VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ordina wist de laatste jaren maar nauwelijks indruk te maken op beleggers. Een recente strategiewijziging moest voor een kentering in de resultaten zorgen. Nu blijken plots meerdere partijen geïnteresseerd in een overname van de detacheerder van IT-personeel.

Ordina kampte met een omzet die maar nauwelijks van zijn plaats kwam en winstcijfers die verre van indrukwekkend waren. Daarbij was het voor het bedrijf ook lastig om geschikte IT-consultants te binden. Hoog over was dit de afgelopen tien jaar het wat sombere verhaal van de ICT-dienstverlener. Nu echter hebben zich ogenschijnlijk uit het niets meerdere partijen bij Ordina gemeld die willen praten over een beurs-exit. Zij zullen ongetwijfeld onbenut potentieel in het bedrijf zien. Vier vragen over de eerste overnameschermutselingen rond Ordina.

Wat is er tot nu toe bekend over een mogelijke overname?
Op woensdagmiddag 15 maart rond 13 uur stuurde Ordina een persbericht uit waarin het aangaf met “meerdere partijen” in gesprek te zijn over een “mogelijk openbaar bod op alle aandelen”.

Die geïnteresseerde partijen hadden op een eerder moment bij Ordina al een “niet bindend-voorstel” ingeleverd voor een overname, zo viel uit het persbericht af te leiden. Hoe hoog die biedingen waren, meldde het bedrijf niet. Ook is niet duidelijk uit welke hoek deze gegadigden komen en of het gaat om bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen of sectorgenoten.

Volgens bestuursvoorzitter Jo Maes hoeven de gesprekken niet tot een akkoord te leiden. Het kan zijn dat Ordina als zelfstandig bedrijf verder gaat. Heel waarschijnlijk lijkt dat laatste scenario overigens niet. Nu er meerdere partijen om het bedrijf cirkelen, lijkt de kans op een akkoord met één van hen in ieder geval groter dan bij interesse van slechts één partij.

Het is uitzonderlijk dat een bedrijf in een eerste persbericht aangeeft dat zich al meerdere bieders aan de poort hebben gemeld. Dat kan erop wijzen dat het Ordina-bestuur de afgelopen maanden actief heeft geleurd met het bedrijf.

Normaal is het zo dat, als er al sprake is van meerdere geïnteresseerde partijen, dit doorgaans pas wat later in een overnameproces blijkt. Bijvoorbeeld omdat het bestuur en de raad van commissarissen (rvc) van de doelvennootschap actief de markt hebben afgetast. Ook kunnen concurrerende bieders zich natuurlijk zelf melden zodra bekend is dat een bedrijf ‘in play’ is.

Ook het tijdstip van versturen van het persbericht viel op. Volgens Ordina reageerde het hiermee op een “recente toename van het handelsvolume en de aandelenkoers”. De volumes liepen in de uren voor het verschijnen van het persbericht inderdaad gestaag op. Dat doet vermoeden dat de markt al lucht had gekregen van overnamegesprekken. Nadat het persbericht was verstuurd, spoot de koers direct zeven procent omhoog. Bij sluiten van de handel op 15 maart was de koers opgelopen tot 4,58 euro, een stijging van 8 procent.

2. Wie zijn de grootste aandeelhouders van Ordina?
Ongeveer de helft van het aandelenkapitaal van het ICT-bedrijf is in vaste handen. Zeven aandeelhouders hebben volgens het openbare register van beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een belang van meer dan drie procent.

De grootste aandeelhouder is al jaren investeringsmaatschappij Teslin, die ruim 15 procent bezit. De tweede grote aandeelhouder is Mont Cervin, het investeringsvehikel van Jan Niessen, met een belang van circa 14 procent. Mont Cervin zit verder ook in handelshuis Acomo (15 procent) en uitgever Brill (21 procent).

Teslin is niet alleen passief investeerder in beursondernemingen, maar trok vorig jaar nog samen op met durfinvesteerder KKR bij het van de beurs halen van fietsenfabrikant Accell. Of Teslin zich nu ook heeft geschaard tussen de geïnteresseerden in Ordina is niet bekend. De Financiële Telegraaf meldde donderdag wel dat Teslin zou hebben aangedrongen op een verkoop van Ordina. Tussen Teslin en het Ordina-bestuur zou een meningsverschil zijn ontstaan nadat het bestuur een overname in Portugal wilde doen, tot ongenoegen van de investeerder.

Jarenlang sprak Teslin zich openlijk uit tegen opportunistische pogingen bedrijven voor een te laag bod van de beurs te halen. Daarbij liet Teslin, dat veel investeert in kleinere Nederlandse ondernemingen, weten te broeden op actie tegen de uitverkoop van Nederlandse “pareltjes”.

Dat plan behelsde in ieder geval dat Teslin de belangen die het had in beursondernemingen wilde gaan uitbreiden. Bijvoorbeeld van een vijf- of tienprocentsbelang naar een aandelenbelang van 15 procent. Dat alles onder het motto if you can’t beat them, join them. In plaats van verzet tegen een laag bod, zoals Teslin in het verleden wel eens (succesvol) deed, wilde het steeds meer met een kopende partij optrekken. En kopende partijen kunnen niet zomaar meer om Teslin heen. Het is inmiddels ook bij andere bedrijven als Brill (19,5 procent) en Beter Bed (10 procent) een belangrijke aandeelhouder zodat bieders in ieder geval ook zaken met Teslin moeten doen voordat een overname succesvol kan zijn.

Accell is het meest recente voorbeeld van die nieuwe handelswijze. Maar al in 2016 werkte Teslin met durfkapitalist Gilde samen bij het van de beurs halen van industrieel concern Reesink. Twee jaar geleden kocht het vervolgens samen met een andere private equity-partij, NPM Capital, automatiseerder ICT Group voor een totale overnamesom van 140 miljoen euro.

3. Wat doet Ordina?
Het in Nieuwegein gevestigde bedrijf is vooral bekend als detacheerder van ICT-consultants. Die consultants plaatst Ordina vooral op individuele basis bij overheden, zorginstellingen en financiële dienstverleners. Bij die klanten nemen ze dan bijvoorbeeld de installatie en onderhoud van IT-systemen en software van Microsoft of SAP voor hun rekening. Ordina is zelf dus geen softwarebouwer. Het houdt zich vooral bezig met de installatie van software en met netwerkbeheer, op basis van uurtje-factuurtje.

Halverwege 2021 vond ceo Maes dat er meer nodig was om de omzet en winst aan te jagen. De Belg bedacht wat hij high performance teams noemt. Dat komt erop neer dat Ordina niet langer individuele ICT-ers naar zijn klanten in Nederland en België stuurt, maar groepjes consultants samenstelt en die plaatst op bepaalde opdrachten. Dit moet er volgens Maes voor zorgen dat het bedrijf “hogerop komt in de waardeketen van klanten”. Oftewel: Ordina wil hogere facturen kunnen sturen aan zijn opdrachtgevers. De 2800 consultants die de automatiseerder aan het werk heeft, zijn momenteel bijvoorbeeld betrokken bij overheidsprojecten rond informatiebeveiliging en privacy. Ook werkt het voor ProRail aan systemen waarmee reizigers worden geïnformeerd.

Die nieuwe strategie moet ertoe leiden dat Ordina in 2026 “de digitale businesspartner is van grote lokale bedrijven en de overheidssector”, zo zei Maes in de aandeelhoudersvergadering van april vorig jaar. De nieuwe aanpak moet het bedrijf helpen aan een jaarlijkse omzetstijging van 5 tot 8 procent. Daarnaast moet de operationele winstmarge (vóór afschrijvingen, rente en belastingen, de ebitda-marge) uitkomen tussen de 10 en 14 procent. Behalve op eigen kracht wil Maes ook door middel van kleinere overnames groeien. In de zomer van 2021 trok het bijvoorbeeld 3,5 miljoen euro uit voor IFS Probity, een IT-adviesbureau dat zich bezighoudt met facturerings- en betalingsprocessen. Dat haalde destijds met 40 werknemers een jaaromzet van 7 miljoen euro.

4. Hoe draait Ordina op dit moment?
In ieder geval nog niet op volle kracht. De nieuwe strategie van het bedrijf met een notering aan de small cap index (ASCX) is pas net uitgerold en moet zich nog gaan uitbetalen.

Ordina voldeed in 2022 wel aan de eigen omzetdoelstelling, maar de winstontwikkeling bleef nog wat achter bij de ambitie. Vorig jaar was de omzetstijging 9 procent, tot 430 miljoen euro. Het operationele resultaat kwam uit op 50 miljoen euro, oftewel een winstmarge van 11,7 procent. Onderaan de streep bleef daar na afschrijvingen en belastingen 24 miljoen euro van over. Dat was net zoveel als een jaar eerder. Dat de winst niet meegroeide met de opbrengsten had er onder andere mee te maken dat het bedrijf meer geld kwijt was aan loonkosten. Die post steeg vorig jaar met tien procent.

Voor het bekend worden van de overname-interesse had Ordina een beurswaarde van circa 380 miljoen euro. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans met een nettokaspositie van 37 miljoen euro. Dat komt neer op een ondernemingswaarde (beurswaarde minus de kaspositie) van 343 miljoen euro. De vrije kasstroom - het geld dat met de bedrijfsactiviteiten binnenkwam verminderd met de gedane investeringen - kwam na leasebetalingen vorig jaar uit op 27 miljoen euro. Ordina werd dus voor de koerssprong gewaardeerd op ruim twaalf keer die vrije kasstroom.

Een nadere blik op de cijfers leert verder dat de vrije kasstroom van Ordina ieder jaar flink hoger ligt dan het nettoresultaat. Dat winstcijfers wordt gedrukt door afschrijvingen op panden, auto’s en apparatuur, een jaarlijkse kostenpost van circa 13 miljoen euro. Die kosten lopen via de resultatenrekening, maar ze beïnvloeden de kasstroom niet. Voor het beoordelen van de waarde van bedrijven zijn het juist de (toekomstige) kasstromen die van belang zijn.

 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap