechtszaak alvast vrijwillig veel aanvullende informatie vrijgaf over de achtergronden van de vastgelopen handel in certificaten. De OK riep Triodos op concrete stappen te zetten om de relatie met certificaathouders te herstellen. Dat was van hoge prioriteit.
Een belangrijk onderdeel van dit herstel is het verbeteren van de handel in certificaten. Na het falen van het semi-besloten platform heeft Triodos besloten een notering aan Euronext Amsterdam aan te vragen. Dit vergroot de verhandelbaarheid en transparantie. De bank streeft ernaar deze notering voor de zomer van 2025 te realiseren.
Financieel gebaar en meer zeggenschap
Certificaathouders en de bank zijn gebaat bij herstel van onderling vertrouwen en meer rust rond de governance van de bank. Die factoren moeten helpen de bank weer aantrekkelijk te maken voor bestaande en nieuwe beleggers.
De nu overeengekomen vergoeding van certificaathouders is een onderdeel daarvan, ook al dekt deze slechts beperkt het koersverlies van de certificaten. Duidelijk is dat Triodos een maximaal acceptabel financieel gebaar heeft willen maken zonder dat de continuïteit negatief wordt geraakt. Het gebruikt daarvoor vrijwel de volledige te verwachten jaarwinst over 2024, ruim 100 miljoen euro.
Met invoering van een ‘one certificate, one vote’ model is de zeggenschap vorig jaar al voor een deel overgedragen aan certificaathouders. Maar er zijn meer aanpassingen nodig om Triodos aantrekkelijker te maken voor geldverschaffers.
Die hervormingen moeten Triodos helpen weer aantrekkelijk te worden voor de doelgroep voor haar duurzame missie. Daarvoor is het ook noodzakelijk dat de bank efficiënter gaat opereren. De mate van impact van een bank wordt vergroot door betere financiële prestaties en kostenbeheersing. Die wetmatigheid geldt ook binnen de randvoorwaarden van een duurzame missie.
Beleggers die bereid zijn de energietransitie en andere maatschappelijk belangrijke doelen te steunen door genoegen te nemen met een lager financieel en hoger maatschappelijk rendement moeten voortaan een eerlijk verhaal te horen krijgen en een eerlijke kans hun stem te laten gelden.
Pas dan zijn ze ook daadwerkelijk actief betrokken bij de duurzame missie van de bank en kunnen soms onverstandige bestuurlijke keuzes tijdig ter discussie worden gesteld, bijgestuurd en nieuwe ongelukken worden voorkomen.
Certificaathouders die recht hebben op compensatie krijgen automatisch bericht van Triodos Bank.
Lees meer over de schikking op de site van Triodos Bank en de Stichting Certificaathouders Triodos.