VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMG boekte een record-resultaat en kreeg in 2022 keurig binnen tijdsplanning en budget een nieuwe vanadium-recyclingfabriek aan de praat. Dat neemt niet weg dat de prognoses voor 2023 en verder altijd lastig zijn in een markt met bewegelijke prijzen.

Waar veel bestuurders van beursvennootschappen zich verre houden van publieke uitspraken over de beurskoers, had ceo Heinz Schimmelbusch geen enkele behoefte aan wollige taal tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) van AMG in het Amsterdamse Hilton.   

“AMG wordt door de markt veel te laag gewaardeerd. Een verdubbeling van de koers is mogelijk”, aldus de Duitser die al sinds 2006 aan het roer staat van de leverancier van batterijgrondstoffen en speciale metalen voor de luchtvaart- en auto-industrie. Onder meer een naamsverandering moet het bedrijf beter profileren bij beleggers. 

Het frustreert Schimmelbusch zichtbaar dat de markt de toekomst van AMG minder rooskleurig inschat dan hijzelf. Naast het feit dat AMG met een bedrijfsresultaat van 343 miljoen dollar in 2022 het sterkste financiële resultaat ooit boekte, was er namelijk nog meer goed nieuws te melden. Analisten die het aandeel volgen, rechtvaardigen een aandelenprijs van boven de 50 euro, aldus Schimmelbusch. Dat is bijna 39 procent boven de koers van rond de 36 euro die op het moment van schrijven op de borden staat. Schimmelbusch ging -en dat is echt zeldzaam bij ava’s- zelfs zo ver dat hij er schertsend aan toevoegde: “ik leg nu de vergadering even stil zodat u aandelen kunt bijkopen.” 

Nieuwe projecten lopen voorspoedig 
Na dit intermezzo volgde een opsomming van de nieuwe initiatieven die het bedrijf momenteel ontplooit en die volgens AMG voorspoedig verlopen.  

In de Amerikaanse staat Ohio bouwde AMG een recyclingfabriek van vanadiumproducten uit industriële resten en afval. Vanadium is een zilvergrijze metaal-legering die wordt verwerkt in staal om het taaier, sterker en harder te maken. Vanadium wordt ook gebruikt in bepaalde batterijsoorten.  

Met de bouw van de recyclingfabriek was een investering van meer dan 300 miljoen dollar gemoeid. Schimmelbusch vermeldde dat dit project op tijd en binnen het budget opgeleverd is en dat de fabriek inmiddels op de beoogde capaciteit draait. Keurig, want veelal duren dit soort complexe bouwprojecten langer en vallen ze duurder uit.  

Lithium 
Hopelijk kan AMG deze projectexpertise ook inzetten in Duitsland, waar nu gebouwd wordt aan de eerste lithiumverwerkingsfabriek in Europa. Het gaat hier niet om de verwerking van vers gedolven lithium, maar om een reeds verwerkt tussenproduct dat is omgevormd tot lithiumhydroxide en dat verder verfijnd dient te worden. De stof die uiteindelijk van de band rolt, kan worden gebruikt in batterijen voor bijvoorbeeld elektrische auto’s.  

Dat de vraag naar deze stof in de nabije toekomst sterk zal toenemen, lijkt evident. Toch refereerde Schimmelbusch nog even aan het pleidooi van Elon Musk voor meer lithiumverwerkingsfabrieken. Met een verwerkingscapaciteit van aanvankelijk twintigduizend ton lithium per jaar wordt met deze fabriek een eerste start gemaakt. Grofweg gaat er zo’n 50 kilogram lithiumhydroxide in een autobatterij, dus dit zou voldoende moeten zijn voor ongeveer vierhonderdduizend batterijen.  

Eigen batterij Ook slaagde AMG erin een eerste exemplaar van een zelfontwikkelde batterij op te leveren die gericht is op industriële toepassingen. Dit apparaat is opgebouwd uit zowel lithium als vanadium (de grondstoffen die AMG beide verkoopt) en is daarom toepasselijk LIVA genoemd. Het voordeel is, volgens AMG, dat de lithiumcomponent snel stroom kan afleveren op het moment dat de batterij wordt aangeroepen, waarna de (goedkopere) vanadiumcomponent de levering overneemt. Voor energie-intensieve bedrijven moet deze batterij de stroompieken minimaliseren (peak shaving), om zo kosten te besparen en boetes van stroomleveranciers te voorkomen. Op dit moment worden hiervoor nog vaak zeer vervuilende dieselaggregaten gebruikt. 

Verder zou deze oplossing volgens AMG een uitkomst zijn voor de tijdelijke opslag van stroom die is opgewekt met zonnepanelen. Op de vraag van de VEB hoe groot Schimmelbusch de markt inschatte voor dit nieuwe product, was hij duidelijk: "die is praktisch oneindig". Een specifiek doel voor de productieaantallen of afzetprijzen werd nog niet genoemd. Het initiatief lijkt mooi, maar in deze concurrerende markt moet AMG zich nog wel bewijzen. Op dit moment zijn er slechts vijf batterijen in productie. Over het aantal bestelde batterijen in het orderboek zwijgt AMG. 

Naamsverandering 
Meer dan 60 procent van het bedrijfsresultaat kwam vorig jaar voort uit lithium, waardoor AMG volgens Schimmelbusch de facto een lithiumbedrijf is en geen speciale-metalenbedrijf meer. In de regel worden lithiumbedrijven tegen een bovengemiddelde waardering verhandeld op de beurs. De reden om de bedrijfsnaam te veranderen van Advanced Metallurgical Group naar AMG Critical Materials laat zich dus wel raden. 

Vol vertrouwen 
Het AMX-bedrijf bevestigde tijdens de ava het doel van een bedrijfsresultaat van 400 miljoen dollar voor 2023. Binnen vijf jaar mogen beleggers zelfs rekenen op een bedrijfsresultaat van 650 miljoen dollar. Op de vraag van de VEB hoe AMG zo stellig kan zijn in een afzetmarkt waar de prijzen zeer bewegelijk zijn, gaf de ceo aan dat de ramingen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse met conservatieve aannames.  

Dat vertrouwen is opmerkelijk voor een bedrijf dat de reputatie heeft winstbeloftes niet waar te maken. AMG is sinds 2006 aan de beurs van Amsterdam genoteerd en maakte slechts enkele keren de eigen winstverwachting waar.   

Schimmelbusch zelf hoeft voor zijn beloning overigens niet te wachten op de toekomstige winsten. Afgelopen jaar ontving hij maar liefst 7,2 miljoen euro aan totale compensatie. Daarmee is hij een van de grootverdieners aan het Damrak.  




Gerelateerde artikelen