Onder de aanbieders van beleggingsdiensten en -producten zitten veel cowboys. Pas dus op met aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. De VEB biedt een checklist die u kan helpen bij het herkennen van dubieuze beleggingen.
Nu zo’n beetje heel Nederland weer aan het werk is of in de schoolbanken zit, lijken ook de financiële cowboys weer terug van kortstondig weggeweest. Via telefoon, mail of social media zijn er weer verschillende aanbieders van financiële kaartenhuizen, Cyprusroutes en andere beleggingszeepbellen actief. Het recept is veelal hetzelfde: met steile groeicurves, droomrendementen en glimmende vooruitzichten proberen ze argeloze beleggers mee te lokken in obscure financiële producten.
Het beeld dat deze cowboys schetsen is er een van een loterij zonder nieten waarin de verborgen kosten en de kleine lettertjes vakkundig onder het tapijt gemoffeld zijn. De AFM waarschuwt regelmatig voor dubieuze beleggingsaanbiedingen, maar veelal zijn de verkopers zo vasthoudend en de voorgestelde rendementen zo zonnig dat argeloze beleggers er toch nog steeds intuinen. Vaak met grote financiële schade als gevolg.
Soms is het lastig om een dubieus product te herkennen. De VEB heeft daarom een checklist samengesteld met beleggingsproducten en aanbieders waarbij waakzaamheid geboden is. Op deze lijst een -niet complete- opsomming van dubieuze verkooptrucjes (zoals ‘tijdelijke aanbiedingen’) tot allerlei zaken om goed te checken (is er sprake van een door de AFM goedgekeurd prospectus?).
Naar de checklist
Komt u een belegging tegen waarover u twijfelt? Of hebt u vragen over een bepaalde aanbieder? Raadpleeg dan onze deskundigen. De Beleggersservice van de VEB is voor leden telefonisch en per e-mail bereikbaar.