VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het algemene beurssentiment onder beleggers is nog steeds goed. De grote indexen zijn sinds het begin van 2024 flink gestegen en analisten zetten hoge koersdoelen neer voor een aantal grote Amerikaanse aandelen. De vier meest genoemde aandelen op een rij.

Analisten verwachten dat de aandelen Mastercard, Amazon, United Health, en Microsoft nog flink meer waard worden de komende twaalf maanden. De tientallen analisten die deze vier Amerikaanse large caps volgen, hebben de aandelen vrijwel allemaal op koop staan met koersdoelen die veel hoger liggen dan de niveaus die nu op de borden staan. Wat maakt dat analisten deze ondernemingen aantrekkelijk vinden en hoeveel opwaarts potentieel hebben de aandelen?

1: Mastercard
Koersdoel: 512 dollar, +17 procent

Het Amerikaanse Mastercard is na Visa het grootste creditcard-netwerkbedrijf ter wereld. Hoe meer consumenten een Mastercard-kaart in de portemonnee hebben, hoe aantrekkelijker het voor winkeliers wordt om aan te sluiten op het betalingsnetwerk van deze financiële gigant. En dit maakt het netwerk weer aantrekkelijker voor consumenten, enzovoorts.

Die dynamiek verklaart waarom slechts een ​​handvol netwerken (waaronder naast Mastercard ook Visa) de elektronische betalingen is gaan domineren. De schaalbare aard van betalingsverwerking leidt bovendien tot stevige kostenvoordelen voor de grootste spelers, wat de concurrentiepositie verder verstevigt.

De verschuiving naar elektronische betalingen zorgt ervoor dat Visa flink kan blijven doorgroeien. Zo rekent analist Ramsey El-Assal van de Britse zakenbank Barclays in zijn in juni verschenen rapport op minstens 10 procent omzetgroei de komende jaren. Het is nog maar een paar jaar geleden dat er voor het eerst meer digitale dan contante betalingen werden gedaan.

Volgens concullega Tien-tsin Huang van JP Morgan zijn de activiteiten van Mastercard weinig gevoelig voor concurrentie, terwijl het verdienmodel gekenmerkt wordt door terugkerende inkomsten, met hoge winstmarges. Dat leidt in combinatie met lage kapitaaluitgaven tot een hoge vrije kasstroom. ‘’We adviseren dan ook overwogen te blijven in Mastercard”, aldus Huang.

2: Amazon
Koersdoel: 221 dollar, +14 procent
De Amerikaanse retailgrootmacht Amazon heeft zich ontpopt tot de grootste online marktplaats ter wereld met een ongeëvenaard aanbod van (laaggeprijsde) producten. Het online deel van de retail-verkopen blijft jaar op jaar stijgen, zowel in de VS als wereldwijd, en daarmee kan Amazon dit jaar naar verwachting zelfs groter worden dan supermarktketen Walmart.

Ondanks de enorme omvang, Amazon boekt naar verwachting 640 miljard dollar omzet in 2024, blijft  het concern in staat om jaar in jaar uit de omzet met minstens 10 procent te laten groeien.

Met het bezorgabonnement Prime wil Amazon klanten verder aan zich binden. Tegen betaling van 139 dollar per jaar krijgen klanten bestellingen binnen twee dagen gratis thuisbezorgd (15 miljoen items worden zelf binnen 24 uur bezorgd). Ook krijgen Prime-klanten toegang tot een videoplatform, de muziekdienst, een bestelsite voor maaltijden (Grubhub in de Verenigde Staten) en de bibliotheek voor e-books.

Tech-analist Doug Anmuth van zakenbank JP Morgan meent dat de onderdelen van het Prime-abonnement medio 2024 gezamenlijk een waarde voor de klant vertegenwoordigen van 1345 dollar. “The best deal in shopping”, concludeerde Anmuth al eerder.

Voor Amazon is het voordeel dat Prime-klanten veel meer spenderen bij Amazon dan reguliere klanten (de prime-klanten gaven in 2023 gemiddeld 1400 dollar uit in een jaar en de reguliere klanten gemiddeld 600). Omdat Amazon steeds meer Prime-abonnees weet binnen te halen, ontstaat een krachtig zichzelf versterkend effect waarbij meer aankopen ertoe leiden dat meer verkopers zich aansluiten op het platform. Dit maakt het weer interessanter voor nieuwe en bestaande klanten om inkopen te doen bij Amazon. Met andere woorden: er is sprake van een sneeuwbal-effect.

Ook levert het Prime-model terugkerende inkomsten op. Wereldwijd zijn er eind 2023 meer dan 230 miljoen Prime-klanten, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het abonnement wordt de laatste jaren steeds verder uitgerold in andere landen, waaronder Nederland en Duitsland.

Amazon domineert echter ook in een andere markt. Naast e-commerce is Amazon via AWS (Amazon Web Services) ook wereldwijd marktleider op het gebied van clouddiensten (externe computerservers voor bedrijfssoftware en de opslag van data). De clouddienst AWS heeft circa 35 procent marktaandeel, maar de uitgaven aan cloud-diensten zijn nog steeds bescheiden. De cloud is momenteel goed voor slechts 10 procent van de totale IT–uitgaven van bedrijven. Genoeg ruimte voor groei concludeert Anmuth.

3: UnitedHealth
Koersdoel: 573 dollar, +14 procent
Het Amerikaanse UnitedHealth is met meer dan 51 miljoen verzekerden een van de grootste spelers in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel andere zorgverzekeraars is UnitedHealth in verschillende delen van de gezondheidszorg actief.

UnitedHealth bestaat uit verschillende dochterondernemingen. Zo biedt het via UnitedHealthcare ziektekostenverzekeringen aan, maar met Optum is het concern ook de grootste werkgever van artsen: zo’n 90 duizend dokters, die onder meer dialyseklinieken, poliklinische centra, inloopklinieken en spoedeisende zorgcentra in het hele land runnen. Daarnaast worden via dochterondernemingen ook nog verschillende diensten aangeboden aan ziekenhuizen, artsen, apothekers en bedrijven – denk aan geneesmiddelenadministratie, data-analyse, advies en automatisering – bedoeld om het hele proces efficiënter te maken.

Met de meer dan 51 miljoen verzekerden profiteert UnitedHealth van schaalvoordelen: de vaste kosten van de bedrijfsvoering worden door een groot aantal verzekerden gedragen waardoor de kosten per verzekerde relatief laag uitvallen. De relatief grote omvang resulteert bovendien ook in netwerkeffecten: de grote achterban maakt dat de zorg-aanbieders er veel aan gelegen is voortdurend verzekerden van UnitedHealth toegestuurd te krijgen.

UnitedHealth kan hierdoor gunstige voorwaarden en tarieven uitonderhandelen. Deze kunnen doorberekend worden en dit maakt van UnitedHealth voor zowel bestaande als voor potentiële klanten een aantrekkelijke keuze. Volgens analisten kan UnitedHealth de komende jaren flink doorgroeien. “Ondanks zijn grote omvang denken wij dat UnitedHealthcare een dubbelcijferige winstgroei kan realiseren” schrijft JP Morgan-analist Lisa Gill.

 Omdat UnitedHealth actief is in verschillende delen van de gezondheidszorg wordt het aandeel ook als relatief veilig gezien. “Wij zien UnitedHealth als een hoogwaardige defensieve naam onder de large cap- aandelen in de sector voor gezondheidszorgdiensten”, aldus George Hill van Deutsche Bank.

4: Microsoft
Koersdoel: 493 dollar, +8 procent
De softwarereus Microsoft beschikt over een breed palet aan softwareoplossingen als Office 365 en Azure. De markten waarop Microsoft zich begeeft zijn bovendien enorm, waardoor er geen maat lijkt te staan op de groei die het bedrijf kan doormaken.

Met Office 365 heeft Microsoft een (bijna) monopoliepositie als het gaat om software die gebruikt wordt in een kantooromgeving. Dit zal in de nabije toekomst niet veranderen, zo is de verwachting van analisten. Volgens Deutsche Bank-analist Brad Zelnick is Microsoft dan ook de “gouden standaard” onder de software-aandelen. “Met de breedste en diepste slotgracht (grootste concurrentievoordelen, red.) van alle bedrijven die wij volgen”, aldus Zelnick.

Net als Amazon zet Microsoft zwaar in op cloud-diensten. Azure, het cloud-computing platform van Microsoft, is inmiddels uitgegroeid tot het middelpunt van heel veel diensten en producten van het bedrijf. Zelnick noemt Azure “het kroonjuweel” van Microsoft. De omzet van het bedrijfsonderdeel groeit jaar op jaar met ruim 30 procent bij een jaaromzet van 76 miljard dollar. “We beschouwen Microsoft (mede vanwege Azure, red.) als kernpositie onder de software-aandelen”, aldus concullega analist Raimo Lenschow van Barclays.

Azure heeft verschillende voordelen. Zo biedt het bijvoorbeeld bestaande Microsoft-klanten een optie om alle softwarepakketten naar de cloud te verplaatsen. De verschuiving naar de cloud maakt het ook makkelijker om klanten andere producten aan te bieden, denk bijvoorbeeld aan videodienst Teams of beveiligingssoftware.

Vier Amerikaanse aandelen die populair zijn bij analisten

Gem. oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Bron: Bloomberg. Peildatum 12 juli.  

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect


- In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Amerikaanse bedrijven. 

- Analisten geven aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen).  

- Hoe hoger deze score hoe beter de verhouding tussen de positieve, neutrale en negatieve analisten. De meest populaire Amerikaanse aandelen (met een score van 2,9 tot 3,0) hebben (nagenoeg) alleen koopaanbevelingen.  

- Naast het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel.  

- Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap