Muzieklabel Universal Music Group (UMG) wist tijdens de deze week gehouden beleggersdag in Londen niet te overtuigen. De nieuwe doelstellingen overtroffen de verwachtingen van analisten, maar toch sloot het aandeel de handelsdag lager af. Wankelt het groeiverhaal van UMG?
In het tweede kwartaal van 2024 stopte de muziek bij UMG abrupt. Het aandeel daalde op de dag van de cijferpresentatie (21 juli) met een kwart. Het was de grootste koersval sinds het platenlabel drie jaar geleden naar de Amsterdamse beurs trok.
De afstraffing volgde op de tegenvallende groei van UMG’s inkomsten uit muziekstreaming.
Alle ogen waren daarom deze week gericht op de Abbey Road Studios – de legendarische opnamestudio van onder andere The Beatles - waar UMG zijn Capital Markets Day hield. De belangrijkste missie van ceo Lucian Grainge – beleggers overtuigen dat UMG’s groeiverhaal nog fier overeind staat – mislukte. Afgaand op de verdere koersdaling van het aandeel (rond een procent), bleven beleggers hun bedenkingen houden.
Tegenvallers streaming
Even terug naar de halfjaarcijfers. De inkomsten uit abonnementen op streamingdiensten - die zo’n 40 procent uitmaken van de totale omzet - stegen in het tweede kwartaal met ‘slechts’ zeven procent, terwijl op een groei van circa 11 procent was gerekend. Dubbelcijferige percentages dus, zoals UMG die in eerdere kwartalen nog wel haalde. Amazon en Apple verhoogden in 2023 hun streamingtarieven en konden daardoor minder nieuwe abonnees bijschrijven. En dat voelde UMG op zijn beurt.
Een andere tegenvaller was de inkomstendaling uit gratis streamingdiensten als Spotify en YouTube. Die leunen op advertentie-inkomsten en deze vielen terug omdat bedrijven hun promotiebudgetten verlaagden vanwege de magere economische vooruitzichten. De omzetdaling van dit segment was, met circa vier procent, steviger dan verwacht. Verder had UMG last van een geschil met filmpjesapplicatie TikTok en van het stopzetten van een licentiedeal met Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.
UMG kampt met tegenvallers bij zijn streamingactiviteiten
Bron: kwartaalverslagen UMG.
Groeipad
Tijdens de Capital Markets Day drukte financieel directeur Boyd Muir zijn publiek wederom op het hart de resultaten niet per kwartaal of zelfs per half jaar te beoordelen. Tussentijdse verschuivingen kunnen op korte termijn zorgen voor grote uitschieters. Daar moesten beleggers het maar mee doen.
Muir bezwoer beleggers dat de omzet uit streamingsdiensten terug zou keren op het oude groeipad: tot 2028 moet die omzet tussen de 8 en 10 procent per jaar stijgen. Dat is fors hoger dan het percentage van 6 procent dat analisten in hun modellen hadden staan (analistenconsensus voor CMD). Volgens Muir moet circa de helft van die omzetgroei komen uit het feit dat het aantal abonnees van streamingdiensten verder zal toenemen. De andere helft van de groei wil UMG realiseren door meer omzet uit iedere klant te persen.
Superfans
Het muziekbedrijf zet bij dat laatste onder andere in op superfans van extreem populaire artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish. Volgens de cfo is circa twintig procent van de abonnees van de streamingdiensten bereid om een duurder premium-abonnement af te nemen. Premium-klanten profiteren niet alleen van een betere geluidskwaliteit, maar ze kunnen ook de nieuwste hits van hun favoriete artiesten eerder beluisteren.
Later dit jaar lanceert streamingdienst Spotify naar verwachting een duurder abonnement dat intern door Spotify-medewerkers Superpremium zou worden genoemd. Naar verwachting zal het prijskaartje zo’n vijf euro hoger liggen dan het huidige Premium-abonnement (10,99 euro). Of de Spotify-gebruiker zit te wachten op zo’n Superpremium-abonnement zal nog moeten blijken
Nieuwe doelen
Tijdens de Capital Markets Day deelde UMG ook zijn nieuwe doelstellingen voor de hele groep. UMG, dat de rechten bezit van artiesten als de Rolling Stones, Eminem, Lady Gaga en de Beatles, voorspelt een jaarlijkse gemiddelde omzetgroei van minstens 7 procent tot 2028.
Ook die nieuwe doelstelling overtrof de circa 6 procent omzetgroei die door analisten werd voorspeld. Maar beleggers waren toch niet overtuigd. Het aandeel steeg aanvankelijk ruim 4 procent, maar aan het einde van de dag noteerde het een procent lager.
De komende kwartalen zal UMG dan ook moeten bewijzen dat het op Abbey Road gepresenteerde groeiverhaal intact is. Alleen zo kan het muzieklabel sceptische beleggers overtuigen dat er daadwerkelijk nog muziek zit in het bedrijfsmodel.
De terugkerende inkomsten van streaming |
|