VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Als het gaat om rendement op de lange termijn, steekt ASML met kop en schouders uit boven andere oudgedienden binnen de AEX.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de rendementen van bedrijven die minimaal 25 jaar een notering hebben in de Amsterdamse hoofdindex, de AEX. ASML wordt in de jaren 80 opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips. In 1995 gaat het bedrijf naar de Amsterdamse beurs. Vanaf dan groeit ASML uit tot een van de grootste bedrijven van Europa; op het moment van schrijven moet het wat betreft beurswaarde alleen Novo Nordisk voor zich laten.  

60.000 procent 
Beleggers van het eerste uur kunnen ruim 60.000 procent aan rendement bijschrijven. Een investering van duizend euro in 1995 is eind 2023 meer dan 600.000 euro waard geworden. Overigens zullen weinig beleggers de hele rit hebben gemaakt. In de eerste jaren zijn de aandelen extreem beweeglijk en gaat ASML zelfs een paar keer bijna kopje onder door technologische tegenvallers en andere tegenwind. Ook moet de Nederlandse staat bijspringen in de nasleep van de kredietcrisis: het bedrijf ontvangt in die tijd loonkostensubsidie.  

Data 
In het kielzog van ASML weten kleine broertjes ASMI (9.200 procent totaalrendement sinds 1996) en Besi (4.900 procent rendement) de afgelopen decennia hun aandeelhouders ook te belonen. Dat zijn jaarrendementen van 18 procent (ASMI) en 15 procent (Besi). Ook Wolters Kluwer en RELX – die in de laatste twee decennia langzaam zijn getransformeerd tot databedrijven – behoren tot de rendementsknallers.  

Bedrijven die actief zijn in ‘oude’ industrieën, blijven achter. Ahold, Unilever en Shell presteren allemaal slechter dan de AEX-index (circa 8 procent rendement per jaar), waar zij al die decennia onderdeel van uitmaken. Shell is de hekkensluiter met een rendement van zo'n 5,5 procent per jaar. Dit bestaat bijna volledig uit dividend, van koerswinst is in de laatste dertig jaar nauwelijks sprake. Ze zullen in Veldhoven ongetwijfeld een beetje lachen over het feit dat chips en data het nieuwe olie worden genoemd. 




In maart 2024 publiceerde de VEB ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan de jubileumbundel Rendement Risico & Recht, 100 jaar beleggen met de VEB. Dit artikel is eerder gepubliceerd in deze bundel. 




Gerelateerde artikelen