VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Starbucks zit in het sukkelstraatje. Het iconische merk dat de consument massaal zover kreeg meer dan 5 euro neer te leggen voor een koffie ‘on the go’, zag de organische omzet voor het eerst in jaren dalen. Voor het gerenommeerde Amerikaanse beleggersblad Barron’s is de afstraffing reden Starbucks als koopwaardig te betitelen. Hoe kan het bedrijf zo in het slop zijn geraakt en wat mogen beleggers verwachten?

De beurskoers van het Amerikaanse Starbucks, bekend van de americano’s, espresso’s, frappuccino’s en allerlei andere drankcreaties als de Pumpkin Spice Latte en de Matcha Sweet Cream Cold Foam (die nauwelijks nog iets met koffie te maken hebben), staat een vijfde lager dan een jaar geleden.

De belangrijkste oorzaak is dat het bedrijf in het meest recente kwartaal minder omzet haalde uit de winkels die al langer dan twaalf maanden open zijn. De organische omzet is dus gekrompen. Dat is voor de keten een ware trendbreuk. Om het nog erger te maken: de daling viel samen met hogere prijzen die Starbucks in die periode rekende. Dan moet de conclusie zijn dat de consument die prijsacties massaal afkeurde. De prijselasticiteit van de vraag bleek toch flink hoger dan wat Starbucks had verwacht.

Ernstig
Het bedrijf uit Seattle kent een gebroken boekjaar dat loopt van oktober tot en met september. De laatst gepubliceerde cijfers zijn die over de maanden januari tot en met maart, wat voor het bedrijf daarom het tweede kwartaal is.  

Starbucks-topman Laxman Narasimhan, die vorig jaar het roer overnam van oprichter Howard Schultz, kreeg er stevig van langs toen hij vorige maand aanschoof bij Jim Cramers 'Mad Money' op televisiezender CNBC. “Is het niet tijd om orde op zaken te stellen”, vroeg Cramer. “Jullie service is ronduit verschrikkelijk! Er zijn lange wachtrijen en producten zijn vaak uitverkocht. En misschien verkopen jullie gewoon te dure koffie?”

Cramer bracht het in zijn typerende stijl: stevig aangezet met gevoel voor overdrijving en haast plat taalgebruik. Maar dat betekent niet dat zijn kritiek grond mist. De situatie is ernstig. Starbucks meldde vorig kwartaal dat de vergelijkbare omzet bij winkels die minstens een jaar open waren in de Noord-Amerikaanse thuismarkt jaar-op-jaar is gedaald met 3 procent. De koffieketen worstelt met weglopende klanten in de Verenigde Staten. Klanten schrokken terug van de gestegen prijzen, lange wachttijden en slechte dienstverlening. Bovendien voelt het concern de hete adem in zijn nek van snelgroeiende ketens zoals Dutch Bros en Scooter’s Coffee.

Hevige concurrentie
Internationaal ging het nog slechter. Daar kromp de vergelijkbare omzet jaar-op-jaar zelfs met 6 procent. De zwakke prestaties zijn vooral te wijten aan China, waar een hevige concurrentiestrijd gaande is met koffieketens zoals Luckin Coffee en Cotti Coffee. Starbucks weigert mee te gaan in de prijzenoorlog en profileert zich als premium aanbieder, maar dat kost dus wel klanten. Duidelijk is dat topman Narasimhan tijd nodig heeft Starbucks weer op koers te krijgen. Hij knipte voor de tweede keer dit jaar in de doelstellingen.

In de Verenigde Staten daalde de organische omzet voor het eerst in jaren

Bron: Kwartaalrapportages Starbucks, verandering ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder

Nieuwe producten, nieuwe winkels
Voor beleggers waren de zwakke kwartaalresultaten reden het aandeel Starbucks zo snel mogelijk te verkopen. Maar volgens het Amerikaanse beleggersblad Barron’s is het bedrijf inmiddels wel hard genoeg afgestraft.

“Starbucks groeit nog steeds in een snel tempo en blijft zich aanpassen door middel van kleinere winkels, grotere efficiëntie en verschillende producten om nieuwe klanten aan te trekken. Als deze maatregelen succesvol zijn, zou het aandeel een grote opleving kunnen meemaken”, aldus analist Evie Liu.

In een poging de (omzet)groei weer op gang te brengen wil Narasimhan onder andere het productaanbod vergroten en de rijen verkorten. Door lange wachttijden haakten veel (mobiele) klanten het afgelopen kwartaal af. De Amerikaanse koffieketen gokt er verder op dat nieuwe producten, zoals bubble tea-achtige drankjes en caloriearme energydrinks, klanten (terug) naar de winkels zullen lokken. Daarnaast wordt het aanbod aan snacks en ander eten uitgebreid om meer soorten klanten aan te trekken.

De nieuwe drankopties hebben hogere marges dan de reguliere koffievarianten, maar critici wijzen er juist op dat het nog verder uitbreiden van de menuopties de problemen juist kan verergeren. Een grotere variëteit aan drankjes is mogelijk contraproductief als het de bedoeling is de wachttijden voor klanten te verlagen.

Opkomende markten
Volgens analisten zal het moeilijk worden de vergelijkbare omzet in historisch hoog tempo te laten groeien, maar Starbucks blijft wel een sterk merk. De keten verkoopt een verslavend product en opereert bovendien op ongekende schaal op de mondiale koffiemarkt. Het Amerikaanse bedrijf denkt zelf op de lange termijn de vergelijkbare omzet met meer dan 5 procent per jaar te kunnen laten groeien.

Ondertussen blijft Starbucks ook nieuwe winkels openen om de totale omzet – het bedrijf rekent op meer dan 10 procent jaarlijkse groei – te blijven aanjagen. Volgens Narasimhan zal het aantal winkels jaarlijks met zo'n 5 procent blijven toenemen. In de afgelopen vier kwartalen zijn er bijna 600 nieuwe winkels geopend in Noord-Amerika en 1.700 winkels internationaal (op een totaal van 39 duizend winkels). In opkomende markten als India, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika is de aanwezigheid van Starbucks nog altijd betrekkelijk beperkt, wat ruimte biedt voor groei. In 2030 wil Starbucks wereldwijd 55 duizend winkels hebben.

Starbucks blijft nieuwe winkels openen

Bron: Kwartaalrapportages Starbucks

Volgens Starbucks blijft het openen van dergelijke nieuwe winkels bovendien erg lucratief. “Wij zien zeer aantrekkelijke rendementen. We verwachten ruim 40 procent cash-on-cash rendementen. En dat geeft ons veel vertrouwen om verder te groeien”, aldus ceo Narasimhan.

Zeldzame kans
Het aandeel Starbucks noteert ondertussen net boven de 80 dollar, ruim 15 procent lager dan aan het begin van dit jaar. “De aandelen worden nu verhandeld op 20 keer de verwachte winst voor volgend boekjaar, veel lager dan het vijfjarig gemiddelde van 28. Dat is een zeldzame kans voor beleggers om nu te kopen”, aldus Barron’s.

Het gemiddelde koersdoel over 12 maanden van analisten gepeild door Factset ligt op 88,50 dollar. Maar het potentieel is volgens Barron’s mogelijk groter. “De winst zal naar schatting jaar-op-jaar met 13 procent groeien tot ruim 4 dollar per aandeel in het boekjaar 2025. Als de waardering zich herstelt naar het vijfjarig gemiddelde, zou het aandeel naar circa 114 dollar kunnen stijgen”, schrijft Barron’s.

Toch zal moeten blijken hoe aantrekkelijk instappen tegen de huidige beurskoers is. De tegenwind zal waarschijnlijk niet binnen één of twee kwartalen verdwijnen. In ieder geval staat Starbucks nog steeds sterk als een wereldwijd merk met een flinke klantenbasis en ambitieuze groeiplannen. De huidige situatie biedt een mooie kans voor beleggers om te profiteren van een mogelijk herstel op de langere termijn.