VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel AEX-bedrijven konden positieve geluiden laten horen bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. Adyen, ASML, Philips en DSM-Firmenich lijken de weg omhoog weer gevonden te hebben, terwijl Heineken toch wat wolken aan de horizon ziet. UMG-beleggers waren ronduit ontevreden over de cijfers. Een rondje langs zes grote fondsen die recent hun kwartaalcijfers bekendmaakten.

Na een wat stroef verlopen eerste kwartaal wist ASML in het tweede kwartaal juist weer meer orders binnen te halen dan analisten hadden verwacht. De waarde van de bestellingen voor de chipmachines bedroeg 5,6 miljard euro, waarvan 2,5 miljard euro voor de nieuwste generatie, de extreem ultraviolet (EUV)-machines. De analistenconsensus lag rond de 4,5 miljard euro. Het techwonder uit Veldhoven heeft een monopolie op deze peperdure machines die met extreem ultraviolet licht nog fijnere structuren in de siliciumschijven kunnen branden. Ondanks deze heel behoorlijke cijfers, ging het aandeel ASML medio juli toch stevig onderuit vanwege zorgen over mogelijk nieuwe exportrestricties van de Verenigde Staten.

Nieuwe ceo
Een eerstvolgende belangrijke afspraak waar analisten en beleggers naar uitkijken, staat op de rol voor 14 november. Dan organiseert ASML voor het eerst in drie jaar weer een capital markets day. De in april gestarte bestuursvoorzitter Christophe Fouquet heeft zijn wittebroodsweken tegen die tijd achter de rug en dat maakt het een uitgelezen moment om de beleggersgemeenschap bij te praten over de strategie en mogelijk aangepaste financiële doelstellingen. Op dit moment staat de eigen prognose voor 2025 op een omzet van 30 tot 40 miljard euro (2023: 27,6 miljard euro).

De aandacht zal daar zeker ook uitgaan naar de rol van ASML op het geopolitieke speelveld. Fouquet wacht namelijk de schone taak het bedrijf uit de strijd tussen de Verenigde Staten en China te houden. China is de belangrijkste groeimarkt voor ASML, maar ‘Washington’ lijkt te willen voorkomen dat de Chinezen over de hoogwaardige apparatuur van ASML kunnen beschikken. Onder druk van de Amerikanen wil Nederland al enkele jaren geen exportvergunning afgeven voor de EUV-machines naar China. Sinds begin dit jaar mag ASML volgens de Nederlandse exportregels ook niet meer de oudere, meest geavanceerde DUV-apparaten aan China leveren.

De voorganger van Fouquet, Peter Wennink, zei in zijn afscheidsrede onlangs dat opgelegde handelsbeperkingen geen significant effect hebben op de groeiambities voor 2025 en 2030, omdat het slechts een beperkt aantal Chinese fabrieken zou betreffen. De vraag is of Fouquet die sussende woorden gaat herhalen.

Adyen ligt op schema
In aanloop naar de cijfers van Adyen waren de ogen van beleggers vooral gericht op het verwerkte transactievolume en de daaruit voortvloeiende omzetgroei. De netto-omzetgroei versnelde in het tweede kwartaal naar 26 procent, ten opzichte van 21 procent in de eerste drie maanden van 2024. De bittere smaak die beleggers exact een jaar geleden overhielden aan de toen zwaar teleurstellende halfjaarcijfers, is verdwenen. Adyen leverde nu in lijn met de beloftes die het fintechbedrijf tijdens zijn beleggersdag in november 2023 deed. Dankzij de begin dit jaar aangekondigde uitbreiding van de samenwerking met het Amerikaanse Cash App kon Adyen in het tweede kwartaal zijn groei iets versnellen. Cash App is een mobiele betaal-app die veel jonge Amerikaanse gebruikers trekt. 

In de klantenkring van Adyen bevinden zich tech-grootmachten als Spotify, Airbnb, Netflix en Uber. Voor de periode tot 2026 gaat de Amsterdamse betalingsverwerker sinds zijn laatste capital markets day in november 2023 uit van een jaarlijkse omzetgroei van tussen de 20 en 30 procent. Adyen herhaalde vorige maand deze doelstelling, maar verwacht dit jaar wel aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen. Co-ceo Ingo Uytdehaage rekent er verder op dat de operationele marge (ebitda) tot 2026 zal oplopen naar boven de 50 procent. Ook op dat punt was er bij de afgelopen kwartaalcijferpresentatie goed nieuws voor beleggers. Het betalingsplatform zag de ebitda-marge over de eerste jaarhelft van 2024 stijgen naar 46 procent (tegenover 43 procent in dezelfde periode van 2023).

DSM-Firmenich vindt weg omhoog
DSM-Firmenich zag de operationele winst (ebitda) en de omzet op eigen kracht (zonder overnames) over de eerste zes maanden stijgen. Het Zwitsers-Nederlandse ingrediëntenconcern boekte in het tweede kwartaal van 2024 een autonome omzetgroei van 7 procent, aanzienlijk hoger dan de toename van 4 procent die analisten hadden verwacht. Gesteund door de degelijke prestaties in het afgelopen kwartaal, groeide de omzet van DSM-Firmenich over het eerste halfjaar autonoom met 4 procent. Dat heeft zich ook vertaald in een stijging van het aangepaste brutobedrijfsresultaat (ebitda).

Sinds de fusie tussen beide bedrijven is de combinatie actief in de productie van geur- en smaakstoffen, vitamines, voedingssupplementen en ook (nog even) in dierenvoeding. Dat onderdeel is apart gezet en staat op de nominatie voor verkoop.

De winst van DSM-Firmenich overtrof de verwachting van analisten (976 miljoen euro). De winststijging van 5 procent kwam ook tot stand door besparingen, zoals het sluiten van een vitaminefabriek en door fusievoordelen. Die laatste categorie droeg voor 95 miljoen euro bij aan de ebitda. Topman Dimitri de Vreeze denkt dat het concern de positieve lijn in het tweede halfjaar kan vasthouden. Die verwachting geeft hem ook het vertrouwen de outlook voor het volledige jaar 2024 te verhogen. DSM-Firmenich rekent nu op een aangepaste ebitda in 2024 van circa 2 miljard euro. In mei ging het concern nog uit van minstens 1,9 miljard euro.

Heineken legt de lat lager
Bier raakt wat uit de gratie bij de consument en dat merkt dan vanzelfsprekend ook Heineken, het tweede bierconcern ter wereld. De volumes staan onder druk, prijsverhogingen hebben een plafond en de brouwer moet in hoger tempo kosten wegsnijden om het resultaat te beschermen.

Op het eerste gezicht oogden de resultaten van Heineken in de eerste helft van 2024 redelijk solide. De netto-omzet steeg jaar-op-jaar met 6 procent naar 14,8 miljard euro. De operationele winst nam zelfs met 12,5 procent toe tot ruim 2 miljard euro. Toch ging de beurskoers op de dag dat Heineken-ceo Dolf van den Brink de cijfers vrijgaf met maar liefst 8 procent onderuit.

De teleurstelling zat vooral in een forse afwaardering die Heineken moest slikken. Het boekte 874 miljoen euro af op zijn investering in de grootste brouwer van China, waarvan de beurskoers daalde tot onder de aankoopprijs. Deze impairment-last en het missen van de verwachtingen van het analistengilde waren echter niet de grootste punten van zorg.

De feitelijke cijfers geven een indicatie van de staat van het bedrijf, maar veel bepalender voor de financiële waardering van ieder concern zijn de prognoses van het bestuur voor de toekomstige inkomsten. En daar moest Van den Brink bekennen dat hij voor heel 2024 rekening houdt met minder. Heineken voorziet een operationele winstgroei van 4 tot 8 procent.  Eerder was het uitgingspunt “een laag tot hoog enkelcijferige groei”. Het midden van de nieuwe bandbreedte (6 procent) ligt duidelijk onder de analistenconsensus van 8,2 procent voor dit jaar. Wie met dat verlaagde middelpunt gaat rekenen, ziet dat de operationele winst in de tweede helft autonoom naar verwachting nauwelijks nog zal stijgen. De feestelijke schuimkraag op een Heineken-pilsje is even wat minder stevig.

Universal Music Group: groei bij streaming valt tegen
Op ieder moment van de dag klinkt op alle denkbare plekken de muziek waar Universal Music Group (UMG) de rechten van heeft. Het platenlabel is de schakel tussen artiest en muziekconsument. Iedere keer dat een nummer van een UMG-artiest op de radio of via een streamingdienst wordt afgespeeld, rinkelt de kassa. Toverwoorden hierbij zijn loyale muziekluisteraars, terugkerende omzet en een groter wordende afzetmarkt. Consumenten die trouw zijn aan één of meerdere streamingdienst(en) kunnen muziekuitgevers als UMG veel geld opleveren. Daar staan natuurlijk wel investeringen tegenover, denk aan artiesten die ondersteund door UMG een album opnemen met alle promotie eromheen. En soms is het bedrijf ook veel geld kwijt als het in één keer de complete muziekcatalogus van een artiest koopt. Dat laatste deed het bijvoorbeeld met het oeuvre van Bob Dylan, Neil Young en Sting. Telkens voor naar verluidt honderden miljoenen dollars.

Tot vrijwel ieders verbazing kwam er in het tweede kwartaal een kink in de kabel. Het aandeel UMG, dat ook de muziekrechten heeft van artiesten als Taylor Swift en rapper Drake, daalde op de dag na de cijferpresentatie (25 juli) met maar liefst 24 procent. Het was de grootste koersval sinds het platenlabel drie jaar geleden naar de Amsterdamse beurs trok. De afstraffing volgde op een tegenvallende groei van de inkomsten uit muziekstreaming in de maanden april tot en met juni. De inkomsten uit abonnementen op streamingdiensten – die zo’n 40 procent van de totale omzet uitmaken – stegen in het tweede kwartaal met ‘slechts’ 7 procent, terwijl op een groei van circa 11 procent was gerekend.

Geen dubbelcijferige percentages dus, zoals UMG in eerdere kwartalen nog wel haalde. Amazon en Apple verhoogden in 2023 hun streamingtarieven en konden daardoor minder nieuwe abonnees bijschrijven, en dat voelde UMG op zijn beurt. Een andere tegenvaller was de inkomstendaling uit advertenties op gratis streamingdiensten als Spotify en YouTube. Die was met circa 4 procent groter dan verwacht. Verder had UMG ook last van een geschil met video-app TikTok en van het stopzetten van een licentiedeal met Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram. Medio september houdt UMG zijn capital markets day, en daar verwachten beleggers dat het muziekconcern de zorgen over het groeimodel gedegen pareert.

Eindelijk weer eens meer orders bij Philips
Voor Philips spant het er ieder kwartaalrapport weer om. Beleggers smachten naar signalen over de vorderingen die het medische technologiebedrijf boekt om de apneu-malaise definitief achter zich te laten. Een van de ijkpunten voor beleggers is de ontwikkeling van het orderboek, oftewel het bedrag aan nieuwe bestellingen dat Philips kan bijschrijven voor zijn medische monitors, echografiesystemen en CT- (röntgenstraling) en MRI-scanners (magneetvelden en radiogolven). De orderinstroom pluste in het tweede kwartaal eindelijk weer eens, met 9 procent (ten opzichte van het eerste kwartaal). Het was een trendbreuk; voor het eerst in acht kwartalen was dit cijfer positief. Vooral ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in Noord-Amerika bestelden fors meer Philips-producten. Topman Roy Jakobs was content met deze, in zijn ogen, sterke orderintake. De komende kwartalen moet dit herstel volgens hem kunnen doorzetten.

De groei van het orderboek geeft hem het vertrouwen dat de financiële doelstellingen binnen handbereik liggen. Het concern mikt voor boekjaar 2024 op een organische omzetgroei van 3 tot 5 procent en een aangepaste winstmarge (adjusted ebita) van tussen de 11 en 11,5 procent. De vrije kasstroom moet uitkomen tussen de 900 miljoen euro en 1,1 miljard euro. Voor wat betreft de omzetgroei op eigen kracht zit Philips nu nog niet in die beoogde bandbreedte. De groepsomzet in het eerste halfjaar bedroeg 8,6 miljard euro, met een organische groei van twee procent. Voor de financiële waardering van Philips is die organische omzetgroei – door prijsverhogingen, hogere verkoopvolumes en productmixverbeteringen – van levensbelang. In combinatie met een betere winstgevendheid geven deze factoren aan dat Philips' producten aantrekkingskracht hebben en het biedt tegelijkertijd een indicatie van de concurrentiekracht van het concern.

Claims
In de apneu-affaire heeft Philips nog met enkele dossiers af te rekenen. In april van dit jaar bereikte het in de Verenigde Staten een akkoord met vertegenwoordigers van gedupeerde patiënten en betaalde het ruim één miljard euro. Met die schikking zijn procedures vanwege gezondheidsrisico’s en financiële schade door apneu-patiënten definitief van de baan. Maar dan zijn er nog altijd enkele hobbels te nemen. Zo loopt er bijvoorbeeld nog altijd een strafrechtelijk onderzoek tegen Philips van het Amerikaanse ministerie van Justitie, het Department of Justice. Daar had Philips bij de halfjaarcijfers geen nieuws over te melden. En ook van beleggers is Philips nog niet af. Zij legden ruim twee jaar geleden al een claim neer bij het concern vanwege schade ontstaan door het niet tijdig melden van de problemen met de apneu-apparaten.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap