VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze week hield de beleggingswereld zijn adem in. Het waardevolste beursbedrijf ter wereld publiceerde zijn kwartaalcijfers. NVIDIA behaalde het afgelopen kwartaal een recordomzet. Toch wisten de cijfers en vooruitzichten niet alle beleggers te overtuigen: het aandeel daalde aanvankelijk nabeurs op Wall Street met drie procent. Wat moeten beleggers weten?

De verkopen van de Amerikaanse chipgrootmacht NVIDIA stegen in het derde kwartaal met maar liefst 94 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot een recordhoogte van 35 miljard dollar. Dat was beter dan de raming van het analistengilde van 33 miljard dollar.  

Het waren net als vorige kwartalen de chips die in datacenters van Amazon, Microsoft, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Meta (Facebook en Instagram) worden geïnstalleerd – inmiddels goed voor 31 miljard dollar omzet in slechts drie maanden – die zorgden voor de spectaculaire omzetgroei van de Amerikaanse chipmaker (zie grafiek). 

Recordomzet voor NVIDIA dankzij datacenters 

Bron: kwartaalverslagen NVIDIA. In donkerblauw de kwartaalomzet uit datacenters, in lichtblauw de omzet uit gaming. Bedragen in miljarden dollars. NVIDIA zit al in boekjaar 2025 (eindigend ultimo januari 2025). In geel uitgelicht de omzetgroei jaar-op-jaar per kwartaal. 

De chipmaker deelde ook vooruitzichten voor het lopende kwartaal (37,5 miljard dollar omzet), die een stukje beter waren dan werd verwacht door sell-side analisten - die analyses en aanbevelingen aan klanten verkopen - van banken en brokers. Maar ondanks deze solide outlook, daalde het aandeel in de nabeurshandel woensdag op Wall Street zo’n 3 procent.  

Fluistergetallen 
Steen des aanstoots zijn, overigens net als vorig kwartaal, de zogeheten fluistergetallen (Engels: whisper numbers). Dit zijn niet-officiële prognoses die als gerucht circuleren in de markt. Zo rekenden buy-side analisten - die geen research verkopen maar werkzaam zijn voor beleggingsfondsen - volgens Bank of America op een veel hogere omzet dan hun sell-side-collega’s. Deze analisten hadden op zo’n 40 miljard dollar omzet in het vierde kwartaal gerekend. Ongeveer 2,5 miljard dollar meer dus dan NVIDIA-topman Jensen Huang verwacht. 

Het aandeel opende tijdens de reguliere handel op Wall Street uiteindelijk hoger. Beleggers stapten kennelijk snel over de fluistergetallen heen, en stuwden het aandeel tot recordhoogte. Daarbij zal geholpen hebben dat de sell-side analisten positief blijven over de vooruitzichten van NVIDIA, de absolute marktleider in chips voor datacenters. Het gemiddelde 12-maands koersdoel werd volgens dataleverancier Bloomberg met enkele dollars verhoogd naar 169 dollar, bij een beurskoers van circa 145 dollar.  

Ecosysteem 
Het verhaal van NVIDIA gaat dan ook niet over het vorige of het lopende kwartaal. Zo verdiende de chipmaker enkele jaren geleden nog zijn geld met videokaarten die gebruikt worden in desktop-pc’s en precies zijn afgestemd op de behoefte van serieuze gamers. Het hart van zo’n videokaart is de zogeheten GPU (Graphics Processing Unit), een processor die er bijvoorbeeld voor zorgt dat 3D-beelden snel achter elkaar kunnen verschijnen. Het maakt dat de meest geavanceerde games alleen gespeeld kunnen worden op pc’s of spelcomputers waar een krachtige GPU-chip in zit.  

De afgelopen jaren werd echter duidelijk dat GPU’s ook succesvol kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld machine learning (algoritmes waarmee computers zelflerend worden) in datacenters. Hiervoor moeten berekeningen worden losgelaten op een enorme hoeveelheid data. De geavanceerde processors van NVIDIA kunnen hierbij helpen. 

Dat NVIDIA op dit moment het waardevolste beursfonds ter wereld is, heeft dan ook alles te maken met het feit dat de GPU’s nu veel breder ingezet worden. Het bedrijf heeft zijn processors geschikt gemaakt voor datawetenschappers en ingenieurs, door een eigen programmeertaal genaamd CUDA te ontwerpen. Deze NVIDIA-software is cruciaal bij het uitvoeren van berekeningen en algoritmes op de GPU’s.  

CUDA heeft een robuust ecosysteem rond NVIDIA gecreëerd. Wie eenmaal bekend is met deze programmeertaal, zal niet snel overstappen naar een concurrent als chipbedrijf AMD. NVIDIA garandeert dat programma’s die vandaag worden ontwikkeld met CUDA, ook zullen werken op alle toekomstige processors die nu nog worden ontwikkeld. De strategie is natuurlijk dat het bedrijf uit Santa Clara omzet in de toekomst probeert vast te leggen.  

Met het oog op de toekomst waren beleggers bij de derdekwartaalcijfers ook zeer benieuwd naar de ontwikkelingen rondom Blackwell, de nieuwste generatie GPU’s van het Californische bedrijf. Deze chips zullen in de datacenters van bedrijven als Amazon, Alphabet, Meta en Microsoft zorgen voor twee keer meer rekencapaciteit, met een energieverbruik dat zo’n 30 procent lager ligt dan bij de huidige generatie Hopper-chips. Volgens Huang draait de productie “op volle toeren”. Het bedrijf liet eerder al doorschemeren dat zijn nieuwe Blackwell-chips voor 2025 uitverkocht zijn. 

Verwachte omzetexplosie duurt dankzij datacenters tot 2030 

Bron: verslagen NVIDIA. Taxaties per Bloomberg. In donkerblauw de jaaromzet uit datacenters, in lichtblauw de omzet uit gaming. Bedragen in miljarden dollars. NVIDIA zit al in boekjaar 2025 (eindigend ultimo januari 2025). In geel uitgelicht de omzet uit datacenters.  

Als we NVIDIA mogen geloven, ziet de toekomst van het bedrijf er rooskleurig uit. “Het tijdperk van kunstmatige intelligentie (AI) is in volle gang en dat zorgt voor een wereldwijde vraag naar NVIDIA-producten”, aldus Huang. Ondertussen voorzien analisten de komende jaren een aanhoudend sterke groei door omvangrijke investeringen van grote techbedrijven in datacenters.  

Waardering 
Analisten verwachten dat NVIDIA's omzet zal groeien van 117 miljard dollar in boekjaar 2025 (op basis van de guidance van het bedrijf zelf) naar ongeveer 400 miljard dollar in boekjaar 2031. Van die omzet moet een nettowinst overblijven van maar liefst 230 miljard dollar, omgerekend 11 dollar per aandeel.  

Bij deze prognoses zou NVIDIA worden gewaardeerd op ongeveer 14 keer de verwachte jaarwinst voor 2031. Ter vergelijking: het aandeel wordt verhandeld op 50 keer de verwachte winst in het lopende boekjaar. 

Het is lastig in te schatten of de winst per aandeel van NVIDIA daadwerkelijk naar 11 dollar zal stijgen. En dat geldt helemaal voor de vraag of de geïmpliceerde koers-winstverhouding van 14 een faire prijs is. Veel zal afhangen van het groeitempo van NVIDIA en de winstgevendheid in de periode na 2030. In een scenario waarin iedereen vol blijft investeren in AI en het bedrijf zijn dominante positie behoudt, kan de opmars van het aandeel NVIDIA nog wel even aanhouden.