Niet zo lang geleden was Pfizer één van de meest gewilde aandelen uit de farmaciesector. De inkomsten uit coronavaccins en -pillen vielen echter grotendeels weg, en het Amerikaanse concern moest toekijken hoe concurrenten als Eli Lilly en Novo Nordisk de nieuwe beurslievelingen werden. Toch strijken beleggers in Pfizer door de gehalveerde beurskoers een dividendrendement op van ruim zes procent. Maar hoe bestendig is de uitkering?
“Een ramp”, zo noemde topman Albert Bourla het missen van de financiële doelstellingen van vorig jaar. De geboren Griek was vorige week tijdens een conferentie uitgesproken over de prestaties van het bedrijf waar hij leiding aan geeft.
Dat de inkomsten uit coronabehandelingen zouden afnemen, was wel ingecalculeerd. Maar dat de omzet zó hard zou dalen, was niet voorzien. In plaats van de voorspelde 21,5 miljard dollar omzet verdiende Pfizer vorig jaar 12,5 miljard dollar aan coronavaccins.
De tegenvallende resultaten lieten zich voelen op de beurs. Sinds de top eind 2021 daalde het aandeel Pfizer van bijna 60 dollar naar ongeveer 27 dollar.
De covid-inkomsten zijn sterk teruggevallen
Bron: Bloomberg. Bedragen in miljarden dollars. * taxaties van door Bloomberg geraadpleegde analisten.
Wie uitzoomt ziet dat Pfizer - ondanks het wegvallen van veel van de covid-opbrengsten - beschikt over een scala aan medicijnen dat voor een stabiele inkomstenstroom zorgt. Het is het fundament onder een dividend dat topman Bourla onlangs nog maar eens “heilig” verklaarde.
Maar door een overname is de schuld fors opgelopen, en het zal nog een hele uitdaging worden de pijplijn met nieuwe behandelmethodes voldoende gevuld te krijgen.
Hoe hard is Pfizers dividendbelofte?
1. Oncologie-inkomsten moeten weggevallen corona-omzet compenseren
De houdbaarheid van het dividend is uiteindelijk afhankelijk van één ding: de pijplijn met nieuwe medicijnen. Ceo Bourla noemde een goedgevulde pijplijn dan ook de “belangrijkste aanjager” voor de prestaties op de beurs.
Het bedrijf zal een aantal patenten verliezen, bijvoorbeeld van het trombosemedicijn Eliquis. Analisten verwachten dat de omzet uit dit medicijn zal terugvallen van 7 miljard dollar dit jaar naar bijna nihil tegen het einde van dit decennium.
Het gat moet worden opgevuld met nieuwe geneesmiddelen.
En als het aan Pfizer ligt, moet de toekomstige groei uit kankermedicijnen komen. Wereldwijd worden jaarlijks tientallen miljoenen mensen gediagnosticeerd met kanker. Vanwege een sterk vergrijzende bevolking is de verwachting dat dit aantal alleen maar zal toenemen.
Pfizer gaat vooral inzetten op de meest voorkomende varianten: borst- en prostaatkanker. Naar verwachting zal de markt voor medicijnen tegen borstkanker tot 2030 verdubbelen, zo vertelde Pfizer eerder dit jaar tijdens een presentatie. Het concern is hier al actief, bijvoorbeeld met het borstkankermedicijn Ibrance (omzet 2023: 5 miljard dollar) maar Pfizer wil naar eigen zeggen “een leider” worden in de behandelingen van kanker.
Overname
Om die reden werd vorig jaar biotechbedrijf Seagen overgenomen voor maar liefst 43 miljard dollar. Seagen ontwikkelt medicatie op basis van de zogenoemde Antibody-Drug Conjugate (ADC) technologie. Het gaat hier om medicijnen die – in tegenstelling tot chemotherapie – enkel tumoren bestrijden en de overige cellen met rust laten. Dit maakt het behandelproces voor patiënten een stuk draaglijker.
Ondanks dat Seagen zich voornamelijk richt op onderzoek, zijn de ADC-medicijnen al op de markt verkrijgbaar. Volgens analisten zouden deze geneesmiddelen dit jaar 3 miljard dollar omzet moeten leveren. En er is goede hoop dat de verkopen de komende jaren hard zullen toenemen. Volgens Pfizer zal Seagen in 2030 zorgen voor meer dan 10 miljard dollar omzet.
Alles bij elkaar verwacht Pfizer tot 2030 nieuwe behandelmethodes te lanceren die goed zijn voor een omzet van 20 miljard dollar. Dat is net voldoende om de omzet die verloren gaat door verlies van patenten te compenseren. Analisten verwachten een omzetgroei van gemiddeld 2 procent per jaar in de komende vijf jaar.
2. Dividend is heilig
Het dividend van Pfizer is “heilig”, zo liet topman Bourla afgelopen week nog weten op een beleggersconferentie. Het concern heeft op dit vlak een goed trackrecord opgebouwd door sinds 2010 elk jaar het dividend te verhogen. Maar zijn de toekomstige kasstromen voldoende om het dividend te kunnen blijven betalen?
Vanwege de tegenvallende verkopen daalde de vrije kasstroom (het geld dat binnenstroomt uit operationele activiteiten minus investeringen) vorig jaar tot onder het bedrag dat werd uitgekeerd als dividend. In 2023 keerde Pfizer 9,2 miljard dollar aan dividend uit, terwijl de vrije kasstroom slechts 4,7 miljard dollar bedroeg. Het concern moest dus interen op de kaspositie om het dividend te handhaven.
Dit jaar gaat de kasstroom omhoog, zo is de prognose van analisten. Dat de omzet wat toeneemt is mooi - in het eerste kwartaal stegen de niet-covid-inkomsten weer (plus 11 procent), maar ook een forse ingreep om de kosten te verlagen (4 miljard dollar) geeft de kasstroom een impuls.
Analisten gaan voor dit jaar uit van een vrije kasstroom van circa 12 miljard dollar. Dat bedrag zou moeten groeien tot 12,7 miljard dollar in 2026. Hiermee zou het bedrijf de dividenduitkeringen kunnen laten stijgen naar 10,5 miljard dollar.
Als deze prognoses uitkomen, zal het dividend per aandeel in 2026 toenemen naar ongeveer 1,80 dollar per aandeel (zo’n 6,6 procent rendement op de huidige koers van 27,41 dollar per aandeel).
Vrije kasstroom net genoeg voor dividenduitkeringen
Bron: Bloomberg. Vrije kasstroom per jaar in miljarden dollars. *taxaties op basis van door Bloomberg geraadpleegde analisten.
Hoge schuldenlast
Heel ruim lijkt de marge voor het dividend niet. Valt de omzet toch tegen, bijvoorbeeld doordat de verkopen van coronavaccins achterblijven, dan komt het bedrijf al snel in de knel. Voor het beeld: dit jaar rekent Pfizer nog altijd op ruim 8 miljard dollar aan corona-inkomsten. Dat is toch nog een behoorlijke som.
Ook schuilt er een risico in de fors opgelopen schuldpositie. Om de overname van Seagen te financieren heeft Pfizer flink extra leningen uitgegeven. De nettoschuld steeg daardoor vorig jaar van 16,3 miljard dollar naar 62,3 miljard dollar.
Door een combinatie van het langzaam afbouwen van schulden en een verwachte winststijging zal de verhouding tussen de nettoschuld en EBITDA-winst moeten dalen richting de twee. Op basis van de lage winst van vorig jaar staat de schuldratio momenteel op een onhoudbare stand van 5,3.
Toch zal het bedrijf de extra schulden blijven voelen. Volgens analistentaxaties zullen de rentekosten dit jaar stijgen naar 2,6 miljard dollar, ten opzichte van 600 miljoen dollar vorig jaar.
En als de prestaties onverhoopt toch weer fors tegenvallen, zal Pfizer wellicht gedwongen worden om het afbouwen van schulden voorrang te geven boven het uitkeren van dividend.
Door de overname van Seagen is de nettoschuld flink opgelopen
Bron: Bloomberg. Bedragen in miljarden dollars. *taxaties op basis van door Bloomberg geraadpleegde analisten.
Troefkaart
Pfizer heeft wel een troefkaart in handen, in de vorm van een belang van ruim 20 procent in het beursgenoteerde Haleon. Het consumentengoederenbedrijf is een afsplitsing van het Britse GlaxoSmithKline en verkoopt onder andere de tandpasta van Sensodyne en de pijnstillers van Advil. Pfizer is het afgelopen kwartaal begonnen met het afbouwen van deze positie. Na een verkoop ter waarde van 3,5 miljard dollar is het belang nog 8,7 miljard dollar waard.
Boot gemist met afslankmedicijnen |
|