Amerikaanse bedrijven en aandelen spelen op het wereldtoneel nog steeds een dominante rol. Beleggers volgen in de opmaat naar de Amerikaanse verkiezingen dus met argusogen de bokkensprongen van beide kandidaten. Maar zowel Klaas Knot (DNB) als Errol Keyner (VEB) geven aan dat Trump en Biden voor beleggers eigenlijk verrassend veel gemeen hebben.
Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, was te gast bij het BNR-programma Beursweek. Daarbij werd ook vooruitgeblikt op de Amerikaanse verkiezingen.
Keyner stelde dat de politieke kleur van de nieuwe president niet heel veel verschil zal maken: “Als je kijkt naar de koers van Trump als president en die van Biden: in economisch opzicht waren er veel overeenkomsten. Allebei hebben ze de economie gestimuleerd, waardoor bedrijven makkelijker winst konden maken en minder belasting hoefden te betalen. Consumenten werden geholpen om te kunnen blijven consumeren. Ze waren in financiële zin allebei zeer ruimhartig met de portemonnee. Het verschil tussen de twee kandidaten zal minder groot zijn dan veel mensen nu vrezen.”
Wereldhandel
Toch noemt Keyner, als het gaat om Trump, wel een punt van zorg en dat betreft niet zijn somtijds onbehouwen optreden. “Ik kijk puur naar het economische aspect. Trump roept veel dingen en soms zijn ze nog tegenstrijdig ook. Maar als hij inderdaad meent dat hij de handel moeilijker wil maken tussen de VS en andere landen en continenten, dan heb je echt een heel groot probleem. Dé reden dat de meeste burgers in de meeste landen het de afgelopen honderd jaar veel beter hebben gekregen, was dat we het kapitalistische systeem voor ons konden laten werken op een integere manier. Maar als je de handel onmogelijk gaat maken, of duur gaat maken, dan komen er inefficiënties in dat systeem en daar zullen we met zijn allen armer van worden.”
Begrotingsdiscipline
Ook Klaas Knot, president van de Nederlandse bank, spreekt geen voorkeur uit voor een van de beide kandidaten. In een rondetafelgesprek met de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer, liet hij zich echter in niet mis te verstane woorden uit over de Amerikaanse begrotingsdiscipline: “Ik weet niet welke vorm van budgettaire incontinentie we tegemoet kunnen zien.”
Risico
Knot was desgevraagd wel bereid dat toe te lichten: “Het is heel erg zorgwekkend dat beide partijen in de Verenigde Staten op dit moment eigenlijk helemaal niets geven om begrotingsdiscipline. Daarom is het ook heel moeilijk om te duiden of de verkiezingsuitslag de ene of de andere kant op nou beter of slechter gaat zijn voor de overheidsfinanciën. (…) Het is natuurlijk duidelijk dat dit in toenemende mate een risico gaat vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.”
Obligaties
De zorg van Knot richtte zich vooral op de geloofwaardigheid en stabiliteit van Amerikaans schatkistpapier: “De Amerikaanse staatsobligaties worden in de wereld gezien als het meest risicovrije financiële activum dat er bestaat. Als men in de Verenigde Staten zou doorgaan op dit pad en de kredietwaardigheid van Amerikaanse staatsobligaties zou in het geding komen, dan denk ik dat dat voor het financiële systeem wel de moeder van alle schokken zou zijn.”
Knot sloot af met de hoop dat de huidige ronkende beloften vooral zouden vallen onder het kopje verkiezingstaal en dat het realisme in de VS na de verkiezingen weer enigszins terug zou keren.
De relativering van Keyner en Knot wordt nog eens onderstreept door de geschiedenis. Donald Trump werd bij de presidentsverkiezingen van 2016 tamelijk onverwacht gekozen tot de 45e president van de Verenigde Staten. Vooraf was voorspeld dat de koersen weleens zouden kunnen halveren bij winst van Trump, maar de koersreacties waren juist gematigd.
De complete BNR-podcast is terug te luisteren via deze link