De aandeelhoudersvergadering (ava) van Adyen stond in het teken van nieuwe diensten, nieuw personeel, een nieuw beloningsbeleid én een nieuwe co-ceo. Een verslag.
Betalingsverwerker Adyen kijkt terug op een jaar met een stevige omzetgroei. De stijging van de ebitda bleef in 2022 echter ver achter bij de ramingen en dat had alles te maken met de groeiplannen van Adyen. Onder het motto ‘de kost gaat voor de baat uit’ trok Adyen in 2022 alle registers open om extra personeel te werven. In het tweede halfjaar van 2022 nam het AEX-bedrijf bijna 800 nieuwe mensen aan en die lijn wordt dit jaar vol doorgezet. Het bedrijf mikt op een personeelsstijging van 35 procent.
Uitbreiding
"Tegen de achtergrond van ontslagen bij technologiebedrijven hebben we ons werknemersbestand bewust uitgebreid", gaf ceo Pieter van der Does eerder aan in een toelichting op de jaarcijfers. "We kijken verder dan de korte termijn en zetten ons in voor groei op lange termijn." Adyen voert hiermee dus een anti-cyclisch wervingsbeleid.
Het versnelde tempo waarin Adyen personeel aanneemt trekt een wissel op de winstgevendheid. Het Amsterdamse bedrijf zag de operationele marge (ebitda) voornamelijk door de stijgende loonkosten teruglopen van 63 procent in 2021 naar 55 procent vorig jaar. En daar schrokken beleggers van.
Begin februari, direct na de bekendmaking van de jaarcijfers, daalde de koers met 15 procent, de grootste koersdaling sinds de beursgang in 2018. Sindsdien is de koers weer hersteld, maar de grote beloftes uit het verleden lijken toch lastig te realiseren. Het bedrijf voorziet dat de operationele marge pas in 2024 weer in de buurt komt van de langetermijn-doelstelling van rond de 65 procent.
Flitskredieten
De VEB stelde het Adyen-bestuur tijdens de ava een aantal vragen. Een daarvan ging over de gewijzigde strategie van de betalingsverwerker. Om de groei te behouden wil Adyen namelijk meer doen dan alleen maar betalingen verwerken. Met het aanbieden van bankdiensten - waaronder bankrekeningen in meerdere valuta's, zakelijke creditcards en flitskredieten - wil het bedrijf het dienstenpakket verbreden en verdiepen.
Een mooi uitgangspunt, maar leidt dat niet tot hogere risico's en vooral heel veel extra kosten voor toezicht en compliance? Kijk maar naar ABN Amro, ING en Rabobank, de banken die kreunen en steunen onder alle opgelegde controles die voortkomen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Ingo Uytdehaage, sinds 2011 cfo en juist op deze vergadering gepromoveerd tot co-ceo van Adyen, wees erop dat bij de uitbreiding van financiële diensten toch in de eerste plaats moet worden gedacht aan diensten die commissie genereren. Het gaat slechts in beperkte mate om het uitlenen van geld (lending). Bedrijven waar Adyen mee werkt betalen hun leningen automatisch terug uit de toekomstige inkomsten. Daarmee zal de balansverlenging in absolute zin – en ook de toename van het financiële risico – gematigd zijn.
Mariëtte Swart, chief risk & compliance officer, vulde aan dat de benodigde bankvergunningen er allemaal al zijn en dat de organisatie goed geëquipeerd is om de compliance-risico's te beheersen.
Geen prima donna
Op de ava werd dus ook formeel bekrachtigd dat Uytdehaage toetrad tot de hoofddirectie. Hij komt naast Van der Does te staan als co-ceo. De VEB vroeg zich af hoe de samenwerking tussen beide ceo's precies was geregeld. Hoe zou Adyen kunnen voorkomen dat er sprake is van twee kapiteins op een schip?
In een toelichting op deze benoeming gaf Piero Overmars, de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), aan dat in Nederland de raad van bestuur sowieso een collectief orgaan is. Eigenlijk is de ceo dus een primus inter pares. Maar belangrijker was volgens hem de cultuur binnen Adyen. “Niemand opereert solo, er is geen prima donna en er wordt niet gezwalkt.” Uytdehaage vulde daarop aan dat er eigenlijk niet veel zou veranderen omdat hij en Van der Does al geruime tijd samen opereerden.
Variabel
Adyen kwam dit jaar ook met een nieuw raamwerk voor de beloning. Het aangepaste beloningsbeleid voorziet in het toekennen van een bonus in aandelen aan het bestuur. Dit was al mogelijk in het oude beleid, maar Adyen maakte hier nog geen gebruik van. De vraag is in hoeverre er een concreet voornemen leeft om daadwerkelijk variabele beloningen toe te kennen.
Adyen benadrukte hoezeer het bedrijf waarde hecht aan de mogelijkheid om het talent aan te trekken dat nodig is. De mogelijkheid om mede variabel te belonen – tot 20 procent van het vaste salaris - moet het bedrijf de nodige flexibiliteit geven. Dat er onder het oude beleid moeilijkheden zouden zijn geweest om personeel aan te trekken, werd door Adyen overigens ontkend.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |