Ik heb ze nooit echt begrepen: die hordes Nederlanders, die niet kunnen wachten tot ze eindelijk op vakantie mogen.
Het dagelijkse leven is blijkbaar een hel en de vakantie voelt als een ontsnapping uit een Turkse gevangenis. Dat ze daarbij in de zomerperiode – juist wanneer het in ons land (soms) aangenaam vertoeven is – een verschroeiende zon in een ver buitenland opzoeken, is mij helemaal een raadsel. Temeer daar de kans klein is dat de luxe van een hotel, camping of tent die van de eigen woning zal overtreffen. En dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot loonslaven met schoolgaande kinderen, ook veel pensionado’s volgen de massa, naarstig op zoek naar een zonnebrand.
Ik niet. In de zomer profiteer ik niet alleen van het draaglijkere weer in Nederland en geniet ik van de luxe van mijn eigen woonomgeving, maar kan ik het bespaarde geld ook nuttig inzetten in mijn uitdijende beleggingsportefeuille.
Belangrijker, de rustige zomerperiode biedt tijd voor reflectie. Die gaat dieper dan de (on)zin en (on)eindigheid van het bestaan. Jawel, want bovenaan mijn lijst staat natuurlijk de vraag of mijn beleggingsportefeuille aanpassing behoeft, meteen gevolgd door de kwestie of dit ook geldt voor mijn gedrag als belegger.
Wat dit laatste betreft: ADHD-gedrag is voor een actieve belegger een grote valkuil, dus voer ik te veel transacties uit. Rust zou ongetwijfeld leiden tot een hoger rendement, maar u hoort mij niet klagen. Opwinding mag wat kosten en frequent casinobezoek is duurder. Bovendien kan ik met mijn altruïstische aard anderen behoeden voor mijn beleggingsfouten.
Gelukkig is de kern van mijn aandelenportefeuille redelijk stabiel en het rendement prima. Die portefeuille bestaat uit verzekeraars (25%), farmaceuten (25%), energie (20%), defensie (20%) en retail/supermarkten (10%). Jaarlijks ruim 4 procent dividend, bedankt. Daarnaast zijn hierop callopties geschreven; de tijdswaarde levert ongeveer 4 procent op. Indien alle opties zouden worden uitgeoefend, komt er nog 15 procent koersstijging bij.
Ik ga reflecteren of bovenstaande een verstandige tip is waarmee een beleggingsportefeuille is gewapend tegen hoge waarderingen, inflatie en geopolitieke gevaren. U wens ik een zorgeloze vakantie.
Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB