VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM-Firmenich kondigde vandaag de verkoop aan van het bedrijfsonderdeel dat gistextracten maakt. Het voormalige Gist-Brocades, dat goed is voor een omzet van 120 miljoen euro per jaar, komt in handen van de Franse gistfabrikant Lesaffre.

Ingrediëntenconcern DSM-Firmenich kondigde eerder deze maand tijdens de beleggersdag al aan dat het verschillende activiteiten, waaronder Yeast Extracts (onderdeel van de divisie Taste, Texture & Health), ging verkopen. Met de verkoop van het vroegere Gist-Brocades wordt de eerste stap gezet in de verdere optimalisatie van het concern.

De aan Lesaffre verkochte gistactiviteiten hebben een omzet van circa 120 miljoen euro per jaar. Wat de verkoop oplevert, is niet bekend gemaakt. Met de verkoop is topman Dimitri de Vreeze echter nog niet klaar met het verbouwen van het Zwitsers-Nederlandse concern. DSM-Firmenich wil de komende tijd afscheid nemen van alle activiteiten met magere groeivooruitzichten en dunne (ebitda)winstmarges.

De Vreeze wil de komende jaren ook op enig moment afscheid nemen van activiteiten die aroma-ingrediënten produceren (onderdeel van Perfumery & Beauty) en hetzelfde geldt voor de productie van mariene lipiden zoals omega 3-vetzuren (onderdeel van Health, Nutrition & Care). Beide activiteiten zijn goed voor zo’n 170 miljoen euro aan omzet. Hetzelfde lot wacht de ingrediënten voor de agrarische sector (P&B: 40 miljoen euro omzet) en de niet-onderscheidende vitamines binnen de divisie HNC (100 miljoen euro). Alles bij elkaar opgeteld: 600 miljoen euro.

De verkoop van de gistactiviteiten volgt op het begin dit jaar aangekondigde voornemen van DSM-Firmenich om vóór eind 2025 afscheid te nemen van het diervoederonderdeel Animal Nutrition & Health (ANH: 3,3 miljard euro omzet). Op die manier wil het concern de impact van schommelende vitamineprijzen verminderen.

DSM-Firmenich wil afscheid nemen van niet-lucratieve activiteiten

Bron: presentatie beleggersdag DSM-Firmenich

Het bedrijf meldde tijdens de beleggersdag in Parijs nogmaals dat het de komende jaren sneller wil groeien en dat het stabielere en hogere winstmarges wil gaan realiseren. De aangepaste operationele winstmarge (ebitda) bedroeg vorig jaar slechts 14,4 procent, terwijl DSM-Firmenich twee jaar geleden bij de vorige beleggersdag nog uitging van meer dan 20 procent.

De ebitda-marge ligt bovendien ruim onder de doelstelling voor de middellange termijn van 22 tot 23 procent. Deze doelstelling werd ten tijde van de fusie tussen DSM en het Zwitserse Firmenich geformuleerd. Tijdens de vorige week gehouden beleggersdag herhaalde De Vreeze deze doelstelling om in 2027 of 2028 een ebitda-marge van 22 tot 23 procent te halen.

Op het eerste oog leek dat niets nieuws, maar schijn bedriegt. Bij die nieuwe prognose is namelijk geen rekening gehouden met de diervoedingsdivisie die een lagere marge draait (circa 15 procent marge gemiddeld over 10 jaar) en met de hierboven beschreven onderdelen met 600 miljoen euro aan omzet waar De Vreeze op termijn ook afscheid van wil nemen. Deze draaien een marge van rond de 10 procent

Dat betekent dus dat DSM-Firmenich de winstdoelstellingen neerwaarts heeft bijgesteld. Niet gek dus dat aandeelhouders teleurgesteld reageerden en het aandeel op de beleggersdag zo’n 4 procent lager sloot. Dat de doelstelling voor de middellange termijn – inclusief ANH – uit het zicht is geraakt, komt vooral door tegenvallers bij de diervoedertak.

De markt van diervoedingsingrediënten is een commodity business die zeer afhankelijk is van de vitamineprijzen. Dat dit de zwakke broeder in de portefeuille was, bleek al snel na de overname toen de vitamineprijzen sterk onder druk kwamen te staan. Concurrent BASF zat met overtollige voorraden en overspoelde de markt met goedkope vitamines. Tegelijkertijd was de vraag in China zwak vanwege angst voor de varkenspest en de lage restaurantbezoeken na de corona-lockdowns.

Margeverbetering
Door de ingrepen van DSM-Firmenich – maar ook als gevolg van de samenwerkingsvoordelen van de fusie – moet de ebitda-marge van de overgebleven onderdelen P&B, TTH en HNC de komende jaren verbeteren naar respectievelijk 22-24 procent, 21-23 procent en 21-23 procent. Zo moet de winstgevendheid voor het nieuwe DSM-Firmenich toenemen naar de afgegeven margebandbreedte van 22 tot 23 procent (zie grafiek).

DSM-Firmenich denkt ebitda-marge te kunnen verbeteren

Bron: jaarverslag, presentatie beleggersdag DSM-Firmenich

Analisten die bijdragen aan de consensus van Vara Research rekenen exclusief ANH op een omzet van 9,4 miljard euro in 2024 (omzet: 12,7 miljard euro minus 3,3 miljard euro). Trek daar een omzet van 600 miljoen euro die minder aandacht krijgt van af en ga uit van een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld 6 procent tot 2027 en de omzet komt uit op 10,4 miljard euro.  

Als we in het midden van de margebandbreedte met 22,5 procent gaan zitten, kan de ebitda volgens DSM-Firmenich uitkomen op zo’n 2,3 tot 2,4 miljard euro in 2027. 

Beleggers zullen hopen dat de fusiecombinatie dankzij een focus op hoogwaardigere bedrijfsonderdelen (zonder ANH) een waardering krijgt die meer in lijn is met vergelijkbare spelers als het Duitse Symrise en Zwitserse Givaudan. Voor nu is het ‘eerst zien dan geloven’. De waardering van DSM-Firmenich (12 keer de ebitda van 2027) ligt onder die van Symrise (14) en Givaudan (23).