Jaar in jaar uit voert de VEB actie om beleggen transparanter en eerlijker te maken en om misstanden recht te zetten. De afgelopen jaren compenseerde de VEB ruim 300.000 beleggers voor meer dan 2 miljard euro.
De juridische acties van de VEB zijn gecompliceerd en de belangen zijn groot. Voor en achter de schermen probeert de VEB een oplossing voor de gedupeerde beleggers te forceren. Het kost helaas vaak jaren voordat een regeling wordt bereikt.
De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 uitspraak gedaan in een aantal Box 3-zaken. Alleen werkelijk behaald rendement mag belast worden. Logischerwijs krijgen beleggers te veel betaalde belasting terug.
Begin 2024 heeft de VEB ook een schikking bereikt in het langlopende Imtech (faillissement) dossier. Kleine stapjes zijn gezet in het dossier SNS Reaal. In 2024 (en daarna) zal de VEB ook opkomen voor de belangen van gedupeerde Philips-beleggers. Hieronder volgt een overzicht van de actuele stand van zaken in alle VEB-acties.
Actie: Box 3
Mogelijk relevante periode: 2022 en later
Stand van zaken: Hoge Raad fluit kabinet terug inzake Box 3. Wachten op reactie (nieuwe) staatssecretaris
In het Kerstarrest van december 2021 heeft de Hoge Raad kort gezegd geoordeeld dat de jaarlijks bepaalde fictieve rendementen waarop de Box 3-belasting gebaseerd is, niet te veel mogen afwijken van de jaarlijks werkelijk behaalde rendementen. Het Kerstarrest heeft de regering aangezet tot rechtsherstel. Uitgangspunt is dat vanaf 2027 de vermogensrendementsheffing wordt gebaseerd op werkelijk behaalde rendementen.
Tot dat moment wordt een overbruggingsregime gehanteerd, de zogenoemde spaarvariant. Hierbij is (samengevat) de belasting van spaargeld (boven bepaalde vrijstellingen) in lijn met de geldende spaarrentes en wordt de belasting voor overige bezittingen (waaronder beleggingen) gebaseerd op forfaitaire rendementen, waarbij een niet voor inflatie gecorrigeerd (en ook op andere gronden arbitrair) mandje van beleggingen de basis vormt.
De VEB heeft daarop aangekondigd in dat kader diverse proefprocedures aanhangig te maken met betrekking tot fiscaal jaar 2022 waarin veel beleggers verlies hebben geleden. Zo ver zal het (zeer waarschijnlijk) niet komen.
Lagere aanslag
Met de arresten van 6 juni heeft de Hoge Raad een streep gezet door de spaarvariant. Beleggers hoeven alleen maar winstbelasting te betalen over werkelijk behaald rendement. Of beter gezegd: als mensen kunnen aantonen dat ze een lager rendement hebben behaald dan de fiscus eerder heeft ingeschat, dan moet het verschil worden terugbetaald. De andere kant op kan niet: als iemand boven het ingeschatte rendement aan winsten behaalt, dan leidt dat niet tot een hogere aanslag.
Heel veel beleggers – met vermogen boven een belastingvrije drempel – zullen over de belastingjaren 2022 en 2023 (naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar) een lagere aanslag kunnen krijgen. Over deze jaren zijn de aanslagen nog niet definitief vastgesteld. De fiscus heeft dit opgehouden, totdat de Hoge Raad met het in juni uitgesproken arrest zou komen.
Hoe de Belastingdienst mensen gaat compenseren of eerdere aanslagen gaat aanpassen, is nog niet bekend. Het ministerie van Financiën verwacht hier binnen acht weken na 6 juni meer duidelijkheid over te kunnen bieden.
Op de website van de VEB wordt u geïnformeerd over de laatste stand van zaken.
Meer informatie en aanmelden: www.veb.net/box-3
Actie: Imtech I, schikking Imtech Fraude
Relevante datum: 1 februari 2013 nabeurs
Stand van zaken: Slotbetaling over enkele jaren. Aanmelden niet meer mogelijk.
De VEB heeft in 2014 een schikking gesloten met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde particuliere aandeelhouders. Claimanten die voor 7 februari 2015 VEB-lid zijn geworden en op 1 februari 2013 nabeurs Imtech-aandelen in portefeuille hadden, konden in aanmerking komen voor compensatie. De aanmeldingstermijn is gesloten.
Slotbetaling
Claimanten die een geldige claim hebben ingediend, hebben al een eerste en een tweede uitkering ontvangen. Deze claimanten ontvangen nog een slotbetaling (verhoging van de compensatie per aandeel) uit het Imtech-schikkingsfonds. Het betreft een kleinere nabetaling, op basis van het resterende schikkingsbudget en mogelijk een toevoeging uit een budget dat nog staat gereserveerd. Over enkele jaren wordt duidelijk of dit aanvullende budget kan vrijvallen. De slotbetaling zal over enkele jaren plaatsvinden aan de claimanten die voor de eerdere uitbetalingen in aanmerking kwamen en in de tussentijd VEB-lid zijn gebleven.
In aanmerking komende claimanten doen er goed aan om de berichtgeving hieromtrent via de VEB-website en de schikkingswebsite (www.vebimtechschikking.nl) in de gaten te houden.
Mochten uw gegevens wijzigen, zoals uw bankrekeningnummer, dan is het belangrijk om de Imtech claims administrator hierover te informeren. U kunt dat het beste per e-mail doen via info@vebimtechschikking.nl
Meer informatie: www.veb.net/imtech
Actie: Imtech II, schikking Imtech Faillissement
Relevante periode: 4 februari 2013 tot en met 15 augustus 2015
Stand van zaken: schikking bereikt in maart 2024
De VEB heeft in samenwerking met curatoren een schikking bereikt met de voormalige bestuurders en commissarissen van Imtech, hun verzekeraars en KPMG, de (voormalig) accountant van Imtech. De schikking maakt onderdeel uit van de afwikkeling van het Imtech-faillissement.
Compensatie is voorbehouden aan VEB-leden (peildatum 31 december 2023) die Imtech-aandeelhouder waren in de periode van 4 februari 2013 tot en met 15 augustus 2015 en per saldo verlies hebben geleden op hun belegging. Deze VEB-leden konden nog tot uiterlijk 15 juli 2024 hun claim indienen. Het VEB-lidmaatschap is vereist tot de compensatie is uitbetaald.
Het afwikkelingsproces
De VEB streeft ernaar het afwikkelingsproces zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden om te voorkomen dat de kosten een te groot deel van het beschikbare budget zullen opslokken. Gedurende de komende maanden worden de claims beoordeeld op geldigheid en volledigheid. Indien nadere informatie of documentatie benodigd is ter onderbouwing van de claim, of als het formulier onvolledig is ingevuld, neemt de VEB contact op met de claimant. Deze krijgt vervolgens de gelegenheid om de onvolkomenheid te herstellen. Nadat ook deze claims opnieuw zijn beoordeeld, informeert de VEB iedere claimant over de geldigheid van de ingediende claim. Pas daarna kan uitbetaling plaatsvinden.
Hoogte compensatie
De VEB heeft bij het bekend worden van de schikking al laten weten dat bij de compensatieberekening staffels en/of vaste bedragen kunnen worden gehanteerd, waarbij VEB-leden met hogere verliezen een relatief kleiner deel van het verlies gecompenseerd krijgen. De VEB doet dit om te voorkomen dat een te groot deel van het schikkingsbedrag wordt uitgekeerd aan enkele grote beleggers, waardoor er relatief weinig overblijft voor de overige gedupeerden. De VEB heeft (mede) in dat kader ook professionele partijen uitgezonderd van deelname aan de schikking.
De definitieve hoogte van de compensatie is afhankelijk van het aantal ingediende geldige claims. De vergoeding voor een kwalificerend VEB-lid zal op zijn minst 400 euro bedragen.
Met het beeld dat we nu hebben van het aantal deelnemers in deze actie, zal de te verwachten maximale vergoeding per deelnemer 1.500 euro bedragen. Aan het genoemde maximumbedrag kunnen geen rechten worden ontleend.
Meer informatie www.veb.net/imtechII
Actie: SNS
Mogelijk relevante periode: Houderschap tot datum onteigening, 1 februari 2013
Stand van zaken: ook in 2024 gaat de VEB door voor een schadevergoeding voor de aandeelhouders
De in 2013 onteigende obligatiehouders zijn pas in 2023 schadeloosgesteld nadat de waarde van de onteigende stukken in de ruim tien jaar durende schadeloosstellingsprocedure werd bepaald. Voor aandeelhouders was de boodschap van de schadeloosstellingsprocedure hard: op het moment van nationalisatie waren de aandelen niets waard. De VEB laat het daar niet bij zitten.
De VEB is in 2014 een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer gestart, zodat onderzoek kan worden gedaan naar mogelijk wanbeleid bij SNS voorafgaand aan de nationalisatie. De uitkomsten van het onderzoek lieten lang op zich wachten. Het onderzoek bood volgens de VEB voldoende aanknopingspunten om aan te kunnen tonen dat er sprake is van wanbeleid door bestuurders en commissarissen van SNS. De Ondernemingskamer was het daarmee niet eens; zij oordeelde op 30 november 2022 dat geen sprake was van wanbeleid.
De VEB had graag gezien dat de Ondernemingskamer het stempel wanbeleid had gezet op het door SNS Reaal gevoerde beleid voorafgaande aan de nationalisatie. Dat dit niet zo is, betekent niet dat aansprakelijkheidsprocedures kansloos zijn. De VEB is niet in cassatie gegaan tegen het oordeel van de Ondernemingskamer.
Dat betekent echter niet dat de VEB opgeeft. De VEB heeft een civiele aansprakelijkheidsprocedure aangekondigd tegen de betrokken partijen, waaronder bestuurders en commissaris(sen), alsmede de externe accountant KPMG. Op de website van de VEB wordt u geïnformeerd over de laatste stand van zaken.
Meer informatie en aanmelden: www.veb.net/sns
Actie: Philips
Mogelijk relevante periode: Vanaf 1 januari 2015
Stand van zaken: VEB heeft Philips aansprakelijk gesteld
Philips heeft jarenlang relevante informatie over falende beademingssystemen verzwegen. De onderneming is bezig met een hersteloperatie voor patiënten. Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen, is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. De VEB stelde Philips hiervoor in september 2022 aansprakelijk.
Sinds 2015 kreeg Philips signalen over het mogelijk slecht en schadelijk functioneren van beademingsapparaten die miljoenen patiënten helpen slapen (en ademen). Bij gebruik kunnen schuimdeeltjes loskomen met mogelijk ernstige gezondheidsschade tot gevolg. Pas in april 2021 schoot Philips in de actiestand en werd een massale terugroepactie op touw gezet van apparaten die ondeugdelijk waren en zelfs gezondheidsrisico’s konden veroorzaken.
De geloofwaardigheid van Philips op financiële markten liep serieuze deuken op, mede door de tegenvallers die Philips (ook financieel) moest melden. Het belang van gedupeerde patiënten staat voorop. De VEB is ervan overtuigd dat Philips vervolgens gedupeerde beleggers tegemoet moet komen om het vertrouwen van alle stakeholders terug te krijgen. De VEB informeert u op haar website over de laatste ontwikkelingen.
Meer informatie en aanmelden: www.veb.net/philips