VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De MSCI Europe Index is een veelgebruikte graadmeter voor de prestaties van Europese aandelenmarkten. Deze index volgt de prestaties van aandelen uit 15 ontwikkelde markten in Europa en dekt ongeveer 85 procent van de beurswaarde in deze landen. Een vergelijkend overzicht van etf's die de MSCI Europe Index volgen.

Indexbouwer MSCI rekent de volgende landen in Europa tot de ontwikkelde markten: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De index bevat 417 bedrijven uit deze markten en bestrijkt daarmee zowel large- als midcaps. De aandelen worden gewogen op basis van de free float-marktkapitalisatie (vrij verhandelbare aandelen).

Sectorverdeling MSCI Europe Index

Bron: MSCI

Wie de resultaten van Europese aandelen over een recente periode vergelijkt met wereldwijde ontwikkelde markten, kan al snel concluderen dat beleggers met de focus op Europa magere jaren achter de rug hebben. Vergeleken met de Amerikaanse beurs, vertegenwoordigd door de S&P 500, verbleken de prestaties helemaal.

Een betere vergelijkingsmaatstaf voor aandelen in de VS is echter de Russell 1000 Index. Deze aandelen-index volgt de 1000 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

 

MSCI Europe

Russell 1000

S&P 500

Mediaan marktkapitalisatie

11,0 miljard

13,7 miljard

34,7 miljard

Kleinste marktkapitalisatie

1,9 miljard

2,2 miljard

3,7 miljard

Grootste marktkapitalisatie

345 miljard

3.145 miljard

3.145 miljard


Bron: uitgevende instellingen. In euro’s. Mediaan verwijst naar het middelste aandeel in de index, gerangschikt van de grootste naar de kleinste marktkapitalisatie

De grootste positie in beide Amerikaanse indices is Apple, dat ruim negen keer zo groot is als het waardevolste Europese bedrijf: Novo Nordisk. Het kleinste en het middelste aandeel wat betreft marktkapitalisatie liggen bij de Russell 1000 en de MSCI Europe wel een stuk dichter bij elkaar. Deze combinatie van large- en midcapbedrijven biedt een meer directe vergelijking.

Afgelopen 20 jaar behaalden Amerikaanse aandelen superieur rendement

Bron: Bloomberg. Resultaat in euro’s, inclusief herbelegd dividend

De sterke prestatie van de Amerikaanse dollar tegenover de euro tussen 2004 en 2024 heeft het rendement van Amerikaanse aandelen in euro’s verder versterkt.

De Amerikaanse beurs wordt momenteel gedomineerd door technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Nvidia, die de afgelopen jaren sterke groeicijfers hebben laten zien. Tegelijkertijd zijn het relatief hooggewaardeerde ondernemingen, die rentegevoelig zijn en eerder fors reageerden bij zorgen over een recessie of vertragende economische groei. In de Russell 1000 maakt de sector ruim 34 procent van de index uit.

In de MSCI Europe is tech goed voor ‘slechts’ 8 procent. Deze index heeft een relatief grotere blootstelling aan sectoren zoals financials, gezondheidszorg en basisconsumptiegoederen: duidelijk een ander profiel. In de top van de MSCI Europe zijn bovendien sterke, rendabele bedrijven te vinden, als Ozempic-maker Novo Nordisk, chipmachinefabrikant ASML, softwareontwikkelaar SAP en luxehuis LVMH.

Bij een mondiaal gespreide portefeuille kan een belegging in de MSCI Europe een goede aanvulling zijn, zeker met het oog op de hoge weging van de VS in wereldwijde indices als de MSCI World (72 procent) en de FTSE All-World Index (63 procent). Hoewel de prestaties van Europese bedrijven in het verleden achterbleven bij die in Amerika, zijn het de toekomstige prestaties ten opzichte van de huidige verwachtingen die tellen voor beleggers.

Etf’s op de MSCI Europe
Veel beleggers zijn het beste uit met een accumulerende etf, waarbij periodieke dividenduitkeringen automatisch worden herbelegd. Dat bespaart op de lange termijn transactiekosten. Hier vergelijken we etf’s die de MSCI Europe Index volgen, met een beheerd vermogen van meer dan 100 miljoen euro. Van aanbieder Amundi is de goedkoopste variant opgenomen.

De etf’s volgen een nettorendementsindex, de MSCI Europe Net Total Return-index (M7EU), waarin uitgekeerde nettodividenden (na aftrek van belasting) zijn opgenomen in het rendement.

MSCI Europe-etf's

Naam etf

Lopende 

kosten

ISIN

Replicatie

Beheerd vermogen

Website

Datum introductie

Amundi Index ETF MSCI Europe UCITS ETF DR

0,19%

LU1437015735 (Euronext Paris)

Volledige replicatie

€ 4,39 miljard

Link

10-11-2016

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc)

0,16%

IE00B4K48X80 (Euronext Amsterdam)

Sampling

 € 7,76 miljard

Link

25-9-2009

SPDR MSCI Europe UCITS ETF

0,27%

IE00BKWQ0Q14 (Euronext Paris)

Volledige replicatie

€ 0,27 miljard

Link

5-12-2014

Xtrackers MSCI Europe UCITS ETF 1C

0,14%

LU0274209237 (XETRA)

Volledige replicatie

€ 4,63 miljard

Link

10-1-2007

Bron: uitgevende instellingen. Alle vier de etf’s kunnen onderliggende effecten uitlenen om extra inkomsten te genereren

Wie in de MSCI Europe belegt, heeft te maken met valuta-effecten. Veel bedrijven in de portefeuille zijn multinationals en hebben op vele manieren te maken met wisselkoersschommelingen in de markten waarin zij actief zijn.
Daarnaast is er het directe effect van de munt waarin een aandeel noteert. Voor een belegger met de euro als hoofdvaluta zal de wisselkoers de waarde van aandelen die genoteerd zijn in andere valuta's, zoals de Deense kroon in het geval van Novo Nordisk, beïnvloeden. Hierdoor zal de koersontwikkeling van Novo Nordisk op de Deense beurs niet volledig overeenkomen met de waardeontwikkeling voor een euro-belegger.

Valutablootstelling wordt vaak gezien als een vorm van diversificatie die op lange termijn kan bijdragen aan risicospreiding. Op de lange termijn hebben valutaschommelingen de neiging elkaar uit te middelen, waardoor het risico minder significant wordt, vooral voor langetermijnbeleggers. 

  1. De kosten
    Het zuiverste getal wat betreft kosten van deze producten is terug te vinden in het Essentiële-informatiedocument (EID, ook vaak aangeduid met het Engelse KID), onder de kop Wat zijn de kosten? Daar worden deze uitgesplitst in een beheervergoeding en de transactiekosten binnen het fonds.

    De etf van SPDR springt er in negatieve zin uit wat betreft kosten. De rest zit behoorlijk dicht bij elkaar. Xtrackers, onderdeel van het Duitse DWS Group, heeft nipt de laagste lopende kosten, met 0,14 procent. De iShares-etf is een fractie duurder. Amundi zit er nog wat boven, al is dit vooral het gevolg van de relatief hoge geschatte transactiekosten. Die kunnen ook lager uitvallen.

  2. Replicatie
    De wijze van replicatie – de manier waarop de etf de prestaties van de index nabootst – kan verschillen.

    Drie van de vier fondsen maken gebruik van volledige replicatie, wat betekent dat ze alle aandelen uit de index kopen, met dezelfde weging. Dit is de veiligste methode. De MSCI Europe bestaat uit 415 bedrijven. Dat is een behoorlijk aantal, maar de aandelen zijn allemaal goed verhandelbaar. Alleen iShares gebruikt een steekproef van de effecten die representatief is voor de index, om zo het rendement te benaderen (sampling).

  1. Prestaties
    Welke etf weet de index het beste te volgen, of zelfs te verslaan? Hiervoor kijken we naar de periode vanaf de eerste waarderingsdatum van het jongste fonds, in dit geval de Amundi Index MSCI Europe UCITS ETF. Deze is een kleine acht jaar geleden opgericht, met een eerste waarderingsdatum op 10 november 2016. 

    Vanaf de genoemde datum is de beurskoers van de Amundi-etf het sterkst gestegen, gevolgd door die van iShares. De SPDR-etf presteert duidelijk het minst. Aangezien het om accumulerende etf’s gaat, is de koersontwikkeling automatisch ook het rendement voor de belegger – afgezien van transactiekosten. 

 

Aanbieder 

Ontwikkeling van 100 euro 

Amundi 

€ 189,28 

iShares 

€ 188,76 

Xtrackers 

€ 188,48 

SPDR

€ 186,85 

 

 

Index 

 

MSCI Europe Net Total Return

€ 185,89 


Bron: Bloomberg. Periode 10 november 2016 tot en met 3 oktober 2024, op basis van slotkoersen.

Alle etf’s presteren beter dan de benchmark. Dit kan komen door kleine afwijkingen in portefeuilles en wegingen, het herbeleggen van dividenden op andere momenten, en het uitlenen van aandelen.

Een andere verklaring is dat fondsbeheerders dividendbelasting (deels) kunnen terugvorderen of de inhouding kunnen verlagen. De resultaten van de best presterende fondsen komen daardoor in de buurt van de brutoherbeleggingsindex (MSCI Europe Gross Return). Zie ook dit artikel over dit onderwerp.

  1. Bied-laatspreads
    Wie etf’s koopt, betaalt impliciet ook de spread (verschil tussen de koers waartegen je kunt kopen en verkopen).

    De spreads van deze producten wijken onderling niet heel erg af. Ze bedragen 4 tot 7 basispunten (0,04 tot 0,07 procent van de inleg). In volatiele tijden met weinig liquiditeit kan de spread wel iets oplopen.

 

Xtrackers MSCI Europe UCITS ETF 1C

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR

SPDR MSCI Europe UCITS ETF

Amundi Index MSCI Europe UCITS ETF DR

0,03%

0,04%

0,05%

0,07%


Bied-laatspreads. Steekproef 8 oktober 2024. Van kleinste naar grootste. Bron: Bloomberg.

Etf’s met een groter fondsvermogen hebben doorgaans gemiddeld lagere spreads. De percentages zijn echter goed te overzien, ook voor de kleinere SPDR-etf.

Eindoordeel
De Amundi Index MSCI Europe UCITS ETF DR lijkt, over het geheel genomen, de beste keuze. Deze levert goede prestaties, heeft een aanzienlijk fondsvermogen en doet aan volledige replicatie. Daarnaast is de iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR een solide keuze met lagere lopende kosten en een nog groter beheerd vermogen. De Xtrackers MSCI Europe UCITS ETF 1C heeft de laagste kosten en scoort ook op de andere criteria prima.
De SPDR MSCI Europe UCITS ETF is de enige die het duidelijk minder goed heeft gedaan. De hogere lopende kosten en het relatief lage beheerde vermogen van die etf, maken de kans op een achterblijvend rendement in de toekomst ook groter.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap