VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat heeft minister-president Rutte nu afgesproken met de Amerikaanse president Biden over ASML? Noord-Koreaanse stempercentages bij ASR en cryptocowboys op de korrel. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

ASML: vaagheid over export-akkoord
Eind januari bereikten Nederland en de VS op hoofdlijnen een akkoord over nieuwe exportrestricties voor chipmachinemakers zoals bijvoorbeeld ASML. Voor de meest geavanceerde EUV-machines van ASML geldt sinds 2019 in feite een verbod op levering aan China. Maar ASML verkoopt wel al jaren de iets oudere en minder geavanceerde DUV-machines aan China.

Wat er precies in het akkoord zal staan en wat de afspraken precies inhouden is op dit moment nog onduidelijk. Het kan zelfs maanden duren voordat er een definitief akkoord ligt. De VEB vraagt om meer duidelijkheid zodat zowel beleggers als de betrokken bedrijven kunnen anticiperen op nieuwe restricties: “ASML’s marktwaarde is enorm en voor een deel is dat omdat beleggers rekening houden met toekomstige winsten en het orderboek. Die beleggers gaan uit van de huidige situatie, waarbij voor de oudere technologie de markt open is. De VEB heeft er begrip voor als de overheid tijdelijk geheimhouding vraagt, bijvoorbeeld omdat de onderhandelingen nog lopen. Maar uiteindelijk moet alle informatie waar de markt op zou kunnen reageren naar buiten. Ook andere bedrijven die zaken doen met China moeten weten waar ze aan toe zijn. Wat er nog wel en niet mag met China is voor veel meer bedrijven koersgevoelige informatie. Daar moet je als overheid transparant over zijn.”

ASR en Aegon
Eind oktober 2022 werd bekend dat Aegon z’n Nederlandse activiteiten verkoopt aan ASR. De topmannen van beide verzekeraars noemden dat een win-win-situatie en de aandeelhouders lijken die mening ook toegedaan.
Dinsdag 17 januari stemden zowel de aandeelhouders van Aegon als van ASR massaal in met de overname van Aegon Nederland door ASR. Ondanks de hoge percentages bij de stemming, waren beleggers in Aegon daarom nog wel kritisch op een mogelijk vertrek uit Nederland. De VEB deed daarom tijdens de aandeelhoudersvergadering een expliciete oproep. “Blijf in Nederland, blijf onderdeel van de stabiele, Nederlandse financiële sector.”

Crypto = piramidespel
Op 23 januari 1997 werden in Albanië de sleutelfiguren gearresteerd van een enorm omvangrijk piramidespel. Meer dan 20 procent van de bevolking had zich laten verleiden om deel te nemen en toen de investeringsconstructie uiteindelijk instortte was het financiële leed in het toch al straatarme land enorm. De economie raakte in een diep dal en de bevolking legde de schuld bij de overheid.

Al snel sloeg de onvrede om in anarchie. Winkels, banken en wapendepots werden geplunderd en in verschillende steden grepen gewapende milities en bendes de macht. De onrust was zo groot dat de Nederlandse regering het fregat de Karel Doorman naar Albanië stuurde om te helpen bij het evacueren van buitenlandse staatsburgers.

Het radioprogramma Villa VdB (radio 1) blikte terug op het piramidespel en vroeg VEB-directeur Gerben Everts om een reactie. In het programma trekt Everts de parallel tussen de piramidespelen van destijds en de cryptocowboys van vandaag de dag: “Crypto is de moderne versie van het piramidespel en niets anders. De groepsdruk, het gevoel dat je enorme winsten misloopt als je niet meedoet en de massale reclame, dat zag je toen bij een piramidespel, en dat zie nu bij crypto. Er zit geen enkel verdienmodel achter anders dan de hoop dat andere mensen bereid zijn om erin te stappen” Het programma is terug te luisteren via deze link.

Ook in zijn column in De Telegraaf neemt Everts de cryptodienstverleners op de korrel:
“De financiële wereld is er goed in om weinig op te steken van een dure les, maar nu zijn beleggers toch echt terdege gewaarschuwd. Wie na vorig jaar nog onder de indruk is van technobabbels over de blockchain die het financiële stelsel zou overnemen, is zelf verdwaald in een bijzonder algoritme. Geld verdien je door te investeren in de echte wereld, echte bedrijven en echte banen.”

Het januari-effect?
VEB-econoom Robbert Manders schoof aan bij Zakenlunch van BNR Nieuwsradio. In de uitzending van 1 februari blikt hij onder andere terug op het vermeende januari-effect. Een tegeltjeswijsheid die naar zijn mening snel richting prullenbak kan: “We zien vooral sterk een reactie op eerdere ontwikkelingen. De tech-aandelen deden het bijvoorbeeld het afgelopen jaar slecht en daar komt nu dus een reactie op. Komt nog bij dat de inflatie op zijn retour is en dat zit heel sterk in de hoofden van beleggers. Die verwachten dat bij een dalende inflatie de kans ook aanwezig is dat de FED na de zomer de rente gaat verlagen. En dat prijzen ze nu al in.” U kunt het fragment terugluisteren via deze link:
(vul als datum in 01-2-2023 en als tijdstip 12:17:30, druk vervolgens op de button fragment laden)