Deze week kondigde Walt Disney aan dat Bob Iger twee jaar langer aanblijft als hoogste baas van het entertainmentbedrijf. De vorig jaar teruggekeerde Disney-legende krijgt tot 2026 de tijd om de ondermaatse prestaties van Walt Disney te doen keren. Waar zit de grootste pijn bij het concern achter Mickey Mouse en Donald Duck?
Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney kondigde deze week aan dat topman Bob Iger nog twee jaar langer aanblijft als hoogste baas. Iger vertrok in 2020, maar werd vorig jaar uit zijn pensioen gehaald om het moederbedrijf van Mickey Mouse er weer bovenop te helpen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat hij komend jaar definitief zou stoppen. Nu is zijn mandaat dus met twee jaar verlengd.
Walt Disney is de grootste wereldwijde uitbater van pretparken en heeft daarnaast een omvangrijk mediabedrijf met diverse tv-zenders, en natuurlijk sinds enkele jaren streamingdiensten als Disney+. In coronatijd waren vooral die themaparken in bijvoorbeeld Parijs, Orlando en Shanghai een blok aan het been, maar de omzet en winst van de parken met bijbehorende resorts hebben inmiddels een recordhoogte bereikt. De miljoenen bezoekers die de zes Disney-parken bezochten, gaven de afgelopen twaalf maanden meer geld dan ooit uit aan toegangskaartjes, restaurantbezoekjes en Disney-merchandise (zie grafiek).
Meer winst pretparken, minder winst media-activiteiten
Bron: kwartaalverslagen Walt Disney, berekening VEB. Betreft operationeel resultaat over 12-maandsperiode. Bedragen in miljarden dollars.
Intellectueel eigendom
De magere beursprestaties van Walt Disney van de laatste twee jaar zijn dan ook vooral terug te voeren op het mediabedrijf, dat verantwoordelijk is voor het creëren en aanbieden van films en series voor bioscopen, traditionele (lineaire) televisie en streaming. De dalende winsten van de mediadivisie doen de stijgende resultaten bij de pretparken teniet.
Dat het mediabedrijf van Walt Disney zo slecht draait is opvallend. Weinig andere bedrijven beschikken over een zo rijk gevulde catalogus met intellectueel eigendom. Zo heeft het moederbedrijf van Mickey Mouse niet alleen de eigen Disney-films (waaronder Aladdin en De Leeuwenkoning), maar ook de producties van Pixar, Marvel en de Lucasfilm-studio’s, bekend van onder meer de Toy Story-films en de Avengers- en Star Wars-reeksen. Het probleem: de waarde van dit intellectueel eigendom wordt volgens analisten en beleggers niet goed ontsloten.
De lineaire tv-activiteiten van Walt Disney, zoals de Amerikaanse tv-zenders ABC, Disney, ESPN en National Geographic, hebben het aantal abonnees flink zien terugvallen. Klanten zeggen hun ‘ouderwetse’ tv-abonnement op (in jargon cord-cutting) en kiezen ervoor alleen nog via internet en op een zelfgekozen moment tv te kijken.
Deze week liet Iger zich bovendien ontvallen dat het verval bij de traditionele tv-activiteiten zelfs groter is dan eerder voorzien. Walt Disney is inmiddels actief op zoek naar nieuwe strategische partners voor de sportzender ESPN, die in Nederland de wedstrijden van de Eredivisie uitzendt. Ook staat Iger open voor het volledig verkopen van andere tv-activiteiten, waaronder netwerk ABC.
Inzetten op streaming
Dat lineaire tv niet de toekomst heeft, onderkende Walt Disney-topman Bob Iger al tijdens zijn vorige periode als bestuurder. Onder zijn leiding werden dan ook de streamingdiensten Disney+, Hulu en ESPN+ gelanceerd. Zijn opvolger Bob Chapek moest dat nieuwe onderdeel tot wasdom brengen. Dat lukte in zoverre dat het aantal streaminggebruikers fors steeg tot boven de huidige 231 miljoen abonnees.
Disney+ is met 158 miljoen betalende gebruikers de grootste streamingdienst binnen het Disney-imperium. Ter vergelijking: concurrent Netflix heeft er 233 miljoen. Andere spelers die dingen om de gunst van de klant zijn bijvoorbeeld Amazon Prime, Apple+, HBO Max en Paramount+.
Tegelijkertijd zijn de verliezen bij de streamingactiviteiten (direct-to-consumer) inmiddels opgelopen tot boven de 4 miljard dollar per jaar. Abonnementen en advertenties brengen ieder jaar ruim 20 miljard dollar in het laatje, maar alleen al het ontwikkelen van nieuwe content kost Walt Disney op jaarbasis 19 miljard dollar (zie grafiek). Om de content van de streamingactiviteiten door middel van reclames en andere marketingcampagnes aan te prijzen, komt daar nog eens 5 miljard aan uitgaven bij.
Toegenomen contentkosten zijn oorzaak opgelopen verliezen
Bron: kwartaalverslagen Walt Disney, berekening VEB. Betreft inkomsten en uitgaven over 12-maandsperiode. Bedragen in miljarden dollars.
Het zijn dan ook de miljardenverliezen bij de streamingdiensten van Disney die de koers van het aandeel onder forse druk hebben gezet. Beleggers pikken het niet langer en willen bewijs zien dat het streamingmodel winstgevend te krijgen is. Het was de belangrijkste reden voor Walt Disney om vorig jaar in te grijpen. Topman Chapek moest na slechts twee jaar plaatsmaken voor de terugkeer van zijn voorganger Iger.
Ombuigen
Om het tij te keren heeft Disney-legende Bob Iger de abonnementstarieven verhoogd en steekt het bedrijf voortaan minder geld in content. Door te bezuinigen op nieuwe series, films en sportlicenties wil Walt Disney 3 miljard dollar per jaar besparen. Dat is uiteraard niet zonder risico, omdat dat ook tot minder abonnees kan leiden.
Streamingdiensten moeten voor winstherstel van de mediatak zorgen
Bron: kwartaalverslagen Walt Disney, analistentaxaties Bloomberg voor 2023 tot 2025, berekening VEB. Betreft operationeel resultaat over 12-maandsperiode. Bedragen in miljarden dollars.
Walt Disney zal een evenwicht moeten vinden tussen het winnen van extra klanten en hogere winstgevendheid. Vooralsnog gaan analisten op Wall Street mee in het verhaal van Iger. Zij zien het bedrijf de verliezen bij de streamingdiensten vanaf 2025 ombuigen in winsten (zie grafiek). Beleggers moeten nog worden overtuigd van een ommekeer. Pas als het bedrijf het eerste bewijs levert, kan de kwakkelende beurskoers de weg omhoog weer vinden.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |