VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Historisch gezien leveren breed gespreide aandelenindices over de lange termijn een procent of 8 per jaar op. Maar kleine kosten vreten disproportioneel aan het rendement. Het kan – op de lange termijn - duizenden euro’s schelen.

In een wereld zonder kosten en belastingen zou een belegging van duizend euro bij 8 procent rendement per jaar – inclusief herbelegde dividenden – na veertig jaar bijna 22 duizend euro waard zijn.

Maar dat is niet het bedrag dat netto overblijft. Ook bij kosten gaat het rente-op-rente-effect op, maar in dat geval is het een nadeel. Zo vreten kosten disproportioneel aan het rendement.


Gelukkig zijn in de afgelopen decennia de kosten voor beleggers significant omlaag gebracht. Tot de eeuwwisseling was het niet ongebruikelijk dat zo’n 2 procent per jaar aan beheerkosten in rekening werd gebracht.

Bij een jaarlijks kostenpercentage van 2 – en dus 6 procent rendement in plaats van 8 procent – pot het eindbedrag in veertig jaar op tot iets meer dan tienduizend euro. Dat is veel minder dan de 21.725 euro die gerealiseerd zou worden in een wereld zonder beleggingskosten.

Bij het selecteren van beleggingsfondsen is het dus nog steeds uitermate belangrijk om goed naar de kosten te kijken, vooral bij de veelal duurdere actief beheerde of exotische fondsen.

Hoewel er veel te klagen valt, staat als een paal boven water dat de kosten voor beleggen doorlopend lager zijn geworden en anno 2024 lager zijn dan ooit.

Een breed gespreide etf op een grote index is momenteel tegen lopende kosten van zo’n 0,10 procent aan te kopen. Ten opzichte van de duurdere varianten scheelt dat in euro’s enorme bedragen voor de belegger die over veertig jaar met pensioen wil. In de grafiek is glashelder hoe de verschillen in kostenpercentages uitpakken over een looptijd van veertig jaar.


In maart 2024 publiceerde de VEB ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan de jubileumbundel Rendement Risico & Recht, 100 jaar beleggen met de VEB. Dit artikel is eerder gepubliceerd in deze bundel.