VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een woedende Ajax-commissaris, de Aegon-ava op Bermuda en AkzoNobel staat voor de Australische rechter. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

Een vlucht naar Bermuda
Verzekeraar Aegon hield de aandeelhoudersvergadering voor het eerst op Bermuda. Dat was een gevolg van de verplaatsing van de juridische zetel van het bedrijf naar het belastingparadijs.
Het was waarschijnlijk de reden dat slechts een paar aandeelhouders fysiek aanwezig waren op de bijeenkomst. Het merendeel had er geen vlucht naar Bermuda voor over en volgde de vergadering online. Een slechte zaak aldus VEB-directeur Gerben Everts: “Aegon had de vergadering beter aan het Aegonplein in Den Haag kunnen houden. Op afstand kun je bestuurders niet echt in de ogen kijken.”

Lees het complete artikel in De Telegraaf

‘Banken te afhankelijk van rentemarges’
“De Nederlandse grote banken drijven teveel op de rentemarges. Dat maakt het verdienmodel sleets en niet van deze tijd.” Bij BNR Beurs gaat VEB adjunct-directeur Errol Keyner in op  het onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt die stelt dat Nederlandse grootbanken, onder meer door een gebrek aan concurrentie, te lage spaarrentes betalen aan hun klanten. Keyner kan zich wel vinden in die conclusie van de ACM maar voert ook aan dat de banken te maken hebben met zeer stringente regelgeving en duizenden mensen in dienst hebben om controle-werk uit te voeren. “Ik snap de klachten van de banken ook wel: ze krijgen niets terug voor al die kosten, dus ik heb er begrip voor dat ze compensatie vinden via een hoge rentemarge. Maar onderaan de streep hebben ze problemen met het verdienmodel.” 

Luister de uitzending van BNR Beurs terug via deze link.

AkzoNobel krijgt miljardenclaim
Verf- en coatingfabrikant AkzoNobel staat voor de rechter in Australië. Oliebedrijf Inpex heeft schade aan zijn onderzeese pijpleidingen. Een deel van de  gaspijpleidingen die van een boorplatform in de Timorzeee naar de Australische kust lopen, is volgens Inpex “verkleurd en aangetast”. Het Japanse bedrijf wijst een beschuldigende vinger naar AkzoNobel en wil de herstel- en saneringskosten -naar verluidt 1,5 miljard euro – verhalen. AkzoNobel wijst alle verantwoordelijkheid van de hand en stelt dat het als leverancier van de coating niet verantwoordelijk is voor de conditie van het staal. Bovendien is de coating aangebracht door onderaannemers die weer zijn ingeschakeld door een extern ingenieursbureau. Niettemin kan het meningsverschil zorgen voor een slepende rechtszaak en afwachtende beleggers. Het FD citeert econoom David Tomic van de VEB:  “Dit soort claims hangt toch als een donkere wolk boven een bedrijf. Als buitenstaander is het moeilijk om in te schatten hoe serieus de kwestie is en dat maakt beleggers onzeker.”

Lees het complete artikel in FD

Het leningenboek van ABN Amro
Tom de Swaan, voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro, leverde in het jaarverslag kritiek op het bestuursbeleid van de bank. In 2023 voldeden niet alle risicometingen van ABN Amro aan de eisen van de toezichthouder. Hierdoor moest ABN Amro meer kapitaal aanhouden dan nodig en kan het minder uitkeren aan aandeelhouders. De Swaan formuleert het als volgt: “Dat betekent dat de bijbehorende leningen een hogere risicoweging krijgen … Ik zou willen dat ze (de bestuursleden, red.) dit probleem sneller hadden opgelost.” In het FD legt VEB-hoofdeconoom Jasper Jansen uit hoe het zit met het leningenboek van ABN Amro en sluit hij zich aan bij de kritiek van De Swaan: “ABN Amro heeft zijn eigen huis niet op orde. Sommige risicoprocessen voldoen niet aan de standaarden van de toezichthouder. Dat geeft de cfo zelf toe.”

Lees het complete artikel in FD

‘Oprotten met die man’
De bestuurlijke chaos bij Ajax  en de kritiek die de VEB daarop leverde werden breed uitgemeten in de Nederlandse media. VEB-directeur Everts liet zich, onder andere in het Parool, zeer kritisch uit over het niet-openbaar maken van het KPMG-rapport over de gewezen technisch directeur Mislintat en over de rol van cfo Lenderink  bij de door Mislintat voorgestelde Ajax-aankopen. De opstelling van de VEB werkte  nogal op de zenuwen van Ajax-commissaris Leo van Wijk. Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (bava) sloeg hij boos met zijn vuist op tafel en riep, doelend op Everts: “oprotten met die man.”

En dat schoot  André Jorna, die namens de VEB de bava bezocht in het verkeerde keelgat: “Ik begrijp dat de VEB Ajax behoorlijk voor de schenen heeft geschopt, maar het verkeerd voorlichten van aandeelhouders is een doodzonde.”

Lees het bava-verslag in De Telegraaf

Aandelen inkopen
In zijn column in De Telegraaf breekt Gerben Everts een lans voor bedrijven die eigen aandelen inkopen. Daar wordt niet altijd positief op gereageerd in de buitenwereld, maar Everts noemt die kritiek onterecht: “Als een onderneming mooie winsten maakt, voldoende investeert en daarna zelf geen rendabele bestemmingen meer vindt voor het verdiende geld, dan is het beter geld terug te geven aan beleggers in plaats van op onbezonnen overname-avonturen te gaan.”

Een zakelijke onderbouwing daarvoor: “Een mandje van grote aandeleninkopers blijkt verrassend goed te renderen. Zo verslaat de S&P 500 Buyback Index, bestaande uit grote Amerikaanse inkopers, ruimschoots de populaire reguliere S&P 500 index. Het rendement sinds 2000 is ruim het dubbele.”

Lees de complete column