VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse Airbnb is een van de grootste spelers wereldwijd in het aanbieden van (vakantie)accommodaties. Het bedrijf fungeert als marktplaats waar de aanbieders van vakantieverblijven en potentiële huurders samenkomen. Het platformmodel van Airbnb is maar weinig kapitaalintensief, daardoor bedroeg het rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) over 2022 een nette 23 procent.

Het aantal beschikbare accommodaties op het platform van Airbnb nam afgelopen kwartaal met 18 procent toe ten opzichte van een jaar eerder; in totaal gaat het inmiddels om zo’n vier miljoen accommodaties in meer dan 220 landen, die vooral door particulieren worden aangeboden. Bij de helft van de reserveringen gaat het om boekingen van zeven dagen en langer en bij 18 procent om 28 dagen en langer.

Hoewel Airbnb pas sinds afgelopen jaar winstgevend is, zet het nu al in op de inkoop van eigen aandelen. De verklaring is dat het bedrijf nauwelijks geld nodig heeft voor investeringen.

Pure ervaring
De marktpositie van Airbnb is behoorlijk goed en netwerkeffecten spelen hierbij een belangrijke rol: aanbieders van accommodaties bieden hun verblijf doorgaans aan op de plek waar gezocht wordt door de meeste mensen, en wie op zoek is naar een verblijfplaats zoekt doorgaans op de plek waar het meeste wordt aangeboden. Airbnb faciliteert dit via zijn platform en verdient daar behoorlijk aan. Zo’n 13 procent van iedere reservering vloeit naar het bedrijf uit San Francisco.

Hoewel er wel degelijk overlap is, is het aanbod qua accommodaties van Airbnb breder dan dat van bijvoorbeeld het Nederlandse Booking.com. Bij Booking gaat het doorgaans om hotels, hostels en zogeheten guesthouses, terwijl het bij Airbnb veelal gaat om een volledig huis, appartement of een gedeelte van een woning. Bij Airbnb is er geen roomservice maar – naar eigen zeggen – wel een meer ‘pure’ ervaring om te kunnen wonen zoals de lokale bevolking.

Een ander verschil met de bekende hotelwebsites, is dat Airbnb zich vooral richt op de aanbieders. Zo hebben aanbieders van accommodaties tot enkele dagen van tevoren de optie om boekingen te annuleren of gasten met een slechte rating - de waardering die verhuurders en gasten elkaar geven - simpelweg te weigeren. Die duidelijke focus op de aanbieder lijkt vanuit Airbnb bezien slim: vergroten van het aanbod stimuleert de vraag.

Extra diensten
Het aanbieden van extra mogelijkheden, zoals AirCover, kan bijdragen aan de winstontwikkeling. Hierbij gaat het om verzekeringen bedoeld voor zowel verhuurders als huurders. Ook het tegen betaling aanbieden van schoonmaakdiensten vormt een extra inkomstenbron die Airbnb verder kan uitbreiden. En met Experiences biedt het bedrijf vakantiegangers de mogelijkheid om ‘lokale ervaringen’ te boeken, waarbij het natuurlijk ook een deel van de fee ontvangt.

Een veronderstelling is dat mensen in de toekomst bij het reizen meer op zoek zullen gaan naar unieke ervaringen. Daarmee kan de vraag naar hotelkamers relatief gezien afnemen, ten gunste van homestays. Aangezien Airbnb zich richt op kleinschalige accommodaties, is het goed gepositioneerd om van deze ontwikkeling te profiteren.

Daarnaast is het te verwachten dat flexibel op afstand werken blijvend zal zijn, ook na corona. Deze ontwikkeling kan voor Airbnb eveneens gunstig uitpakken. Bovendien speelt daar mee dat reizigers voor langere verblijven – zeg meerdere weken – eerder kijken naar de opties die Airbnb biedt dan naar een hotel.



Kansen in recessie
Een aandachtspunt vormen overheden die soms beperkingen stellen aan hoeveel dagen per jaar een accommodatie verhuurd mag worden, en aan hoeveel personen tegelijk. Concurrenten hebben hier uiteraard ook mee te maken. Dergelijke maatregelen zijn bedoeld om overlast tegen te gegaan, maar moeten ook verhinderen dat woningen worden opgekocht met als enige doel deze weer via Airbnb te verhuren. Dat laatste zou de woningmarktkrapte vergroten en de huizenprijzen opdrijven.

Ook een eventuele recessie vormt op korte termijn een risico, maar de negatieve impact ervan lijkt beperkt te kunnen blijven. Consumenten zouden in dergelijke omstandigheden op zoek gaan naar goedkopere opties; de accommodaties die Airbnb aanbiedt, zijn gemiddeld goedkoper dan die van bijvoorbeeld Booking of Expedia. Bovendien kunnen economisch zwakke tijden meer mensen aansporen om een accommodatie te verhuren.

Met het oog op een mogelijke recessie is Airbnb Rooms gelanceerd, waarmee bijvoorbeeld een enkele kamer in het verblijf van de verhuurder geboekt kan worden, in plaats van een heel huis of een hele verdieping. Ook zijn prijsverlagingen doorgevoerd voor langere verblijven.

In termen van Earnings Yield – die bedraagt 2,6 procent – lijkt het aandeel momenteel hoog gewaardeerd. Maar vanwege de sterke verwachte winstgroei kan Airbnb toch beschouwd worden als een aantrekkelijk aandeel voor beleggers.

 

Voor Effect bekijkt Hendrik Oude Nijhuis, in de lijn van Warren Buffett, elke maand een aandeel dat zich onderscheidt door een goede Return on Invested Capital (ROIC) en/of een goede Earnings Yield (EY). Dit artikel verscheen eerder in Effect nr. 7-8, 2023.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap