Eenvoudig en relatief goedkoop een breed gespreide effectenportefeuille, zonder veel omkijken. Dat zijn totaalpakketten. Aanbieders hebben meestal verschillende risicoprofielen om uit te kiezen, ieder met een bepaalde verhouding tussen verschillende vermogensklassen. Onderliggend kan het geld van de belegger direct worden gebruikt voor de aankoop van aandelen of obligaties, of er kan door de aanbieder worden belegd in een verzameling beleggingsfondsen of etf’s.
Deze vorm van beleggen kan interessant zijn voor wie weinig tijd of zin heeft om zelf beleggingsproducten te selecteren. Een totaalpakket geeft het gemak en de mogelijkheid om op regelmatige basis een bedrag te beleggen. Dit kan worden gebruikt voor een bepaald doel, of als aanvulling op je pensioen.
Beleggers kiezen een bepaald gestandaardiseerd fonds, waarin eenmalig of periodiek kan worden belegd. Zij kiezen daarbij zelf voor een risicoprofiel – tussen (zeer) offensief en (zeer) defensief - met een bijbehorend risiconiveau en potentieel rendement.
Veel aanbieders hebben ook een speciale pensioenbeleggingsvorm, maar daar gelden allerlei aanvullende regels. Het geld dat je belegt komt in principe pas na je pensioen vrij en kun je dus niet tussentijds opnemen. Bovendien gelden er grenzen voor hoeveel je (belastingvrij) kunt inleggen. Het is verstandig hiervoor een adviseur te raadplegen.
Onderzoek
De VEB heeft enkele totaalpakketten met een neutraal risicoprofiel vergeleken, met als uitgangspunt een inleg van 25.000 euro. Deze zijn geschikt om vermogen op te bouwen op de langere termijn, met vaak een intuïtief beleggingsproces en een beperkt aantal keuzemogelijkheden. Voor dat gemak moet een belegger wel betalen.
Binnen een neutraal profiel wordt doorgaans ongeveer de helft in aandelen en de helft in obligaties belegd, met soms nog een klein deel in andere vermogensklassen zoals grondstoffen.
Er zijn aan deze producten fondskosten verbonden, een fondsbeheerder werkt immers niet gratis. In de meeste gevallen zijn er ook servicekosten binnen het pakket. Hoewel de aanbieders grotendeels eenzelfde product bieden, zijn er toch grote verschillen tussen de kosten. Hoe actiever het geld beheerd wordt, hoe hoger de kosten zijn. Dat wil echter niet zeggen dat daarbij de resultaten ook beter zijn dan van een passief fonds.
De toekomstige resultaten van de fondsen zijn lastig in te schatten. Wel is duidelijk dat hogere kosten zorgen voor een lager eindvermogen. In ons onderzoek maken wij dit inzichtelijk en leest u ook de details van de verschillende aanbieders.
Naar het onderzoek