VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinefabrikant ASML hield donderdag zijn beleggersdag. Het bedrijf uit Veldhoven herhaalde de doelen voor 2030. Bij de derdekwartaalcijfers moest topman Christophe Fouquet beleggers nog teleurstellen door de outlook voor 2025 te verlagen, maar over de lange termijn blijft het bedrijf onverminderd positief.

“We zijn nog steeds zeer optimistisch”, aldus ceo Christophe Fouquet in zijn openingswoord op de beleggersdag. Mede dankzij de wereldwijde honger naar chips, in toenemende mate gedreven door de opkomst van kunstmatige intelligentie, blijft de chipmachinefabrikant positief over de lange termijn.

ASML ziet de omvang van de chipindustrie nog altijd toenemen naar meer dan 1 biljoen dollar in 2030 (1.000 miljard dollar, omgerekend 950 miljard euro). Dat is een toename van zo’n 9 procent per jaar tussen 2025 en 2030. Het bedrijf uit Veldhoven herhaalde dan ook de verwachting dat de omzet zal oplopen tot tussen de 44 en 60 miljard euro in 2030.

Beleggers reageerden opgelucht op de berichtgeving – het aandeel noteerde donderdag 7 procent hoger – nadat het concern vorige maand nog de outlook voor 2025 moest verlagen. Er was hierdoor enige vrees onder enkele analisten dat ASML misschien de bovenkant van de afgegeven omzetbandbreedte voor 2030 zou verlagen (tot 55 miljard euro).

Die angst bleek ongegrond. Om aan de enorme vraag naar chips te voldoen, bouwen klanten van ASML momenteel meer dan twintig nieuwe megachipfabrieken, van Japan tot de Amerikaanse staat Arizona. Het staat vast dat vroeg of laat in al deze fabrieken machines van ASML zullen staan.

ASML heeft een monopolie op zogeheten EUV-machines die met extreem ultraviolet licht nog fijnere structuren in de siliciumschijven kunnen branden. Zonder het AEX-bedrijf kunnen de grote chipfabrikanten – TSMC, Samsung en Intel – simpelweg niet de nieuwste chips maken die nodig zijn voor data-analyse, kunstmatige intelligentie, 5G-internet en zelfrijdende auto’s. Meer dan de helft van de chipmachines die bij ASML worden besteld, komt terecht in zo’n nieuwe fabriek. De rest van de systemen wordt besteld om in bestaande fabrieken capaciteit toe te voegen.

Omzetprognose tot 2030
Tijdens de beleggersdag in Veldhoven gaf ASML aan dat het verwacht dat de verkopen van EUV-systemen oplopen naar 22 tot 32 miljard euro. De omzet uit deze machines was vorig jaar nog zo’n 9 miljard euro.

Maar ook de minder geavanceerde diepe ultraviolet-machines (DUV) vinden nog gretig aftrek. Op dit moment zijn de DUV-machines van ASML nog goed voor het grootste deel van de totale systeemomzet. Doordat het bedrijf deze machines al langer produceert, verdient het hier meer op (in termen van brutowinst).

De verkoop van EUV-, DUV- en metrologiemachines bij elkaar opgeteld, resulteert volgens ASML in een omzet van tussen de 33 en 47 miljard euro uit chipapparatuur in 2030. Maar er is nog een andere inkomstenbron: onderhoud en updates.

Gelijktijdig met de aanschaf van een chipmachine wordt ook een servicecontract afgesloten, zodat geïnstalleerde machines optimaal kunnen blijven draaien. Voor de nieuwste EUV-machines rekent ASML voor die onderhoudswerkzaamheden circa 5 procent van de verkoopprijs per jaar. Door meer EUV-machines te verkopen, die bovendien steeds duurder worden, zullen de service-inkomsten blijven stijgen de komende jaren.

Alles bij elkaar houdt Fouquet voor 2030 rekening met 11 tot 13 miljard euro aan onderhoudsinkomsten, waardoor de totale omzet oploopt naar 44 tot 60 miljard euro. Dat is een flinke omzettoename ten opzichte van 2023 (27,6 miljard euro).

ASML ziet omzet nog flink groeien tot 2030

Bron: verslaggeving ASML, analistentaxaties Barclays voor 2024 tot en met 2030. Taxatie betreft ruwweg het midden-scenario van het ASML-bestuur. In miljarden euro’s.

De chipmachinemaker verwacht dat de totale brutomarge zal stijgen van iets boven de 51 procent vorig jaar tot 56-60 procent in 2030. Met een totale netto-omzet van 44 tot 60 miljard euro, zal dit resulteren in 25 tot 36 miljard euro brutowinst.

ASML-cfo Roger Dassen gaf beleggers donderdag enkele extra handvatten op het gebied van de kosten voor bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling (R&D). Houden we rekening met deze guidance, dan komt de nettowinst in 2030 uit tussen de 14 en 23 miljard euro.

ASML-scenario’s doorberekend

Bron: verslaggeving ASML, doelen beleggersdag november 2024. Bedragen in miljarden euro’s, behalve per aandeel. Berekeningen VEB. Aantal uitstaande aandelen betreft taxatie Deutsche Bank voor 2030, in miljoenen.

Als ASML daarbij eigen aandelen zal blijven kopen – momenteel voor 12 miljard euro tot 2025 – dan zal het aantal uitstaande aandelen ook verder afnemen tot circa 370 miljoen in 2030 (nu 400 miljoen). Zo kan de nettowinst per aandeel toenemen naar 38 tot 64 euro (2023: 20 euro).

Minimaal een verdubbeling of zelfs een verdriedubbeling van de winst is niet ieder bedrijf gegeven. De visie van het ASML-bestuur dat het langetermijngroeipad intact is, geeft beleggers vertrouwen. Het aandeel sloot donderdag 7 procent hoger op 671,60 euro.

Was Q3 een tijdelijke dip?
  • Bij de derdekwartaalcijfers stelde ASML beleggers nog teleur met een lagere orderinstroom. Hierdoor moest de chipmachinefabrikant de outlook voor volgend jaar neerwaarts bijstellen. Topman Fouquet denkt dat de omzet in 2025 uit zal komen op 30 tot 35 miljard euro, en dat is lager dan de bandbreedte van 30 tot 40 miljard euro die het bedrijf zelf eerder afgaf.

 

  • De lage orderinstroom bij ASML is het gevolg van problemen bij twee grote klanten: Intel en Samsung. De Amerikaanse chipfabrikant Intel maakte in september bekend de bouw van zijn geplande megafabriek (fab) in Maagdenburg, Duitsland, met ongeveer twee jaar uit te stellen. De vertraging werd door Intel-topman Pat Gelsinger toegeschreven aan de zwakke balans van het bedrijf en een lager dan verwachte marktvraag. Naast Maagdenburg werd ook het project voor een chipfabriek in Polen twee jaar op pauze gezet.

 

  • Begin oktober verontschuldigde ook het bestuur van Samsung zich voor de opgelopen achterstand van het bedrijf. De Zuid-Koreaanse chipgigant heeft moeite concurrenten, zoals SK Hynix en Micron, bij te benen bij het leveren van de meest geavanceerde HBM-geheugenchips die gebruikt worden om informatie op te slaan. Ondanks Samsungs dominante positie in de geheugenmarkt, worstelt het bedrijf. Een nieuwe chipfabriek in de Amerikaanse staat Texas zou dit jaar openen, maar werd in april uitgesteld naar 2026.

 

  • Bovendien is de markt voor geheugenchips erg afhankelijk van consumentenbestedingen. Door de zwakke vraag naar telefoons, laptops en auto’s, blijven de investeringen van geheugenchipmakers in nieuwe chipmachines achter.

 

  • ASML herhaalde het afgelopen jaar meermaals dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de orderintake weer versnelt. "Als we naar de plannen van enkele van onze grote klanten kijken, is het vrij duidelijk dat er de komende kwartalen aanzienlijke bestellingen moeten binnenkomen", aldus Dassen bij eerstekwartaalcijfers in april. Zodra chipfabrikanten weer EUV-machines nodig hebben, kunnen ze daarvoor maar bij één partij terecht.

 

  • Beleggers zijn sinds vorige maand echter niet meer overtuigd van de storyline van het ASML-bestuur, zo liet de significante koersdaling bij de derdekwartaalcijfers zien. Dat de chipmachinefabrikant nu de doelen voor 2030 intact laat, stelt beleggers weer iets gerust. Al staat het aandeel ASML nog wel een derde lager dan afgelopen zomer.

 

Meer over de mogelijke gevolgen van de malaise bij Intel en Samsung en wat dat betekent voor de waardering van ASML, leest u in de aankomende december-editie (#12) van magazine Effect. 

 




Gerelateerde artikelen