De welgestelde Chinese consument is weer terug. En dat is goed nieuws voor het Franse luxe-concern LVMH. De producent van Louis Vuitton-tasjes, Dom Perignon-champagne, Bulgari-horloges en Acqua di Parma-parfum haalt ruim een derde van de omzet uit Azië, waaronder China.
Luxe-concern LVMH rapporteerde deze week zijn eerstekwartaalcijfers. De omzet bedroeg 21 miljard euro over de eerste drie maanden van 2023, dat is maar liefst 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze hoge groei werd gedreven door stevig herstel in Azië, in het bijzonder in China.
“Ik ben extreem optimistisch over het herstel in China”, aldus LVMH-cfo Jean-Jacques Guiony tijdens de bijeenkomst voor analisten. Zoals het eerste kwartaal ging, zo zal het ook de rest van het jaar gaan, liet Guiony opgewekt weten.
LVMH is met een breed scala aan merken als Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior, Moët & Chandon en Bulgari actief in verschillende hoeken van de luxe-sector zoals mode, dranken en parfums. Maar de mode- en lederwarendivisie is veruit het belangrijkst voor het luxeconcern: deze divisie is goed voor de helft van de verkopen en voor driekwart van de winst.
Het Louis Vuitton-logo
De mode- en lederwarendivisie is wereldberoemd vanwege de luxetassen van Louis Vuitton. Dit vlaggenschipmerk bestaat al sinds 1854. In de perceptie van veel modeliefhebbers werken de handtassen met het LV-logo statusverhogend. Zolang dat imago in stand blijft, zullen consumenten grof geld betalen voor tassen met dit logo.
LVMH profiteerde de voorbije maanden van de aanzienlijke inhaalvraag nadat China uit de covid-lockdown is gekomen. De overvloedige Chinese spaartegoeden die tijdens de lockdowns zijn opgebouwd worden inmiddels weer massaal uitgegeven.
Vooral de mode- en lederwarendivisie van LVMH profiteerde. Mede dankzij een stevig herstel in de regio Azië, in het bijzonder China, steeg de omzet uit Fashion & Leather Goods tot 10,7 miljard euro, een toename van 18 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Daarmee is de omzet van dit LVMH-onderdeel in 5 jaar tijd meer dan verdubbeld (zie grafiek).
Tasjes drijvende kracht achter omzetexplosie
Bron: LVMH, bedragen in miljarden euro’s per kwartaal.
Mr. Bags
China zal tegen 2025 uitgroeien tot de grootste markt voor luxe-goederen, zo is de voorspelling van experts. Modebazen in Milaan en Parijs kijken daarom iedere maand reikhalzend uit naar de ranglijst met de meest populaire handtassen die wordt opgesteld door de Chinese modeblogger Tao Liang, beter bekend als Mr. Bags.
Deze Mr. Bags heeft op sociale media in China meer dan 10 miljoen volgers. Volgens zijn maandelijks gepubliceerde ranglijst zijn momenteel 13 van de 30 meest populaire handtassen in China afkomstig uit de stal van LVMH (tegenover in totaal 6 voor nummer 2, Kering). Vooral het LVMH-merk Louis Vuitton steekt er bij Chinese consumenten met kop en schouders bovenuit, zo blijkt uit zijn inventarisatie (zie grafiek).
In de lijst van 30 luxetassen die van Mr. Bags het stempel Meest Begeerlijk kregen, staan 9 tassen met het kenmerkende LV-logo. Daarnaast vinden we in het lijstje de tasjes van de LVMH-merken Celine, Givenchy en Loewe.
Tasjes Louis Vuitton meest populair in China
Bron: Instagram. Populariteitsranking aan de hand van het aantal tassen per merk in Mr. Bags’ lijst van 30 meest populaire handtassen in China.
Beursrecord
Van de terugkeer van de (welgestelde) Chinese consument profiteerden deze week ook de aandeelhouders van LVMH. Het aandeel steeg na de publicatie van de kwartaalcijfers zelfs tot het hoogste niveau ooit.
Op dit moment is LVMH bijna 450 miljard euro waard op de beurs. Hiermee is het luxehuis ruimschoots het waardevolste bedrijf van de eurozone. Nederlands technologiewonder uit Veldhoven, ASML, is met 240 miljard euro stukken minder waard.
Beleggers moeten flink de portemonnee trekken voor aandelen LVMH. Inmiddels handelen de aandelen op 16 keer het verwachte brutobedrijfsresultaat (ebitda) voor komend jaar. LVMH blijft echter een klasse apart. Er zijn maar weinig bedrijven in staat zo winstgevend te zijn en tegelijkertijd toch zo hard te groeien.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |